Laddar annons
27 Feb, 2018

Röttorps Bästa Vin |Sauvignon Blanc från Steiermark

Veckans nya viner på RBV är en magnifik roséchampagne, lyxig vit Bourgogne från Pouilly-Fuissé, Steiermark SB, mogen ”fusksauternes”, fyndigt rödvin från Dão och en bra röd premiumbox.

Nya viner v09 2018 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt rödvin från Dão

2017Dão Outeiro, Quinta de Pellada, 2014 för 89 kronor. Rikt bra långt och välstrukturerat seriöst betydande rödvin med hygglig nyansrikedom och liten mognadsutveckling för fyndigt pris. Dão är ett lite bortglömt vindistrikt, som när det gäller röda viner har många stora viner till fantastiska priser.

Stor Sauvignon Blanc från Steiermark

Bergausener Sauvignon Blanc, 2015 för 179 kronor. Steiermark i Österrike på gränsen till Slovenien är ett vackert och lite Toscanalikt vindistrikt för främst vita viner med sauvignon blanc som toppdruva. En historia om varför det är så går ut på att en del franska adelsmän från godsen i övre Loire flydde undan den franska revolutionen hit och tog då med sig SB-druvan i samma veva. Idag finns här många riktigt intressanta bättre viner på SB i en egen mycket komplex stil med lite mer struktur och längre tidsspann än sina kusiner i Loire. Detta betydande vin kommer från traktens främsta vinhus, Tement, som har vingårdar utefter gränsen till Slovenien och någon som idag även sträcker sig in i grannlandet. Ligger i BS och är mycket värt att vänta på ca en vecka efter beställning.

Mogen ”fusksauternes”

Château du Juge 37cl, 2011 för 84 kronor. Utmärkt lättare Sauterneslikande vin i druvor tillverkning och stil. Just söt eftersmak med rätt fin mognadskomplexitet för delikata gärna lite smakrika bär efterrätter eller bara som marinering av sommarens jordgubbar för att dricka till dem efteråt.

Storslagen roséchampagne

Pol Roger Brut Rosé, 2008 för 570 kronor. Stor delikat och läcker roséchampagne från toppår som redan idag är ett magnifikt vin. Kommer att växa vidare i många år i källaren med ökande finess och komplexitet. Kanske bästa roséchampagnen i detta prisläge någonsin på Systemet. Är även ett stort matvin nu och länge framöver, även till tamfågel och annat när det skall vara riktigt gott och exklusivt samtidigt.

Lyxig vit bourgogne från Pouilly-Fuissé

Chateau Fuissé Tête de Cru, 2015, för 279 kronor. Härligt rik komplex och finstämd vit bourgogne från Pouilly Fuissé, ett litet toppdistrikt i södra delen av Bourgogne. Mycket tät och lovande längd för vidare utveckling i källaren, men också en betydande ungdomlig vit bourgogne vid konsumtion idag. Ligger i BS.

Bra röd premiumbox

Montes Reserva Cabernet Sauvignon 3lbox, 2017, för 239 kronor. Just mustigt enkelt vin med just struktur och klangfärg. Tydlig Cabernet karaktär och ett riktigt bra boxvin med personlighet, rikedom, lite karaktär och genomklang.