tyskland

Rheinhessen

Tyskland

Rheinhessen

Tysklands största vinregionen med en stor variation av druvor och övriga grödor.

Rheinhessen kanske inte har haft eller har Tysklands bästa rykte när det kommer till vin, men det finns en del man inte bör missa om man är en vinfantast av de tyska slaget.

Rheinhessen vin

Ungefär 70 procent av vinodlingarna består av gröna druvor och den mest odlade blåa druvan är Dornfelder. Trots att Rheinhessen är mer kopplat till kvantitet snarare än kvalitet, så görs det högkvalitativa viner här också. Det finns många unga vinmakare som har lyft hela vinregionen med ny energi och en mer modern vinfilosofi, och uppfattningen har börjat förändras för regionen. Rheinhessen är utmärkande för att göra sötare viner, men i samband med upphöjningen av mer kvalitativa viner så har man börjat producera mycket mer torra viner än innan. Ett välkänt vitt vin härifrån är Liebfraumilch, som är ett halvtorrt vin där Müller-Thurgau brukar vara den dominerande druvan i en ”blend” med andra gröna druvor.

Rheinhessen vindistrikt

Ovanför vinregionen Pfalz och bredvid Nahe floden hittar vi vinregionen Rheinhessen med sina nästan 27.000 hektar vinodling så är denna region både till ytan och vinodlingen Tysklands största vinregion. Rheinhessen är uppdelat i 3 vindistrikt (så kallade Bereisch):

Nierstein

Här anser man att Rheinhessen’s mest kvalitativa vinerna kommer ifrån och även Tysklands fylligaste Riesling. Mest omtalade är vingårdarna på de röda skifferjordar, även kallad ”Rotliegend”.

Bingen

Minsta distriktet, mycket bulkproduktion men också bättre viner.

Wonnegau

Känt för sitt vin på Silvaner-druvan. De bästa vingårdarna ligger på sluttningar längst Rhenfloden och kallas ‘’Rheinterrasse’’.

Rheinhessen jordmån

Lerjord, kalk och lösjord är de vanligaste jordmånerna i regionen.

Rheinhessen druvor

Den mest odlade druvan är Riesling, följt av den tyska och lättodlade druvan Muller-Thurgau. Dornfelder är den mest odlade blå druvan och står för ungefär 12 procent.

Rheinhessen vitt vin

Ett känt vitt vin från Rheinhessen som kopplat till regionens kvantitet-produktion är ”Liebfraumilch”. Ett enkelt och sötare vin, ofta gjort till mestadels på Muller-Thurgau.

Rheinhessen rödvin

Även om rödvins produktionen inte är lika stor som den vita så finns det en stor bredd bland olika druvor som Dornfelder, Spätburgunder, Portugieser, Fruhburgunder, Regent, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Rheinhessen systembolaget

På hemsidan finns det en hel del vita viner från Rheinhessen, mycket enklare viner men det finns även lite mer i den högre klassen.