Laddar annons
29 Oct, 2013

Vinproducenter i Sachsen, ett urval

Här följer del två i artikeln om vin från Sachsen, Tysklands minsta vindistrikt. Första delen publicerades förra tisdagen, den 22 oktober 2013 och intrycken är inhämtade under en resa, sommaren 2010.


Weingut Schloss Proschwitz – Prinz zur Lippe

Dr. Georg Prinz zur Lippe äger Sachsens enskilt största vinegendom på 87,9 hektar. Egendomen består av två lägen Schloss Proschwitz på Elbes högra sida och Kloster Heiligen Kreuz Meissen i en sidodal, på flodens vänstra sida. Slottet var först ut att bli medlem i VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter 1996. Till VDP hör idag ytterligare en producent från Sachsen och det är Klaus Zimmerling i Pillnitz. På Weingut Schloss Proschwitz produceras främst vita viner av grauer- och weisserburgunder samt Müller-Thurgau. I fallande ordning görs vin av elbling, spätburgunder och riesling. Rariteter som goldriesling och frühburgunder (äldrel mutation av pinot noir) odlas på 6 hektar vardera medan dunkelfeldern huserar på 0,2 hektar. Företaget har 65 anställda och brukar all mark sånär som de 1,5 hektar som ligger i träda.

Schloss Proschwitz

Dr. Georg Prinz zur Lippe stammar från en adlig familj som från 1200-talet fram till 1918  var en av de regerande släkterna i Tyskland. Från tidigt 1800-tal verkade familjen som handelsmän i Sachsen. 1945 exproprierades familjeegendomen, utan kompensation. Av ideologiska skäl fängslades sedan familjen varefter de deporterades till Västtyskland. 1990 köpte prinsen tillbaka sina vinstockar medan han fick snällt vänta för att köpa marken. Det köpet gick igenom 1991. Först 1997, efter oändliga förhandlingar kunde familjens residens lösas ut. Under uppstarts åren körde han sina druvor, i lastbil, till en god vän i Franken för vinifiering. Löpande under åren har sedan slottet renoverats, en ny källare byggts som ett mindre hotell, en restaurang och ett vinotek. De senaste 10 åren har han investerat över 100 miljoner euro. Och slottsläget är verkligen fantastiskt. Placeringen är på motsatt sida av Meissen, en bit upp på högra stranden i det som räknas till vindistriktets hjärta i direkt söderläge. Jordmånen är den här vanliga mixen mellan löss, lera och granit. Odlingarna sköts med hänsyn till miljön men utan certifiering. På slottet innebär det grön växtlighet mellan vinraderna och ett minimum av bekämpningsmedel. Moderna mätinstrument ute på fälten förenklar också skötseln av stockarna. Årsproduktionen ligger för tillfället på 350-tusen flaskor.

Alla viner jag provar ger ett bra underlag till en helhetsbedömning. Slottet producerar genomgående rena, välgjorda och personliga viner. Ett trevligt mousserande vin av weissburgunder är producentens ingångsvin bland sekterna. Påföljande årgångsbetecknad sekt är en riesling samt spätburgunder och smakar ett snäpp upp. De två är jästa traditionellt, en andra gång på flaska. Sedan följer en elegant müller-thurgau från 09. En återhållen men redan tydligt mineralstringent Riesling Kabinett 09  får dubbelplus i omdöme, bland annat för sin renhet. Den trevliga Kabinett Rosé 09 av druvan regent smakar friskt av jordgubbar.

Schloss Proschwitz Spätburgunder 07 är ekfatslagrad under 18 månader på franska samt österrikiska 300-L fat. Vinet är elegant med tydlig druvtypicitet. I denna provning smakade den dock lynnigt obalanserad och aningen eldig. Fel dag?  Traminer Auslesee *** från 2005 smakar fantastiskt, annat är överflödigt. Vinet har fått en ”uppgradering” med cirka 15 procent Eiswein i blandningen. Därför är också smaken av förklarliga skäl så mycket mer. Anledningen till blandningen, enligt ägaren, var att kompensera Auslesekvalitetens otillräcklighet (vad gäller sötma) när serverad till en dessert med den från ett Eiswein överväldigande koncentrationen. Eiswein som enligt producenten är för sött i sin typiska stil och därför dominerar över alla andra smaker när serverad till dessert. Priset 25 Euro för denna 375 ml flaska är helt okej med tanke på att den generella prisnivån för distriktets viner ligger hög.

