Laddar annons
9 Oct, 2017

Vin till honung- och oreganostekt fläskytterfilé

FLÄSK. Få råvaror är så tillmötesgående som fläsk. Köttet kan tillagas för elegans, med fokus på frukt för hög syra, eller knaprigt med karamellassociation eller som här för en Medelhavskänsla med smak av örter och honung. Vinet till maten är en solig, rödbärig pinot noir från Nya Zeeland och producenten Hunter's.

I jämförelse till många europeiska vinbönder och producenters historiska anknytning till tidigare generationers arbete i vingården är Jane Hunters resa som vinmakare i distrikt Marlborough, Nya Zeeland att likna vid en pionjär. När hon startade Hunter's Wines 1983 var hon en av de första vinodlarna i Marlborough!

Snacka om wow-faktor och att vi, dagens vinkonsumenter, kan vara delaktiga i en historisk utveckling om så bara från läktaren när vi dricker ett vin som detta. Mer nya-världenvin än så här går knappt att smaka. Och ändå inte för Hunters har redan "mer" då producenten räknas in bland dem som jämförelsevis har en lång historia.

Recept | Honung- och oreganostekt fläskytterfilé med rökig, sötsyrlig tomatsås samt krämigt potatisstomp med purjolök | 4 portioner

700 g putsad fläskytterfilé
2 msk honung
2 msk hackad oregano
olja, smör och salt

2 msk strösocker
2 msk balsamicovinäger
½ hackad lök
4 skivor strimlad bacon
2 ½ dl passerade tomater
3 kvistar oregano
salt

400 g kokt skalad potatis
100 g purjolök
2 dl creme fraiche
salt
Gör så här
  • Värm ugnen till 100 C och en stekpanna till högsta temperatur.

  • Salta köttet och bryn det till fin färg i stekpannan tillsammans med olja och smör. Häll på honung och oregano och stek i ytterligare någon minut. Ugnsbaka köttet i 45-60 minuter tills kärntemperaturen är 65 C. Låt sedan köttet vila på en skärbräda ca 10 minuter före tranchering.

  • Lägg strösockret i en kastrull och värm den på högsta temperatur.

  • Häll ner vinäger när sockret är lätt brynt och lägg sedan ner lök och bacon, koka 1 minut. Häll ner tomaten och lägg ner oreganon. Koka sakta i 15 minuter och smaka av med salt.

  • Sila såsen och koka upp den före servering.

  • Strimla och skölj purjolöken.

  • Lägg potatis, creme fraiche och purjolök i en kastrull. Mosa potatisen lätt med en gaffel och koka det i ca 5 minuter. Smaka av med salt.

  • Servera det nytrancherade köttet med tomatsåsen och potatisstompet.

Begreppet som ofta används i vinsammanhang är den "nya eller gamla världen" vinbeskrivningen. Syftet är att på ett enkelt sätt beskriva en typ och stil i ett försök att fånga vinets smakbeskrivning. I regel menar vinnörden att nya världenvin är de direkta smakernas viner. Lätta att känna igen och härligt generösa i bär och fruktaromer. Samma person kan beskriva gamla världens vin som de neurotiska smakernas mästare, svårfångade med lager av issues av olika för- och nackdelar.

För vinälskare är ovan bara kul. Det ger ett vin och matintresse mångfald och insikt att livet som vinnörd är en never ending story, som en lång rad oupptäckta smakupplevelser.

Vin till maten

Hunter's Pinot Noir 2014 (83933)
Hunter's Wines, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr

Direkt doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig, generöst bärig smak av skogshallon, jordgubbar med inslag av röd frukt, frisk syra, mjuka tanniner och fat. Charmig, samtidigt friskt vin med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär, av pinot noir.
Betyg: 4
Om kombinationen:
Pinot noirdruvans viner har en underliggande ton av örter och kryddor, lite av skogsmulle över sig. Hunter's pinot är bärig och generös vilket går bra med sötman i rätten. Balsamicon sätter fokus på stringens och nerv, som vinet matchar med sin fruktsyra.