Nizza – där druvan barbera trivs som allra bäst
Om du har druckit vin gjort på druvan barbera så har du kanske fått ett nytt husvin. Den norditalienska druvan har nämligen gjort en imponerande resa på den svenska marknaden och hör i dag till en av de mer trendiga. Det många dock inte känner till är att det sedan 2014 finns en helt ny appellation under namnet Nizza DOCG där det i dag finns 85 barbera-producenter som valt att gå sin egen väg.
Nizza Monferrato är namnet på byn några mil sydost om Asti i Piemonte som gett namnet till en av de färskaste DOCG-appellationerna i Italien, nämligen Nizza. Druvan barbera har länge ansetts som folkets druva i Piemonte och vinerna som går under namnen barbera d´Asti och barbera d´Alba är i dag välkända runtom i vinvärlden. Men för ett 20-tal år sedan valde ett antal producenter att gå en egen väg. De hade en vision om att ställa hårdare krav på regelverket och skapa viner av toppkvalitet.
– Även om Nizza DOCG är en relativt ny appellation så har vinerna härifrån väldigt mycket historia och gamla rötter. Till exempel valde de klassiska familjeproducenterna att lägga undan de bästa barbervinerna härifrån och lagra dem, berättar Stefano Chiarlo som är vinmakare hos producenten Michele Chiarlo och även ordförande för producentorganisationen i Nizza.
"Hårdare regler än barolo och barbaresco"
Fram till 2014 var Nizza en subregion till barbera d´Asti, men efter mycket arbete fick man status som en helt egen appellation, och en av dem som gick i bräschen för den här utvecklingen var just Stefano Chiarlo vars pappa Michele Chiarlo var den som grundade vinhuset på 1930-talet.
– Jag skulle nog beskriva Nizza och vinerna som görs här som en väldigt seriös appellation med väldigt hårda regler. Vi siktar alltid på att göra viner av absolut högsta kvalitet och vi har till och med hårdare regler än barolo och barbaresco.
Bröderna Alberto och Stefano med grundaren till vinhuset, Michele i mitten. Foto: Pressbild
Även om Nizza DOCG varit en appellation i mindre än ett decennium så har populariteten ständigt ökat och allt fler har fått upp ögonen för vinerna även utanför Italiens gränser. En av orsakerna bakom detta är ett unikt samarbete mellan producenterna i Nizza. När arbetet i Nizza startade för många år sedan så fanns det enbart tio producenter. I dag är den siffran uppe i 85. Även om det är en rivalitet och konkurrens mellan de olika vinmakarna så är det ett unikt samarbete som Stefano Chiarlo främst vill lyfta.
– Vi alla vill samma sak med vinerna från Nizza. Sättet vi arbetar på är revolutionerande där vi ständigt samarbetar ihop och säkerställer att alla viner som kommer ut på marknaden håller högsta klass. Det gör vi genom att hela tiden hålla gemensamma blindprovningar där vi kan säkerställa att vinerna håller den här Nizza-identiteten som vi vill skapa och även öka kvalitén på vinerna och framställningen.
Barbera viner med lagringspotential
Även om viner gjorda på druvan barbera i dag har blivit ett vanligt inslag bland svenskarna så är Nizza inte lika känt. Enligt Stefano Chiarlo så är det stor skillnad mellan de traditionella barbera-vinerna som görs under appellationerna barbera d´Asti och barbera d´Alba, och Nizza.
– Barbera d´Asti och barbera d´Alba ses som bra viner, vilket jag håller med om, men det är ändå stor skillnad mellan dessa och Nizza, även om de är gjorda på samma druva. Vi som gör Nizza-vin har en annan idé och en annan filosofi. Vi vill att man ska kunna lagra viner gjorda på barbera längre och få fram maximalt av potentialen som finns i dessa viner. I dag dricks de flesta barbera-viner unga, och folk har fått en bild av att alla barbera-viner ska drickas just unga. Men vinerna som görs i Nizza kan lätt lagras 10-15 år.
En annan viktig faktor som särskiljer Nizza från övriga barbera-appellationer är terroiren.
– Vi har ett väldigt stort terroirtänk. Vi arbetar enbart med de bästa vingårdarna och vi har låga skördeuttag. Allt detta gör att vinerna från Nizza får en helt annan karaktär än många andra barbera-viner. Det är mer komplexa viner med en större lagringspotential som håller väldigt hög nivå, och det är exakt det vi vill förmedla med våra viner.
Några av Michele Chiarlos viner.
En annan relevant jämförelse som Stefano Chiarlo vill trycka mycket på när det kommer till Nizza-viner jämfört med övriga barbera-viner är den som genomförts i regionen Toscana.
– Det går att jämföra druvan barbera med druvan sangiovese. I Toscana så går det att skapa riktigt bra viner gjorda på druvan som går under appellationen Chianti Classico, men på samma sätt så finns det toppklassviner som går under appellationen Brunello di Montalcino. Även om det är samma druva i grund och botten så är det helt olika terroir och förutsättningar när det kommer till att skapa viner som håller högsta klass. Om man producerar med lägre skördeuttag, lagrar vinerna lite längre på fat och använder de bästa vingårdarna så kan man skapa viner av högre kvalitet.
Få producenter som arbetar i Nizza
I dag går det att hitta viner med Nizza DOCG på etiketten i drygt 45 länder och det produceras totalt 800 000 flaskor. Stefano Chiarlo har på nära håll sett utvecklingen av Nizza-viner sedan appellationen blev officiell 2014.
– Vi är som sagt 85 producenter nu och vi har märkt att våra viner är populära i restauranger och att fler hittar till Nizza-viner. Piemonte generellt är väldigt populärt bland människor från norra Europa. Vi märker att många besöker just Piemonte och upptäcker Nizza-viner, och det är oerhört viktigt för oss.
Framöver så hoppas Stefano Chiarlo att producenterna i Nizza ska kunna börja märka ut från exakt vilken vingård som vinerna kommer.
– Vi vill bli godkända så att vi får skriva vingården. Förhoppningsvis kommer det göra appellationen mer intressant och attraktiv. Och jag tror att den idén är väldigt intressant för våra konsumenter och kommer lyfta Nizzas sanna karaktär, avslutar Stefano Chiarlo.
I Sverige i dag börjar det dyka upp fler och fler viner från Nizza, främst i beställningssortimentet men även i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Och just i beställningssortimentet så har Michele Chiarlo i dag ett antal viner, inklusive några Nizza-viner.