Vin till kycklinggryta med champinjoner och oliver
Den krämig kycklinggrytan är busenkel att laga. Uppgradera middagen med att bjuda på ett italienskt rött med örtkryddiga smakdrag.
Vin till kycklinggryta. Smaken är så len och mjuk att man faller pladask, den lilla sötman i maten kopplar jag till den stekta lätt löken och gräddiga såsen. Vinvalet är av enklare kaliber med örtig smak och kryddiga noter. Servera med nykokt potatis, och B´bjud på en grönsallad sallad med hyvlade morotsremsor.
RECEPT | Kycklinggryta med champinjoner och oliver
4 portioner
900 g potatis
1 gul lök
250 färska champinjoner
1 msk rapsolja
salt och peppar
600 g strimlad kycklingfilé
1 tsk timjan
2 1/2 dl grädde (laktosfri eller havrebaserad)
2 1/2 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk majsstärkelse
240 g svarta oliver (urkärnade)
1/2 påse morötter (à 500 g)
65 g mâchesallad (jag har använt spenat, skuren i finare strimlor)
Gör så här
1) Koka potatisen.
2) Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Bryn lök och svamp i hälften av oljan i en gryta. Krydda med peppar. Lyft upp lök och svamp på en tallrik.
3) Bryn kycklingen i grytan i resten av oljan och krydda med salt och peppar.
4) Rör ner svampfräset, timjan, grädde, vatten, smulad buljongtärning och soja i grytan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner. Koka upp och sjud ca 5 minuter.
5) Häll av oliverna och häll ner dem i grytan.
6) Skala morötterna. Hyvla dem i tunna remsor med en potatisskalare och blanda med salladen.
Servera grytan med potatis och sallad.
Smaklig måltid!
Vin till kycklinggryta med champinjoner och oliver
1. Due Palme Del Presidente Selvarossa 2020 (50402)
Apulien Italien, 99 kr
Druvor: 90% negroamaro, 10% malvasia.
Rik och fruktig smak med inslag av mörka bär, lakrits, kryddiga noter och smak av torkade örter. Sammantaget är stilen mjuk med balanserade ekfatstoner och en lång eftersmak.
Härligt vin till vardagligare rätter, gärna grytor som böngryta för vegomiddag men också fläsk eller lamm.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
På bilden fattas potatis!