Vilket vin ska man servera till peruansk grönsaksryta? Vi har provat och valt rött vin med lite mjukare smak och generöst med frukt.
Enkel och god. Servera gärna med surdegsbröd. Bjud in 8 gäster, ställ grytan på bordet, servera ett smakrikt, bussigt rött vin.
Tajano Rosso Piceno 2017 (6090). EKO.
Umani Ronchi, Rosso Piceno Italien, 89 kr
Druvor:75% montepulciano, 25% sangiovese.
Alkohol: 13%
Socker: <3 g/l.
Medelfylligt rött vin med rödfrukt, plommon och körsbär, lätt bärsmak som av hallon, kryddig med inslag av kaffe och en touch av söt lakrits. Medelstrama tanniner. Något strukturerad och ett gärna-vin i den enkla genren. Personlig. Skruvkapsyl är utmärkt för picknick.
Passar till: Vardagsvin, middag, smakrik vego. Fläsk, lamm.
Betyg: 4
RECEPT | Peruansk grönsaksgryta
8 portioner1 röd paprika
1 tomtat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
olivolja till stekning
250 g små champinjoner
2 dl vatten
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 små lagerblad
2 tsk kummin
0,25 tsk torkad basilika
0,25 tsk torkad oregano
salt
145 g svarta urkänade oliver
färsk koriander
Gör så här
1. Skär paparikan och tomater i bitar.
2. Hacka lök, vitlök och chili och fräs tillsammans med paprikan och tomaten i olivolja.
3. Häll över i en gryta när det mjuknat.
4. Fräs champinjonerna i lite olja och häll ner i grytan. Häll över vatten, krossade tomater, tomatpuré och lagerblad.
5. krydda med kummin, basilika, oregano och lite salt. Låt alltsammans koka ihop några minuter.
6. Rör ner oliverna, hacka över färsk koriander.
Recept och bild ur boken: "Vegofest med Slottsträdgården Ulriksdal". Vi har recenserat boken, läs här.