Nytt projekt på gång är en 24 hektar stor odling i närheten av Weimar. Läget hör till Saale-Unstrut i en trakt som kallas "Weimarer Poetenweg".  Den första skörden väntas i dagarna, hösten 2010 som samtidigt är den första vinskörden i närheten av Weimar på flera hundra år. Extra lockande i projekt är det något gynnsammare klimatet med i snitt +3 grader Celcius i jämförelse till medeltemperaturen i Sachsen.


Weingut Karl Friedrich Aust

I ett kulturminnesmärkt hus från 1700-talet i Radebeuls utkant har Karl Friedrich Aust vuxit upp med två syskon, mor och far. Familjen bodde under lång tid i ett rum och kök, ovanpå källaren.  DDR-tiden innebar också hög hyra, förutom att hus och egendom var konfiskerade. Livet var hårt. Pappan gick bort tidigt. Till huset hörde vinodlingar med lägen vid foten av Goldener Wagen som är ett av Sachsens främsta Einzellagen. Att Karl Friedrich Aust skulle bli vinmakare var dock inte aktuellt. Istället utbildade han sig till stenhuggare . Under studietiden i Köln lärde han känna den konstintresserade, tillika franska sommelieren Frédéric Fourré. Och när utbildningen var avslutad följde arbete. Prestigejobben i Dresden avlöste varandra och så fick han frågan om renoveringsarbete på Schloss Proschwitz. Då lärde han känna Dr. Georg Prinz zur Lippe.

Idag gör Karl Friedrich Aust vin på heltid. Han är under mitt besök 2010, 32 år och idag utbildad vinmakare och Sachsens yngsta vinproducent. Egendomen är på 4,5 hektar och han producerar främst vin av weissburgunder, riesling, kerner och spätburgunder. Årsproduktionen ligger på cirka 30 -tusen flaskor. Han arbetar med miljön i åtanke, dock utan certifiering.  Huset som nu är tillbaka hos familjen rymmer ett vinotek med tillhörande restaurang. Ett lika litet utrymme finns för press och ståltank. I den gamla källaren ligger en handfull franska ekfat samt mindre ståltankar. Det är inte speciellt rent eller fräscht. Trots att den gamla miljön är ursäktande med sina svårarbetade förutsättningar gör det mig aningen betänksam om hur hans vin kommer smaka.

Vi provar äppelfriska, rena och eleganta Kerner 08. Därefter druvrena tankprover av Riesling Radebeuler Goldener Wagen och Weissburgunder Radebeuler Steinrücken, båda årgång 09.  Påföljande två viner är Riesling Radebeuler Steinrücken 08 och Radebeuler Spätburgunder 08. Den senare lagrad på nya franska fat under åtta månader är trots sin ungdom, ärligt, bland de bättre pinot noirviner jag provat. Utmaningen för Aust är som han säger att köpa mer mark. Om det är nyväckta kommunala idéer om Flurbereinigung eller andra politiska anledningar som gör det svårt för Sachsens småodlare att utöka sina arealer är en under mitt besök,  fråga utan svar. Men med tanke på hur husets viner smakar idag ser framtidsutsikterna onekligen fantastiska ut. Det är bara att önska Sachsen egen vinhunk lycka till och skit i källaren, - ja, det går väl över.

Vännerna Frederic Fourré och Friedeich Aust

Frédéric Fourré

Hur hamnar en fransk toppsommelier i Sachsen, där han gör eget vin? Svar på den frågan är såklart - kärlek.  Frédéric Fourrés fru är balettdansös. I sin profession fick hon ett erbjudande om ett arbete på operan i Dresden, året var 1998. Han själv blev samtidigt tillfrågad om ett jobb som chefssommelier på Hotell Kempinsky i samma stad. Miljön gjorde intryck och de ville stanna och kanske är der som han säger,

- Sachsen påminner mig om Frankrike!

