italien

Lambrusco

Italien

Lambrusco vin ny bild

Lambrusco är en rödvinsdruva från Italien. Druvan odlades förmodligen redan av etruskerna för omkring 2000 år sedan. Efter etruskerna kom romarna, som uppskattade de stora skördar som lambrusco gav jämfört med andra sorter. Troligen var det även romarna som gav druvan dess namn. Idag finns åtta appellationer i Italien med fokus på lambruscovin. Sju av dem ligger i den nordliga regionen Emilia-Romagna, som är druvans starkaste fäste. Den åttonde återfinns i Lombardiet. Lambrusco är namnet på både druvsorten och på det vin som druvan producerar. Cleto Chiarli lambrusco - mycket mer än bara söta viner Lambrusco fick en stor popularitet på 1970-talet. Under den perioden var druvans viner tyvärr ganska enkla och höll låg kvalitet, så efter ett par årtionden med strålande försäljning började efterfrågan dala. Lambrusco fick dålig status och föll bort från radarn. På senare år har dock en sorts återfödelse skett. Engagerade odlare har gett druvan en ny chans, och den här gången med kvalitet som ledord. Sakta men säkert har vinälskare fått upp ögonen för lambrusco igen, och druvans negativa stämpel håller på att suddas bort.

Lambruscodruvan finns i många olika varianter

Lambrusco kommer i många skepnader, det finns faktiskt över 60 varianter av druvan. Det är dock bara några få som är riktigt betydelsefulla. Den mest odlade sorten kallas lambrusco salamino. Tre andra tongivande varianter är lambrusco di sorbara, lambrusco grasparossa och lambrusco maestri. Vanligtvis blandas de olika sorterna, men det finns också lambruscovin som bara består av en variant.

Lambruscovin har karaktär av hallon och jordgubb

Lambruscovin finns i lite olika stilar. De enklare varianterna är ofta fruktiga och söta, medan de exklusiva sorterna har mer djup och komplexitet. Vinerna är för det mesta inte särskilt sträva, men har däremot hög syra. Smaken har ofta inslag av jordgubb, hallon och körsbär. Lambruscoviner ges vanligen lite extra kolsyra, och klassas då som antingen frizzante eller spumante. De vinsorterna har en pärlande och bubblig prägel. Spumante har mest kolsyra av de två varianterna, och motsvarar det som i Sverige kallas för mousserande vin.

Lambrusco passar bra till thaimat

Lambruscovin kommer bäst till sin rätt ihop med en god måltid. Testa gärna vinet tillsammans med italienska favoriter som pizza eller pasta. Lite sötare sorter går också fint ihop med mat från Thailand eller Indien. Kryddorna som kännetecknar de matkulturerna gifter sig bra med sötman hos vinet. Lambrusco är även ett lämpligt komplement till salami, parmaskinka och parmesanost.

Lambrusco bör serveras vid lägre temperatur än andra rödvin

Lambruscovin bör serveras vid en temperatur omkring 7–12 grader. På den punkten skiljer den sig alltså från de flesta andra rödvin, som istället bör serveras ganska nära rumstemperatur. Det gör lambrusco till ett bra val för den som vill ha ett rött vin som passar fint även en varm sommardag. Lambruscovin avnjuts bäst ur ett vanligt rödvinsglas.

Lambrusco på Systembolaget

Systembolaget har totalt närmare fyrtio lambruscoviner i sitt utbud. Dock är det bara ett par stycken som återfinns i det fasta sortimentet. En handfull sorter är tillfälliga, och ett trettiotal går att beställa. Lambruscoviner är generellt prisvärda. En flaska med druvans berömda frizzantevin kan fås för under hundra kronor.