Den här kycklinggrytan är grymt god! Jag kan varmt rekommendera receptet som jag fått av kocken Anders Röberg som jobbar hos Johan Lidby Vinhandel AB. Bra är att maten kan tillagas en dag i förväg, om man vill, varför bra-helgmatsval-kategorien är garanterad. Till maten passar elegant vitt eller rött vin.
Vintips
Bourgogne Les Sétilles 2009 (5657), Frankrike, 139 kronor
Bourgogne Cuvée Margot 2008 (5447), Frankrike, 129 kronor
Vinerna passar lika bra, fast på olika sätt så utgå ifrån vad du själv känner för, vitt eller rött. Stilen på det vita är torr och frisk. Den strama syran uppvägs med mogen frukt och smak av fat. Rund i eftersmaken. Det röda vinet är kryddigt och smakar av bär och fat. Den friska helheten gör sig utmärkt till kycklinggrytan. Båda vinerna har jag gett betyget 4.
Kycklinggryta med vitt vin, svamp och bönor
4-6 personer
800 g urbenade kycklinglår
8 dl kalvbuljong alt. kalvbuljong på flaska som späds med vatten
3 dl torrt vitt vin
ca 15 st medelstora champinjoner eller annan god svamp när det är säsong
2 st bananschalottenlök
100g sockerärter
250 g kokta stora vitabönor
½ dl hackad bladpersilja
rivet skal och saft av 1 st citron
2-3 msk maizenamjöl utblandat i ca ½ dl vatten
salt och svartpeppar
1. Skala och skiva schalottenlöken tunt, lägg i en kastrull och koka ihop med det vita vinet tills ca 1 dl återstår. Slå på kalvfonden och låt sjuda i ca 10 minuter. Red av med maizena.
2. Bryn kycklinglåren gyllene i en stekpanna, stek dom klara i ugn på 100 grader tills genomstekt. Skär sedan kycklinglåren i önskad storlek alt. låt dem vara hela.
3. Kvarta och stek champinjonerna. Dela och koka sockerärterna i saltat vatten i ca 1 minut, häll av.
4. Tillsätt kyckling, vita bönor, de kokta sockerärterna, den stekta svampen, persilja samt citron i kalvfonden som fått sjuda. Smaka av med salt och peppar.
Grytan går alldeles utmärkt att göra någon dag i förväg, vänta dock med att tillsätta persilja och sockerärter, gör det när Du skall servera.
Är du nyfiken på mer om importören Johan Lidby Vinhandel AB, klicka här.
Vill du veta mer om producenten, klicka här.