Laddar annons
Vin till sommarkyckling med färskpotatis och sallad
28 May, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till sommarkyckling med färskpotatis och sallad

CHARDONNAY ÄLSKAR KYCKLING. Kyckling är en omtyckt råvara med många möjliga tillagningssätt. Ibland gillar vi att bara laga, det vill säga utan recept, men utan att tappa fokus på hur maten ska smaka. Vinet är vitt, av chardonnaydruvan.

Chardonnayvin är som kyckling, lika anpassningsbar som följsam. Hur vinerna smakar beror på ursprung och tillverkningssätt. Det är bara att välja och vraka i det digra utbudet och kanske är det prisbilden som avgör vilket chardonnayvin du köper.

De finns från vardag till världens mest eftersökta och sällsynta. Veckans förslag är ett juste, bra vardagsvin som du gärna bjuder vänner på för ett glas vin till eller som här, till en enklare sommarmiddag.

Franskt chardonnayvin

Vinet, Moreau Chardonnay 2017 (75700), 99 kr, är franskt, vitt vin (av chardonnay) från producenten J.Moreau & Fils som har sitt säte i Chablis. Producenten har vingårdar på många platser i Bourgogne vilket måste vara en del av deras smala lycka tänker vi med tanke på senare års förödande låga skördar, frmförallt i Chablis.

För en chardonnayspecialist som J.Moreau & Fils i Chablis är det logiskt att utvidga odlingarna till att inkludera hela Bourgogne som rakt igen är chardonnay-territorium.

Vinet har ingen smak av fat varför fruktsyran och den mogna frukten styr valet av mat till kyckling, med tillbehör som färskpotatis-sallad och vinegrette.

Vin till sommarkyckling

1. Moreau Chardonnay 2017 (75700)

J. Moreau & Fils, Bourgogne Frankrike, 99 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET.
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, frisk och fruktig smak av gula äpplen, gröna päron, mogen citrus och en lätt örtig twist och stänk av mineral.
Omdöme: Friskt fräscht vitt för sommarens middagar eller mys.
Passar till: Sommarens matiga sallader, till kyckling och fisk - gärna lax med örtig sås - och till kalla rätter av fläskkött. Ett annat förslag är örtmarinerad fläskfile.
Betyg: 3+

Recept | Husets sommarkyckling

1 valfri del kyckling per person, stekt till gyllenbrun knaprighet i olivolja.

Färskpotatis efter åtgång, färska örtkryddor.

Grönsallad med mixade tomater.

Vinegrette, efter egen smak.

Ska du bjuda många gäster till mingel med uppvaktning kan Karin Ahlströms Jensens senaste recept med Enkla snittar, kanske passa!