Laddar annons
Tre viner som passar till Nutella
3 Feb, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tre viner som passar till Nutella

I helgen är det Nutelladagen. Det finns få varumärken som är lika glorifierade som den italienska hasselnötskrämen. Antalet desserter, bakverk och kakor man kan använda Nutella i är otroligt många. Vi har nu listat tre dessertviner som passar bra till den italienska hasselnötskrämen.

Enligt vissa är det barnsligt. Enligt andra är det oerhört gott. Nutella, hasselnötskrämen som kommer från den italienska stortillverkaren Ferrero, berör på många olika plan. Dess lena konsistens har gjort krämen känd över hela världen. I dag finns det renodlade Nutella-caféer, det säljs t-shirtar med företagets logga och det har blivit en favorit ihop med pannkakorna.

På senare år har dock Nutella klivit in och blivit en allt vanligare dessertingrediens. I dag serverar en hel del restauranger desserter med Nutella som huvudingrediens då många lockas av det.

Många olika recept

Det finns otroligt många olika recept på desserter där Nutella är en viktig del. Vad sägs om pannacotta gjord på Nutella, pajer med Nutella-fyllning, biskvier, chokladbollar med Nutella i mitten och mycket mer. Vad händer då om du är sugen på att bjuda på en fin dessert med Nutella som avslutning på trerättersmiddagen, och du vill skryta om dina kunskaper om dessertvin? Vi har plockat fram listan på ett antal dessertviner som passar till olika typer av desserter med Nutella i.

Givetvis beror det hela på vilken typ av dessert du väljer att äta. Om du satsar på glass med Nutella och färska bär så blir det en typ av vin, medan ett helt annat vin passar om du bjuder på en kladdkaka med en rejäl fyllning av hasselnötskrämen. En regel som alltid kan vara bra att ha med sig är att vinet ska vara lika sött som desserten, för att på så sätt balansera upp sötman i desserten. Om det inte är tillräckligt sött så kan vinet ha en tendens att smaka beskt ihop med desserten.

Vin som passar till Nutella

Fontanafredda Le Fronde, Moscato d'Asti, 2019 (90386) 119:-

Nutella kommer från Italien och då är det naturligt att det italienska söta vinet Moscato d’Asti passar riktigt bra till Nutella. Men var försiktig, om du ska dricka moscato ihop med Nutella, se då till att det är en kall dessert med glass och bär. Det lagom bubbliga moscato passar nämligen allra bäst med lite mildare och fräschare desserter, och inte till tunga desserter med mycket choklad och nötter. Satsa gärna på en egengjord nutellaglass med färska bär på toppen. Hasselnötskrämen är så pass mild att den gifter sig bra med de tydliga inslagen av honung och fläder som finns i vinet, och när man dessutom har färska bär så blir det ännu bättre. En given tiopoängare som avslutning på middagen.

Vintry's Madeira Fine (7882) 99:- för 375 ml

Om du väljer att satsa på en tung dessert där du gärna vill ha tydliga inslag av choklad, nötter och Nutella, så passar ett madeiravin riktigt bra till. Vinet har nämligen i sin tur inslag av just choklad och nötter, vilket gör att det gifter sig utmärkt med tyngre desserter. Varför inte en nutellakladdkaka med bitar av mörk choklad i smeten. Ihop med madeiravinet och dess karaktäristiska sötma lär det bli en fullpoängare.

Brännland Iscider, Claim, 2018, (73799) 129:- för 375 ml

Givetvis måste vi ha med ett svenskt inlsag i det hela. Och givetvis anser vi att det svenska inslaget passar riktigt bra till en av de vanligaste nutelladesserterna som går att hitta, nämligen pannkakor eller våfflor med Nutella. Just våfflor ett glas av det här söta äppelvinet blir till en riktigt bra kombination. Nutellan har som jag nämnt tidigare inte en tendens att ta över så länge man kombinerar den ihop med rätt komponenter. Ihop med en frasig våffla, smörstekta äpplen och en skopa vaniljglass så höjs upplevelsen rejält. Äppelvinet gör att syrligheten hos äpplena dämpas och istället blir det hela till en riktig angenäm dessertupplevelse.

Läs mer: Fler recept på desserter

Fler recensioner och tips på vin