På de egna 3000 kvm mark, på bästa plats, mitt i läget Radebeuler Goldener Wagen odlar han lite müller-thurgau plus gutedel och mer av grauburgunder och traminer. Hemma hos Karl Friedrich Aust vinifierar han vinerna. Jag får prova en lustig blandning mellan grauburgunder, riesling, Scheurebe och en 5 procentig dos av spätburgunder (Blanc de Noir vinifierad) som heter Freundschaftscuveé och är vännerna, Fourré och Austs, gemensamma projekt. De har gjort ”samarbetsvinet” sedan 2007 och varje år är blenden en annan. Frédéric Fourré berättar,

- Vinet är som vår vänskap eller som en del av historien mellan Frankrike och Tyskland. Det ska visa att allt är möjligt. Vi gör historia, lite i taget, varje dag!

Hur vinet smakar? Hmm…. intressant om undertecknad tänker högt.

Frédéric Fourré avslutar,

- Jag föredrar de franska sorterna framför de i regionen vanligt förekommande druvorna. Så klarnar bilden också för mig. Nu förstår jag varför en fransman gör vin i Sachsen. Det handlar om stor kärlek!

 

Weingut Hoflössnitz

Weingut Hoflössnitz ligger granne med Karl Friedrich Aust i Radebeul. Den vita byggnaden lyser vackert i eftermiddagssolen med de branta vingårdslägena i ryggen. I rakt söderläge är sikten nästintill oändlig, klara dagar ser man till Tjeckien i horisonten. Huset som är från 1700-talet är egendomens blickfång. Tidigare ett lusthus, idag receptionsbyggnad för bröllop och fester. Det romantiska utseendet samt rummen med sina originalmålningar måste klassas som enastående. Egendomen är stor och det är kommunen som står som ägaren. Det undgår ingen att ruljansen sköts med stordriftstänk. Och vinerna? Jag provar flera men de smakar dessvärre nästintill identiskt lika, oavsett druvsort eller typ, vitt eller rött. Är det jästen? För mig är producenten en besvikelse. Att göra vin som smakar så neutralt, korrekt förvisso ,men då läget är så unikt som här i Sachsen gör denna no-namevinstil lika med pass och utvisning frågar ni mig.

 

Weinhaus Schuh

 

Weingut Schuh Klausenberg Dunkelfelder 2007

Öster om Meissen ligger den lilla orten Sörnewitz bara några hundra meter från Elbe. Den breda flodbanken är nödvändig när smältvattnet kommer. Där byn så småningom övergår till jordbruksmark börjar även landstigningen. Först som mjuka kullar, snart rejält brant. Bergmassivet heter Bosel. Familjen Schuhs egendom är på 5 hektar. I anslutning till den toppmoderna förvaringsbyggnaden (här gäller funktion före källarromantik) har familjen hotell, restaurang och vinotek.

Merparten av vingårdslägena i Boselmassivet klassas som Steilhang (Steillagen). De ligger alla i direkt söderläge. Många av stenmurarna ute i odlingarna är mycket gamla varför de numer är kulturminnesmärkta. Tillsammans med jordmånen som här företrädesvis innehåller granit genererar murarna värme. Ett perfekt läge för blå druvor således. Weingut Schuh har också specialiserat sig på rött vin. De äger på egen hand Sachsens minsta Einzellage, Meissner Klausenberg. Arbetet ute i vingårdarna utförs med miljöhänsyn, än så länge utan certifiering. Ambitionen är inställd med sikte på en framtida BIO klassificering.

Walther Schuh är en sann entreprenör. Han lämnade sin egendom i Rhendalen 1989 för att börja om på nytt i Sachsen.  Dottern Katharina Schuh visar mig fotografier ur familjealbumet, småbarn och föräldrar alla hjälps åt att röja mark, bygga upp stenmurar (för hand), planterar stockar och så vidare. Slit och hårt arbete.

