Laddar annons
Vin till gratinerad sparris
14 May, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till gratinerad sparris

VIN OCH MAT. Vin till gratinerad sparris är vitt, av chardonnaydruvan och utan fatinslag (dvs inte smak av rostat kaffe eller träfat).

Vin till gratienrad sparris. Receptet är italienskt från region Emilia Romagna, och heter på italienska - Asparagi alla parmigiana Emilia Romagna. Passa på nu när primörerna kommer i butik. Den gröna sparrisen smakar vanligtvis mer än vit och den är också lite enklare att tillreda.

Till maträtten provade vi ett vitt vin av chardonnyadruvan. Vinet lyfte kombinationen, men också sig självt. En mycket lyckad kombination och den som vill förstärka upp rätten med en bit gravad lax får direkt en fullvärdig måltid.
Snabbval

Längre ner i inlägget tipsar vi om ytterligare två italienska sparrisrätter.

RECEPT | Gratinerad sparris

4 portioner

1 kg grön sparris
vatten
salt
75 g smör eller margarin
50 g nyriven parmesanost
nymalen peppar

Tillagningstid: 50 minuter

Gör så här

1. Skala den nedre delen av sparristjälkarna tunt och skär bort den träiga ändan. Skölj och bind ihop sparrisarna i fyra buntar.

2. Ställ buntarna rakt med knoppen uppåt i en smal kastrull. Häll bara på så mycket hett vatten att knopparna inte täcks. Salta, lägg på ett tättslutande lock och koka sparrisen 10-15 minuter beroende på tjocklek. Den får inte inte bli alltför mjuk utan ska ha kvar ett visst tuggmotstånd och spänst.

3. Sätt ugnen på 225 C grader. Smält matfettet men låt det inte bli brunt. Ta upp sparrisbuntarna och låt dem rinna av väl. Smörj ett ugnsäkert fat med ett tunt lager smör.

4. Lägg sparrisen i flera lager på fatet men låt knopparna ligga så fria som möjligt. Droppa över det smälta matfettet och strö över den rivna osten. Gratinera i 3 minuter i ugnen. Mal peppar över och servera genast.

En sparrisrätt från finsmakarstaden Parma

Förkoka sparrisen 10-15 minuter, linda parmaskinka om små buntar av stjälkarna, strö över riven parmesanost och lägg på små mörklickar. Gratinera hastigt.

En annan specialitet, sparris från Lombardiet

Asparagi alla milanese. Sparrisen förbereds som tidigare och sjuds så att visst tuggmotstånd finns kvar.
Strö över nyriven parmesanost och servera med enkelstekta ägg.

Tips för sparrisälskare

Man kan använda vit sparris också. Beräkna en större mängd eftersom man måste skala den vita sparrisen mer än den gröna. Sjudningstiden förlängs också med 10-15 minuter (beroende på hur tjocka stjälkarna är).

Vin till gratinerad sparris

1. Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay 2018 (70303)

Contemporary Wines AB, Frankrike, 119 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5 %
Socker: ingen uppgift
Smaken är medelfyllig, blygt gulfruktig med en exotisk twist och en lätt blommig rondör.
Omdöme: i kombination till den gratinerade sparrisen lyfte vinet flera gånger. Mycket intressant och väldigt spännande. Vi gillar därför det här chardonnayvin till mat.

Du kanske också är intresserad av receptet: SPARRISSOPPPA

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.