Laddar annons
Vin till alla hjärtans dag – tips på tre viner
10 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till alla hjärtans dag – tips på tre viner

Rosor är röda, violer är blå… med dig vill jag dricka ett vin från ett topp- château. Den 14 februari är det dags för den mest romantiska dagen på hela året. Det har nämligen blivit dags för Amors kärlekspilar att flyga och vi har tagit fram en lista på vin till alla hjärtans dag.

Vissa väljer att inte fira det alls. Andra väljer att slå på stora trumman. Några gånger kanske till och med så långt att de friar till sin partner på den dagen. Vi pratar givetvis om kärleksdag nummer ett, alla hjärtans dag. Bokningarna till fina restauranger hör nästan till och dejterna kommer vara många just den här dagen. Och i ärlighetens namn så är vin också ganska romantiskt, åtminstone symboliskt sett. Just därför har vi tagit fram en lista på vin som passar till alla hjärtans dag. Oavsett om du ska laga en fin middag till en bättre hälft hemma, eller om ni kanske ska ut och äta, så kan den här listan vara bra till hands.

Vad är det som gör ett vin romantiskt då? Romantik är ganska abstrakt och personligt. Det som är romantiskt för en person är kanske inte alls det för en annan. Samma sak gäller vin. Ändå har vi gett oss i kast med en lista på vin som passar till alla hjärtans dag, och som vi tror kommer höja den romantiska symboliken en aning. Det kanske är designen på flaskan, etiketten, smaken, karaktären eller något annat. Men dessa tre viner är enligt oss viner som passar bra som vin till alla hjärtans dag.

Vin till alla hjärtans dag – tips på tre viner

Vin till alla hjärtans dag

Parajes del Valle, Monastrell, 2021 (2532) 101:-

Snacka om att sticka ut med sin flaska. Ändå sedan lanseringen i september så har det här monastrell-vinet var ett av de allra mest utstickande på Systembolagets hylla med sin intressanta flaska. Som tur är så håller innehållet också en bra nivå. Från sydöstra Spanien, i en av de allra varmaste delarna av landet, kommer det här bäriga vinet. Redan i doften dyker de mogna jordgubbarna upp och bredvid sig har de hallonen och lingonen. Även om det är bären som spelar förstafiolen så kommer inte örterna långt bakom. Det är ett enkelt, smidigt, tillgängligt vin med fin syra. Ett vin utan krångel där flaskan sticker ut rejält. Tveka inte på att ställa fram detta på dejten. Dessutom kommer plånboken bli glad då vinet kostar blyga 101 kronor.

Brunello

Brunello di Montalcino, Col d'Orcia, 2018 (12357) 301:-

Italien, Toscana, natursköna kullar, vykortsliknande dalar, glassande sol, en dröm. Det finns få platser på jorden som är lika naturligt vackra som Toscanas landskap. Och det finns nog få platser som är lika romantiska att besöka som par som Toscana (förlåt Paris och Rom). En lista över vin till alla hjärtans dag hade inte varit komplett om jag inte haft med minst ett toscanskt vin, och givetvis faller valet på en brunello di Montalcino. Vinet har exakt allt man önskar sig från en prisvärd brunello. Du kommer redan i doften nås av den där pepprigheten, den mjuka, röda frukten, fatkaraktären och örterna. I smaken är det körsbär, färska örter, peppar, fat och otroligt fina tanniner. En bra syra knyter ihop säcken på ett fint sätt. En prisvärd brunello som imponerar för 301 kronor.

Vin till alla hjärtans dag

Fruitière Vinicole d' Arbois, Love Chardonnay Reserve, 2019 (2677) 201:-

Varför pratas det så mycket om vin från Jura? Den franska regionen som ligger på gränsen till Schweiz har blivit rejält poppis på senare år, mycket tack vare naturvinsrörelsen. Här är det dock inte ett naturvin i fokus, utan en imponerande chardonnay från Arbois. När det vankas vin till alla hjärtans dag så kommer många kanske gå på utseendet och namnet på flaskan, och här kan vi inte bortse från att det är full pott med ett passande namn och en snygg etikett. Men vinet imponerar för sig självt också. En härligt fyllig chardonnay utan att för den delen bli jobbigt fyllig och smörig. I doften är det lite mogna äpplen, en gnutta fat, en viss nötighet och lite citrus. I smaken är det röda äpplen, nötter, citron, en fin fyllighet med smör i fokus. Allt avslutas med en förvånansvärt fin och hög syra och en längd där örterna kommer fram.