Jag får prova ett vitt, trevligt fatlagrat vin av grauburgunder, därefter flera rödviner. Dornfelder, spätburgunder, regent och äntligen, dunkelfelder. Årgången är 2007 och läget Klausenberg. Färgen är ogenomtränglig, blåviolett. Katharina Schuh berättar att druvan, ovanligt nog, har mörkrött fruktkött. Doften är stor, parfymerad och kryddig. Smaken är fyllig, stor, kryddig av mörk frukt som plommon och körsbär. Tanninerna är markerade, syran stram. Vinet är ungt. Osökt tänker jag på middag fastän denna provning tilldrar sig innan lunch. Ett spännande vin och något helt annat än den stil jag tycker mig förknippa med ett ”typiskt” Sachsenvin. Weingut Schuh har genomgående välgjorda och personliga viner. Spännande producent och väl värd att ha under uppsikt.


Weingut Vincenz Richter

Egendomenen ligger på Elbes högra sida i Meissens östra utkant. Familjen Richter har gjort vin i fem generationer med en, kalla det för omstart 1990. De 8,5 hektaren ger 150-tusen flaskor/år och det genomsnittliga skördeuttaget är 45 hl/ha. En volym som för övrigt gäller som allmänt medelvärde i Sachsen. Ovanpå den toppmodern källaren ligger ett stor mottagningsrum. Fru Herrlich berättar att hon här håller kurser och provningar för restauranganställda som privatpersoner. För vinet ansvarar hennes man. Toppläge är Meissner Kapitelberg (Einzellage) och rieslingdruvan är producentens favoritsort. Den lustiga korsningen mellan cabernet sauvignon och dornfelder, cabernet dorsa, är ett annat mycket populärt vin hos Vincenz Richter.

Vinerna säljs till restaurang resten direkt från det egna vinoteket. Vi provar Weissburgunder Spätlese 09 vars smak precis börjar blomma upp av päron, bland annat. Riesling Trocken 09 är trevligt elegant. Riesling Spätlese Kapitelberg 08 smakar balanserat av mogen grapefrukt, gula äpplen och mineral med en viss restsötma. Cabernet Dorsa 08 av Spätlesekvalitet smakar fylligt av rostade fat, violer, mogna mörka bär med inslag av körsbär. Vinets tanniner är mjuka. Husstilen är genomgående snitsig, korrekt och välgjord. Min näsa störs dock av den där aningen enformiga doften som påminner om banan- och grapefrukt. Vet dock att just den här ”egenheten” går att lufta bort alternativt att den dämpas och blir mer integrerad över tid. Men lite trist är det ändå om det skulle vara så att den där lätta brisen av allmän och tydlig likformighet i doft som smak kommer som ett resultat av vilken jästen är vid tillverkningen. Framförallt när producenten har unika, naturliga förutsättningar av läge, klimat och druvsorter att göra vin långt över medelmåttet.

 

Schloss Wackerbarth

Byggnaden är overkligt stor när man står vid entrén. Om uppfattningen fram till nu var att det råder en allmän småskalighet i Sachsens vingårdar punkteras åsikten när på Schloss Wackerbarth. Efter incheckningen pekar vägskyltar ut riktningen till shop, slott, museum, källare och så vidare. Besökarna väller in, i busslaster. Tanken slår mig att vilja vända.

Schloss Wackerbarth är byggt i barockstil, 1727. Den moderna anläggningen ägs av Bundesland Sachsen och är därmed  Sächsisches Staatsweingut. Egendomen drivs som ett aktiebolag. Förutom vinproduktion anordnas konferenser, musikaftnar, föreläsningar, utbildningar. Här arrangeras även middagar, bröllop, vin och matprovningar. Schloss Wackerbarth var för övrigt bland en av de första i Tyskland att göra sekt. Vilket förklarar egendomens faiblesse för mousserande vin av druvor från distriktet. På de 93 hektaren ligger skördeuttaget i genomsnitt på 38-45 hl/ ha. Einzellagen är Heinrichsburg, Goldener Wagen, Steinrücken och Johannisberg. Målsättningen är glasklar: värnande om distriktet och vinernas typicitet.

