Priorat är inte vilket vindistrikt som helst. Om man ska ranka vingårdar och lägen i en form av ”hall of fame” platsar Priorat där. Ni är i Spanien och Katalonien och Priorat ligger sydväst om Barcelona för att vara exakt. Vandringsvägen, GR 174 (rankas som svååår) går genom distriktet och det är den vägen som fått ge namn till vinet hos producenten Casa Gran del Siurana.
En av mina sommeliervänner berättade om en semester som hon och sambon, likaledes sommelier, aldrig glömmer. Båda är sportiga, vältränade och tänkte att cykla och prova vin, det vill vi göra i Priorat! Naturen i Priorat är slående, bergen branta, det är kargt, vilt och vackert. Men det blev också, något av det allra jobbigaste de någonsin gjort enligt henne och att prova vin när man bara tänker på vatten och att bli kvitt mjölksyra är inte något som hon rekommenderar.
Scala Dei, eller Guds trappa, är platsen där herdar en gång för länge sedan sägs ha sett änglar ta trappan upp till himlen. Senare, 1162, lät Kartusianermunkar bygga ett kloster på samma ställe. Munkar har i alla tider intresserat sig för jordbruk, växter och självfallet – vin varför odlingar uppstod. Nu är kanske inte det här den optimala odlingsplatsen. Skifferstenar ligger så långt ögat når och om det finns någon mylla, förutom sten, verkar ibland rent ut sagt, osannolikt. Men så är det ju, vinstockar gillar utmaningen. De bästa vinerna anses också komma från lägen och platser där det är lite ”tufft”. Den unika jordmånen kallas här för ”licorella”, den är svart, grå och röd. Röd av kvarts och gråsvart av vulkanisk skiffer. Det finns förvisso många trendiga vinområden i Spanien idag men dragningskraften i Priorat håller i sig. Vinerna får en enorm kraft i smaken, alkoholhalten ska enligt regelverket vara hög, 14 volymprocent minst, och den omisskännliga nerven finns där. Mer eller mindre. Nerven kommer av jorden och är smak av mineralkaraktär. Det stramar till i gommen, den rullar tungan, smakar ”sten” och lyfter upplevelsen med en intresseväckande, helhetssnits. Ungefär så skulle man kunna säga om man vill förklara det svåra med en personlig smakupplevelse.
Huvuddruvor i området är garnacha tinta. Andra druvor som odlas är cabernet sauvignon, merlot och syrah alla druvor som ofta kan kallas unisont, för internationella. Ibland blandar man dem alla, andra producenter gör det inte, eller använder någon tillsammans med en annan. Berömda vinmakare är Scala Dei, Alvaro Palacios och Mas Martinet. För övrigt så gillar välkända Sysafrika producenten Eben Sadie Priorat så mycket att han gör eget vin på plats, Dits del Terra.
Läs mer om Eben Sadies Dits del Terra här
Lite äldre artikel av Jancis Robinson här
Eller Decanters, nästan lika gamla artikel här
Casa Gran del Siurana
Företaget är ungt och har inte varit på plats speciellt länge jämfört med de flesta andra på plats. Under slutet av 1990-talet köpte de två vingårdslägen. Att göra vin kan de sedan länge fast på andra ställe i Spanien. Idag är huset med i en vin-grupp, Perelada, där förutom Castillo de Perelada även Cims de Porrera ingår.
GR-174 2009 (2770), 119 kronor
Blåröd, tät. Stor doft, inslag av rostade fat. Medelfyllig, frisk samtidigt fruktig, körsbärskärnig smak med drag av kryddor, örter och balanserade fat. Bra koncentration. Lång eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2011-02-18