Laddar annons
16 Oct, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The Cow – Guinness och ostron i Notting Hill

Mitt i Notting Hills bostadskvarter finns en pub som serverar skaldjur utan pretentioner. The Cow tar Guinness in i de kulinariska finsalongerna. Och ostron ut till folket.

Ska-musiken hörs långt ut på Westbourne Park Road, The Specials Monkey Man ekar mellan tegelfasaderna och blir ett soundtrack till ungdomarnas skateboardtrixande. Du hittar puben The Cow mitt i ett bostadsområde i Notting Hill, strax innan du passerar under Westway. Vi har promenerat hit genom ett Hyde Park där lövverken brann och solstolarna veks ihop för säsongen.

Trots att London nu kapitulerat inför hösten är det fortfarande varmt. Dörren till The Cow är vidöppen och på andra sidan tröskeln är det packat till bristningsgränsen. Servitörerna pinnar längs bardisken och in bland de runda borden med nya glas och buteljer. Musiken är så hög att whiskyflaskorna bakom bardisken vibrerar.

Englands pubar blir allt färre. Beroende på bland annat ökade ölskatter och ett minskande kundunderlag tvingas många att lägga ner. Men en institution som The Cow är svår att rå på med politik. Ägaren Tom Conran är en krogpionjär, och med Kon har han karvat en opretentiös nisch av Londons pubkarta.”Guiness and Oysters”, ungefär så sammanfattar han sitt koncept.

Lokalen är i två våningar, en trappa upp huserar en matsal med vita dukar och en figur i långklänning som kölhalas i takkronorna. Gatuplanet innehåller små runda bord, väggfasta soffor samt pallar. En sorts motreaktion till inredning, med slakthusröda linoleummattor och ett tak som verkar ha dekorerats genom att tepåsar kastats mot det. Längs väggarna hänger handmålade skyltar och vintageposters.

Mittemot baren hänger också en gigantisk oljemålning som föreställer två räkor som rider på mörtar medan en gentleman i ridbyxor hoppar spik bakom en oxe. Gud vet hur verket ska tolkas.

Ur The Cows kök strömmar skaldjur

Likt en förlängning av bardisken öppnar det minimala köket upp sig och doften av skaldjur och friterad potatis når ända ut till ungdomarna på gatan. Flera gäster äter vid bardisken och många ser ut att komma direkt från kontoret: pressade blå och grå ryggar som sakta mjuknar för varje klunk öl. Äldre herrar med the Daily Telegraph utvikt över det nötta träet avhandlar cricketresultat. Och deras fruar diskuterar dem.

Namnet till trots fokuserar The Cow på skaldjur. Från köket serveras en strid ström av ostron och räkor (som du precis som Guinness kan köpa per pint). I trappen ner till toaletterna hänger en skylt: ”Guinness guide to seafish". Det visar sig att allt marint utom sjunkbomber lämpar sig till Irlands nationaldryck.

Mest känt är dock köket för sin fiskgryta. Lika många älskar den som skyr den.
Vi tar det säkra före det osäkra och beställer varsin Guinness och ser tydligen så utschasade ut att två Fulhamfans omedelbart erbjuder oss sina barstolar. Den brittiska gästfriheten är lika stor som nationens behov av tandvård.

Det faller sig så att det är min flickväns första Guinness, vilket skänker ett nästan andligt skimmer åt The Cows inrökta väggar och putsade brogues.

The Cow

Profil: Guinness och skaldjur.
Adress: Westbourne Park Road 89, London.
Klientel: Personer från kontor och andra från vettet. Kate Moss.
Vinlista: Här dricker du öl, förslagsvis irländsk.
Typsituation: En person skriker att han inte är berusad.
Betyg: 4 av 5.