Konrad Scheerbaum på Schloss Wackerbarth

På Schloss Wackerbarth produceras företrädesvis vin av riesling, müller-thurgau, weißburgunder, traminer, grauburgunder och goldriesling. Andra sorter och bland många är kerner, spätburgunder, bacchus, scheurebe, frühburgunder, dornfelder och blaufränkisch. Efter en föredömlig och hjärtlig slotts- och källarvisning av marknadsansvariga Susann Goldstein och Konrad Scheerbaum, chefssommelier, är det dags för provning.

Vi testar Müller-Thurgau, Bacchus, Riesling trocken och halbtrocken av årgång 08. Vinerna är eleganta med tydlig mineralkaraktär och ren smak. Bacchus påminner om en sauvignon blanc i smaken med sina citrusfriska, lätt örtgröna smaknoter. I tysk druvsortsbokföring utgör bacchusodlingarna 2,2 procent av landets totala vinareal. En Riesling Kabinett halbtrocken från 09 är klockren i sin druvtypicitet med fokus på mineral. Läcker!  Riesling Spätlese 09 är ändå ett strå vassare, koncentrationen större. Traminer Spätlese 08 smakar sött, kryddigt och klockrent. Sekterna är trevliga med en viss, sinsemellan variation. Minst lyckad upplevde jag smaken på den fatlagrade Weissburgunder Spätlese från 08. Vinet var fett och smörigt av mogen gul frukt. Syran var i underkant och helheten blev därmed (o)sachsigt tung. Källarmästare på Schloss Wackerbart är Jürgen Aumüller. Privat är han en av distriktets många småodlare. Det egna vinet vinifierar han i sin arbetsgivares källare.

Konrad Scheerbaum berättar,

- Vi uppmuntrar vår källarmästares egna projekt. Han är mycket uppskattad av företaget och samtidigt lär vi oss alla nya saker.

Sammanfattningsvis, Schloss Wackerbarth har genomgående visat mig välgjorda, personliga och ursprungstypiska viner. Jag är mycket glad över besöket och hoppas att de fortsättningsvis får ta emot många busslaster vinentusiaster.


Sächsische Winzergenossenshaft Meissen

Den höga skorstenen som kaxigt sticker upp på en av kooperativets byggnader vittnar om DDR tiden, förr brukad för uppvärmning. Idag är skorstenen pensionerad och enbart nyttjad som mobilmast och reklampelare. Winzergenossenschaft Meissen har 50 procent av sina odlingar i Steillagen, så kallade branta lägen. Kooperativet har 1 550 medlemmar som tillsammans brukar 155 hektar. Genomsnittligt skördeuttag är 45 hl/ha. Årsproduktion är imponerande 1 miljon flaskor. Kooperativet grundades 1938 och har varit i drift under hela DDR tiden. Förr var förutsättningar helt andra.

Idag är vinportföljen stor. Det finns alla möjliga kvaliteter och stilar från mousserande, stilla bordsviner till söta viner samt druvdestillat. Investeringar har gjorts i källare som i mottagnings och representationslokaler. Det är snyggt, funktionellt och som personalen berättar, lokalerna är välanvända främst av kooperativets medlemmar. Kvalitetskraven har höjts löpande under åren. Noggrannare ankomstkontroller som att arbetet ute i vinfälten intensifierats är några av de senaste uppstramningsåtgärderna.

Kooperativets enskilt största druvsort är müller-thurgau. Första vinet i provningen är densamma och av årgång 08. Smaken är lätt och frisk med en kryddig mineralton. Weissburgunder 08 är något kraftigare, frukten gul. Samma druva och årgång men från Einzellage Radebeuler Lössnitz visar ett vin med torr, nästan fyllig smak och stor koncentration. Mineraltonen är uttalad. Scheurebe 08 smakar vardagstrevligt, av kryddörter och med inslag av citrus och krusbär. Traminer 08 är aromatisk. Vinet har feta undertoner och smak av litchi, kryddor och mineral. Blauer Portugieser från 08 har vid detta provningstillfälle en alldeles för varm temperatur varför vinets inslag av russin och fikon blir mer uttalade plus att helheten får ett tufft jobb med att verka ”spänstig”. Hursomhelst är det roligt att prova vin från ett kooperativ med en så genomgående hög kvalitet som här. Och trots de stora volymerna som produceras har alla vinerna en omisskännlig stil av sitt ursprung Sachsen!