Laddar annons
Leif GW Persson lanserar nytt vin: Riesling är underskattat
9 Feb, 2023

Leif GW Persson lanserar nytt vin: Riesling är underskattat

Listan på kändisar som ger sig in i vinbranschen tycks bli allt längre för varje år. Flera av dem lyckas dock inte alls med sina viner och de försvinner snabbt från sortimentet. Men för kriminologen Leif GW Persson har resan inom vinindustrin gått spikrakt uppåt och nu lanserar han sitt sjätte vin, en riesling från Rheinhessen.

År 2018 gav sig den folkkära kriminologen, detektiven och författaren Leif GW Persson in i vinbranschen genom att lansera sitt första vin, GW:s röda. Vinet, som kommer från Portugal, seglade snabbt upp som en favorit hos svenskarna och sedan dess har Leif GW:s ansikte synts på många systembolagshyllor runtom i Sverige. Det har gått så pass bra att han lanserat ytterligare fyra viner sedan dess, där samtliga mer eller mindre gjort succé och går att hitta i det fasta sortimentet på Systembolaget. Och nu, i början på 2023, lanserar Leif GW Persson sitt sjätte vin. Den här gången har det för första gången blivit dags för ett vitt vin på flaska, och valet föll på en tysk riesling.

– Riesling är underskattat till att börja med. Jag tycker att det är en utmärkt druva och ett utmärkt vin. Sen är jag själv förtjust i tyska viner så detta passade mig väldigt bra, berättar Leif GW Persson i en intervju med Vinbanken.

Skolkompisen la grunden till vinsuccén

Leif GW:s koppling till vin började dock långt tidigare än 2018. Om man vill dra det väldigt långt så kan man säga att det var i en skolbänk på Norra Real i Stockholm på 1950-talet som grunden lades till vad som i dag är kriminologens viner. Där satt han bredvid Christer Tegnér, arvtagare till Tegnér & Son, som än i dag är en god vän till Leif GW.

– Man kan lugnt säga att han var poppis i skolan. Visst, vi hade ett barskåp hemma och några viner. Men hemma hos honom så hade de ett helt lager i skyddsrummet under Tegnerlundén, och där fanns det runt 100 000 buteljer. Tacka fan att han var poppis i tonåren, fortsätter Leif GW.

GW Persson vin Foto: Pressbild

När de båda hade växt upp och Leif GW börjat synas flitigt i tv-rutan och i diverse andra sammanhang, började Christer Tegnér fråga vännen om de inte skulle ge ut ett vin ihop med Leif GW:s ansikte på etiketten.

– När han frågade första gången så jobbade jag för SVT, och där får man inte synas ihop med något varumärke och därför blev det inte av. Men när jag lämnade SVT kom han tillbaka och då sa jag ja.

Enligt Leif GW själv så har han en stor stolthet kring sina viner och han är noggrann med vilka viner han syns på.

– Nu ska jag inte säga något dumt om andra kändisviner, men jag är alltid involverad och har det som princip. När jag till exempel skulle lansera GW:s röda, det första vinet, så satt jag i en hel vecka och testade över hundra olika viner blint. Haken när man väljer vin är att det inte får kosta för mycket. Det är ingen konst att hitta ett bra och dyrt rödvin, men det är svårare att hitta ett bra och billigt rödvin.

– När jag testade det som skulle bli GW:s röda första gången så trodde jag att det var ett dyrt Rhonevin, men det visade sig vara en portugis. Och då blev det den. Så det är mycket provningar som ligger bakom mina viner och jag är väldigt involverad i vad jag syns på. Jag dricker faktiskt mest mina egna viner. Jag går till Systembolaget ofta och köper de själv, säger Leif GW.

Hade du trott att dina viner skulle bli en sådan succé som de trots allt blivit?

– Nej, det kom som en överraskning, en positiv sådan. Jag säljer ju mer vin än vad jag säljer böcker. Jag kommer nog aldrig sälja tio miljoner böcker, säger Leif GW och skrattar.

GW Persson om sitt nya vin: Gillar att resa till Tyskland

Efter GW:s röda har det lanserats två boxviner, ett rosévin och ett mousserande vin. Och för första gången kommer det nu gå att hitta ett vitt vin på flaska med Leif GW:s ansikte på.

