Ost

En familj full av starka karaktärer

Ost! En skiva hårdost på smörgåsen är svenskarnas vanligaste pålägg. Men hårdosten passar minst lika bra att ätas skuren i små kuber på stående fot med ett glas vin i handen. ost-kategori-vinbanken För är det något som passar som hand i handske så är det vin och ost. Ost har nämligen förmågan att förstärka vinets arom och minska syrligheten, det visar en fransk (såklart) studie från 2016. Men osten lyfter också maten. Med sälta och struktur tillför den krydda och krämighet, men framförallt bidrar den med komplexitet till maträtter med sina olika aromer och karaktärer. Det är svårt att föreställa sig en risotto utan parmesan eller en napolitansk pizza utan mozzarella. Har man väl fastnat för ostens mångfacetterade smak är steget inte långt från att upptäcka nya ostar, alla med sin egen karaktär. På det sättet är vin och ost lika varandra - man växer in i det, ett glas eller en ost i taget. Om du vill fördjupa dig i ostarnas underbara värld och lära dig mer om de olika ostfamiljerna och deras egenskaper kan vi rekommendera att du läser artikeln ”olika karaktär och smak med utgångspunkt i ostarnas sex familjer“. Där får du mer kunskap och tips som gör det enklare att välja rätt ost till ditt vin, hur du komponerar en ostbricka, vilka tillbehör som passar och, minst lika viktigt, vilka som absolut inte gör det Nog pratat och dags att prova själv - här hittar du inspirerande recept där ostarna står i fokus, allt från klassisk fondue till lyxig cheesecake.