Det finns amarone och så finns det amarone. Same, same but different har aldrig varit så tydligt som i vinvärlden. Bland amaronevinerna specifikt. Guerrieri Rizzardi tillverkar amarone som räknas till eliten.
Först helt kort om Guerrieri Rizzardi som har huvudsäte i Bardolino med tillverkning av bardolinovin och den allt mer populära stilen, chiaretto som är distriktets rosévin.
Företaget har odlingar och tillverkning i Soave och i Valpolicella samt en mindre egendom i Adige som heter The Palazzetto Guerrieri of Dolcè.
Hur det började för Guerrieri Rizzardi
Med ett giftermål! År 1913 blir adelsläkterna Counts Guerrieri och Counts Rizzardi en och vingårdar som tillhört familjerna sedan 1649 (Negrar) kan räddas. Det dröjer dock fram till 1950-talet innan någon direkt utveckling sker och egendomen i Soave förvärvas först under 1970-talet.
Från 1983 och framåt är Contessa Maria Cristina Loredan ansvarig för egendomen och hon lyckas väl i sitt jobb. Under slutet av 1990-talet tar Giuseppe över skötsel och drift tillsammans med sin bror Agostino Rizzardi.
I filmen berättar Guiseppe Rizzardi hur han tillverkar husets ripasso och amarone för att få den karakteristiska och utmärkande torra, smakstilen.
Vinprovning med Guerrieri Rizzardi
1. Prosecco DOC Extra Dry (utan årgång)
Druvor: Glera
Alkoholhalt: 11%
Torr, lätt, pärlande mousse med frukt av vit persika och helt torr smak.
Betyg: 4
2. Bardolino Chiaretto Classico DOP 2018
Druvor: 65% corvina, 15% rondinella, 10% sangiovese, 10% molinara och corvinone
Alkoholhalt: 13,5%
Torr, lätt kärnfisk och bärig. Trevlig!
Betyg: 4
3. Ferra Soave Classico DOP 2016
Druvor: Garganega
Alkoholhalt: 13,5%
Torr, medel/fyllig gulfruktig smak med inslag av ek. Fatinslagen är ärligt, lite för framträdande i min smak.
Betyg: 3
4. Pojega Valplicella Ripasso 2018 (75810), 139 kr
Druvor: 80% corvina och corvinone, 10% merlot, 10% rondinella och croatina
Alkoholhalt: 14%
Torr, stram och kärnig ripasso som smakar av körsbär, en knivsudd russin och apelsin. Bra längd. Läcker!
Betyg: 4+
5. 3 Cru Amarone della Valpolicella DOCG Classico 2014
Druvor: 39% corvina, 30% corvinone, 19% rondinella, 7% barbera, 5% sangiovese
Alkoholhalt: 15%
Torr, fyllig, komplex doft och smak av torkad frukt som plommon och körsbär, torkade örter och fatvanilj. Mjuka tanniner och lång eftersmak av torkad frukt.
Betyg: 4
6. Calcarole 2006
Druvor:855 corvina, 10% barbera, 5% rondinella.
Alkoholhalt: 16,5%
Torr, fyllig, utvecklad doft och smak av mörk frukt samt torkad frukt med inslag av pomerans. Balanserade fat, kompakt täthet med välgörande, spänstig syra och lång eftersmak. Bra lagringspotential.
Betyg: 4
Avslutningsvis. Personlig favorit är Amarone Villa Rizzardi (inte med här)!
Fler texter:
Amarone i lyxförpackning, feb. 2017
Julklappsvin, amarone 3 Cru, dec. 2018