Spanska köttbullar och rött vin

Favoritmarkera

Spanska köttbullar – Albóndigas caseras är nästan lika vanlig husmanskost i Spanien som de svenska köttbullarna är i det svenska köket. Ofta serveras friterad klyftpotatis till, men någon gräddsås lär du inte få i det spanska köket. Däremot mustiga såser med smak av vin, vitlök, sherry eller tomat.

Ingredienser för fyra personer:
• 500 gr blandfärs
• 1 dl ströbröd
• 1 dl mjölk
• 2 vitlöksklyftor
• 1 ägg
• finhackad persilja
• salt och nymalen peppar
• olivolja till stekning
Ingredienser till såsen:
• 1 gul lök
• 2 msk vetemjöl
• 2 dl köttbuljong
• 1 dl rödvin
• några skvättar söt sherry
• 1 lagerblad
• 2 msk tomatpuré
• salt och peppar
Så här gör du:
1. Blanda ströbrödet med mjölken i en bunke och låt stå och svälla under några minuter.
2. Hacka vitlöken fint.
3. Tillsätt färsen, ägget, lite finhackad persilja och vitlöken.
4. Krydda med salt och nymalen peppar.
5. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig färs och forma till köttbullar.
6. Stek köttbullarna i rikligt med olivolja i en stekpanna med ganska höga kanter, när de är färdigstekta lägg över dom i en större kastrull eller gryta.
7. Hacka löken fint och stek i samma olivolja som du tidigare stekt köttbullarna i.
8. Tillsätt vetemjölet och rör om.
9. Häll på köttbuljongen och rödvinet, tillsätt tomatpurén, lagerbladet och låt såsen småkoka i ca 15 minuter.
10. Häll såsen över köttbullarna i kastrullen/grytan och låt småkoka i ytterligare 10 minuter.
11. Häll över några skvättar söt sherry, smaka av med salt och peppar.
12. Ta bort lagerbladet alldeles innan serveringen och garnera med lite finklippt persilja.
Som alternativ till såsen ovan passar tomatsås – salsa de tomate utmärkt.

Vintips:
Casa de la Ermita 2009 (12678), Spanien, 74 kronor.
Vardagsvin. Blyerts, tobak, örter och läder. Lite torr, men bra längd.
Betyg:3+
Provad:2010-10-08

Bilden är hämtad här: www.cocinatipo.com/carnes-y-aves/receta-de-al…

Kommentera