Laddar annons
Måns Zelmerlöv satsar på nytt vin: Exakt som rosé ska smaka
13 Feb, 2023

Måns Zelmerlöv satsar på nytt vin: Exakt som rosé ska smaka

Han har gjort stor succé med sin Hola MZ Cava som i dag går att hitta i alla systembolagsbutiker i landet. Nu väljer artisten, programledaren och tv-profilen Måns Zelmerlöw att satsa på ett nytt vin. Den här gången föll valet på ett stilla rosévin, en efterlängtad medlem i hans katalanska vinfamilj.

Vi har sett honom som programledare för lägereldsprogram som Allsång på Skansen och Melodifestivalen. Han har gjort sig ett namn som en av de mest folkkära tv- och musikprofilerna i landet. Bland många sysslor och titlar kan han sedan 2021 även lägga till vinmakare och ambassadör för sitt egna vinvarumärke. Men just det där med hans allt större vinfamilj, som går under namnet MZ, är något som hamnat lite i skuggan av hans många andra sysslor. Enligt Måns Zelmerlöw är det lite av ett medvetet val när det kommer till hans vin.

– Ärligt talat så tror jag inte att många känner till att det är mitt vin när de ser det på hyllan, säger Måns Zelmerlöw i en intervju med Vinbanken.

"Involverad i alla steg"

Vinet som artisten syftar på är det populära Hola MZ Cava och som i dag går att hitta i alla systembolagsbutiker i landet. Vinet har sedan lanseringen i början av 2021 snabbt seglat upp som en populär cava och är i dag ett av de bäst säljande mousserande vinerna på Systembolaget. Etiketten pryds av ett stort MZ och förutom initialerna så finns det inget vid en första anblick som indikerar att det har något med Måns Zelmerlöw att göra.

– Jag har lagt väldigt stor vikt vid själva designen av etiketten, och jag har varit involverad i alla steg. För mig är det viktigt att det är en stilren och tydlig design, men det är ändå innehållet som är det viktigaste i slutändan. Att sätta mitt ansikte på etiketten var aldrig aktuellt och det är något jag aldrig kommer göra, säger Måns och fortsätter.

"Dricker hellre cava än champagne"

– I dag dricker jag faktiskt hellre cava än champagne. När jag gav mig in i vinbranschen så var det mitt i den stora proseccovågen och det har aldrig tilltalat mig utan jag ville göra en cava som jag kunde stå bakom. Och om jag ska vara helt ärlig så tycker jag den är lite för billig med tanke på hur bra den är. Jag vet att många kändisar sätter sitt ansikte eller sitt namn på en etikett och då kan importören ta tio kronor mer, men i fallet med Hola MZ Cava så är det nästan det motsatta och vi har snarare dragit bort tio kronor. Jag säger det inte bara för att det är min egen cava, utan jag tycker verkligen att det är en otroligt bra cava.

Hela hans vinserie är en hyllning till hans tid i spanska Barcelona mellan 2012 och 2015. Han har tidigare porträtterat den tiden i livet genom albumet ”Barcelona Sessions” som släpptes 2014.

– Jag älskade min tid i staden. Att få umgås med vänner, äta tapas på de lokala haken och dricka riktigt bra cava. Det var samtidigt en period i livet där jag inte riktigt visste vad jag ville med min karriär och mitt liv. Jag var singel då och jag hade inga förpliktelser, och jag minns tillbaka på den tiden med främst glädje, fortsätter Måns.

Måns Zelmerlöw om sitt nya vin: Det har saknats i samlingen

Sedan dess har artisten lanserat ytterligare tre viner inom MZ-familjen, inklusive en intressant barrique-formad treliterstunna. Och nu har det blivit dags för nästa medlem i uppsättningen av viner där alla kommer från Katalonien.

– Jag har varit ute efter ett rosé. Det har saknats i samlingen och jag har velat ha det ett tag nu.

Det är vinmakaren Joan Soler som ligger bakom Måns Zelmerlövs nya rosévin. Den spanska vinmakaren har varit med i framtagandet av samtliga MZ-viner, och nu fick han uppdraget att ta fram Hola MZ Rosé som började säljas på beställningssortimentet från 1 februari.

– Jag åkte ner första gången i november med målet att hitta en bra blend för ett rosévin. Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig riktigt varit förtjust i katalanska roséviner. Jag tycker de är på tok för mörka i färgen och de har för mycket sötma för min smak. Men när jag träffade Joan så berättade jag vad jag var ute efter, och det var ett rosévin med inspiration från södra Frankrike.

– De ljusa rosévinerna har alltid lockat mig och det var något i den stilen som jag ville ha. Men det är långt ifrån det enklaste att hitta ett sådant vin från Katalonien.

"Har allt jag önskar mig av ett rosévin

Till slut lyckades Måns och Joan ihop få till en druvblend som består av tempranillo, garnacha och syrah.

– Första gången jag testade det så kände jag att vi var på rätt spår, men det nådde inte hela vägen fram. Sedan gjorde vi om en del och till slut blev jag riktigt nöjd med resultatet. Det är exakt som ett rosé ska smaka. Det har allt jag önskar mig av ett rosévin.

Hur känns det nu då när du ser kollektionen med dina fem viner framför dig?

– Det känns otroligt, jag känner mig stolt. Jag kan verkligen stå bakom de här vinerna och jag har varit involverad både kring innehållet och kring designen. Jag blir glad när jag ser dessa viner.

I dag består MZ-familjen av totalt fem viner och enligt Måns Zelmerlöw saknas det ett vin i familjen innan den blir komplett.

MZ-familjen Samtliga viner i MZ-familjen.

– Jag vill ha ett vitt vin också. Exakt vad för vitt vin är inte klart än, och Katalonien är kanske inte den region som är mest känd för sina vita viner. Jag har funderat lite kring albarino men vi får se. När jag fått fram ett vitt vin så är nog den här kollektionen färdig känns det som.

Däremot utesluter Måns Zelmerlöw inte att det kan bli fler viner från andra ursprung i världen.

– Jag har varit i Sydafrika en hel del och förälskat mig i deras viner. Det finns helt otroliga viner därifrån och det vore kul att göra något riktigt bra rött sydafrikanskt vin i framtiden.

Recension Måns Zelmerlöws senaste vin

MZ rosé

Hola MZ, Rosé by Måns Zelmerlöw, 2022 (59620) 99:-

Man måste erkänna att man blir smått imponerad av utvecklingen på många kändisars viner på senare tid. Det känns som att de har insett att innehållet i flaskan är det primära, och inte namnet eller ansiktet på etiketten. Nu ska man kanske inte slänga sig med världens superlativ om kändisviner generellt, men det här rosévinet i MZ-serien imponerar faktiskt. Det är superbärigt redan i doften där smultron och hallon samsas. I smaken får du den där mjuka, färska bärigheten av skogshallon, smultron och jordgubbar som sedan kompletteras av en liten sälta och en fint balanserad syra. Vinet har nog allt man kan önska sig av ett härligt, somrigt och friskt rosé. Hatten av till Måns för MZ Rosé.

Här är listan på kändisviner - både nya och gamla