Laddar annons
Vinlista på nobelmiddagen 2022 – första svenska vinet
14 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinlista på nobelmiddagen 2022 – första svenska vinet

I samband med nobelmiddagen 2022, som i vanlig ordning hölls 10 december, bjöds det på imponerande rätter och drycker. Det var även en historisk dryck med då det för första gången någonsin bjöds på ett svenskt vin i samband med nobelbanketten.

Nobelbanketten är en av världens absolut finaste och mest prestigefulla kvällar när det handlar om festligheter. 10 december 2022 var det så återigen dags för den sedvanliga nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms stadshus, efter en paus på två år på grund av coronapandemin.

Menyn är alltid ett omdiskuterat ämne och de kulinariskt intresserade ser fram emot när menyn presenteras. I samband med nobelmiddagen 2022 så var det en välkomponerad matmeny som bland annat bestod av gös och hjort. Men den stora snackisen ur ett svenskt perspektiv handlade om vinlistan. För första gången någonsin fanns nämligen ett svenskt vin med på vinlistan i form av Brännland Iscider 2021.

– Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där, säger Andreas Sundgren, grundare och VD på Brännland Iscider, i ett pressmeddelande.

"Håller på att rita om kartan för svenskt vin"

Vinet Brännland Iscider lanserades på Systembolaget redan 2013, bara några år efter starten, och i dag finns vinet i det fasta sortimentet i över 300 butiker runtom i landet. Vinet är ett sött isvin som är producerat på svenska äpplen och har en alkoholhalt på 9,5 procent.

-- Det nordiska köket är känt världen över för sitt uttryck och sin kvalitet - men när det kommer till vin har vi inte samma status. Det ville vi ändra på. Med listningar på trestjärniga krogar världen över och nu Nobelbanketten, håller vi på att rita om kartan för svenskt vin, säger Andreas Sundgren.

Ursprungligen kommer iscider från Kanada där man jäser äppelmust och sen uppnår sockerkoncentrationen tack vare iskyla som enbart finns på kalla platser i världen. I Brännlands fall så är det Västerbotten som är den kalla platsen där vinet produceras.

De övriga vinerna på vinlistan var en champagne från Legras & Haas samt en supertoscanare från Grattamacco. Både Brännland Iscider samt supertoscanaren finns på Systembolaget.

Vinlista nobelmiddagen 2022

Om Brännland Iscider

Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäsby utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa dessertvin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och norrländsk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Senast med fem guldmedaljer av IWSC - International Wine & Spirit Competition. Brännland Isciders viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.

Källa: Brännland Iscider

Meny och vinlista på nobelmiddagen 2022

Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm,
mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

Vinlista

2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, France
2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Tuscany, Italy (50764) 268:-
2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sweden (2918) 279:-

Källa: Nobelprize.org