– Jag gillar att resa till Tyskland och innan pandemin reste jag dit väldigt ofta. Jag gillar de där lokala vinerna som aldrig kommer ut på marknaden och som har en liten produktion. När jag var där så uppstod tanken på att lansera en riesling som passar till allt möjligt. Jag vill att man ska kunna dricka min riesling oavsett årstid. Och när jag testade det här vinet så fastnade jag direkt för det.

– Jag skulle själv säga att vinet är krispigt med ett mjukt slut. Det är friskt och passar till lättare fiskrätter.

Vinet, som är ekologiskt, kommer från producenten Krugscher Hof i tyska Rheinhessen som sedan tidigare har en populär pinot noir på Systembolagets hyllor.

GW GW:s viner sedan tidigare

– Det är ung vinmakerska som ligger bakom min riesling. Den här familjen har hållit på med viner i 300 år och de har flera ekologiska varianter. Det är inte alltid ett ekologiskt vin landar rätt, för ibland är det inte en höjdare för gommen. Men i det här fallet med rieslingen så är det ett välsmakande vin som är väldigt drickvänligt skulle jag säga.

Till en början kommer vinet finnas tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment och kosta 119 kronor. I samband med framtagandet av vinet så har Leif GW låtit flera personer testa det blint och säga vad de tycker.

– Jag hade en lunch där nere i Tyskland där det servades piggvar med två olika rieslingviner. Det ena var såklart mitt vin och det andra var en riesling från Alsace som kostade tolv gånger så mycket. Det var totalt 15 personer där och när vi ställde frågan efter om vilket vin de tyckte var bäst så svarade tio att de föredrog vinet från Alsace. Och jag håller med, det är ett bättre vin, men det kostar också tolv gånger mer. Men fem stycken svarade att de gillade mitt vin mer. De tyckte att den var friskare. När jag sen ställde frågan till de tio som föredrog den dyra rieslingen om de tyckte den var tolv gånger som bra som min, så tycke ingen det.

Hyllar Gessle och Petter

I dag är Leif GW Persson bara en i raden av kändisar som har viner på Systembolaget. Allt flera kända ansikten börjar dyka upp på flaskor och många har varit skeptiska till fenomenet kändisviner generellt sätt. Även Leif GW själv har inte mycket till övers för kändisar som lanserar viner, men det finns två kändisar som enligt honom sticker ut med sina viner.

GW Riesling

– Jag tycker Per Gessle har riktigt bra viner, men det är för att han skiter i vad det kostar, och då är det klart att man kan ta fram riktigt bra viner. Men hans viner är faktiskt riktigt bra. Sen kan även Petter en hel del om viner. Jag har flera gånger druckit några av hans viner och de är imponerande.

Om GW:s riesling blir hans sista vin får bli osagt, men en sak som är säker är att den folkkära kriminologen aldrig kommer lansera något annat än just vin i alkoholväg.

– Jag har blivit erbjuden att lansera sprit men det känner jag inte för. I kraft av min yrkesbakgrund så vet jag att det är lite för nära till knytnävarna med en flaska vodka innan. Jag har läst väldigt få utredningar som börjar med att man druckit en flaska riesling. Men när det kommer till sprit så är det annat. Lite anabola, ett flak starköl och en flaska vodka, då kan det smälla snabbt, och det vill jag inte vara involverad i. Jag dricker dessutom själv mest vin, så det fick bli just vin. Jag har även blivit erbjuden glögg men det tycker jag inte om. Portvin har jag också blivit erbjuden och det dricker jag, men portvin är till för gubbar som snart ska till Fonus, avslutar Leif GW Persson.

GW :s Riesling, 2021 (59664) 119:-

En frisk riesling där du direkt i doften kommer få lite sommarvibbar i form av en populär glass; nämligen päronsplitt. Det är dominans av päronen i doften även om man även får lite tropisk frukt där. I smaken så är det återigen päronen som gör sig påminda ihop med mango, havssalt, citrus och lite pomerans. Allt avslutas med en hög och frisk syra.

Här är kändisvinerna - både nya och gamla