Vin till öringschnitzel med valnöts- och vitlökssås
Vin till öringschnitzel med gröna smaker är ett bättre vitt, frisk sauvignon blancvin från Nya Zeeland.
Vin till öringschnitzel. Utöver fisk har jag tagit fasta på smakerna av citronssaft, olivolja och örterna (som gärna kan förstärkas något för den som vill). Valnötter och vitlök är från start vinvänliga.
Frisk, fräscht, gott!
Snabbval
RECEPT | Öringschnitzel med valnöts- och vitlökssås
4 personer
4 skinn- och benfria bitar laxöring, cirka 160 g styck
smör till stekningValnöts- och vitlökssås
1,5 dl valnötter
1-2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
1 dl färskriven parmesanost
0,5 dl hackad persilja eller koriander
salt och nymalen svartpeppar
2 msk kallpressad olivolja
0,5 msk färskpressad citronsaft
2 msk mjölk
Till servering
krispiga bondbönor eller ärter
Gör så här
1) Mixa eller stöt nötter och vitlök i en mortel till fint mos.
2) Vänd ner ost och kryddor. Arbeta samman till en jämn massa.
3) Tillsätt olja, citronsaft och mjölk droppvis under omrörning.
4) Smaka av med salt och peppar.
5) Stek fisken i smöret på båda sidor. Lägg upp på tallrikar tillsammans med en rejäl sked sås.
Vintips till Öringschnitzel
1. Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2018 (92077)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 199 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Torr, medelfyllig. Friskfruktig, aromatisk smak av vinbär, nässlor och fläder med gröna nyanser, som av te. Aromatisk lång eftersmak.
Omdöme: Härlig frisk fläkt av en mix hav, gröna örter och vit frukt.
Betyg: 4
Läs gärna artikeln om den framgångsrika vinfamiljen, Saint Clair Family Estate.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.