Bodegas Roda nära kult

Favoritmarkera
Bodegas Roda, CEO Augustín Santolaya

Bodegas Roda grundades 1989 av det Katalanska paret Mario Rotllant och Carmen Daurella. På bästa läge nära floden Ebro och staden Haro, i Rioja Alta köpte de mark. Idag har de 12 vingårdar på sammanlagt 75 ha och därtill samarbete med många vinodlare från vilka de köper druvor. Totalt förfogar man då över 150 ha. Namnet Ro-da kommer av en sammanslagning av grundarnas efternamn och de två första bokstäverna.

Filosofin är att skörda och vinifiera alla lägen och druvsorter separat. Unikt för Rioja är utan tvekan de vingårdsbetecknade tempranillovinerna Roda och Roda I vilka båda är klassade som Reserva. I Rioja innebär klassificeringen en lagring om 36 månader varav minst 12 månader ska vara på fat, resterande tid på flaska. En anledning till Bodegans höga kvalitet är den mer än dubbelt så långa lagringstiden på fat för Roda-vinerna.

Från och med årgång 2002 har vinet Roda II bytt namn till Roda. Urvalet bland faten och beslutet om vilka som ska gå till vilket vin sker efter ett års lagring. Skillnaden mellan Roda och Roda I är att Roda blandas för att innehålla mer av bär och de primära aromerna. Fräschör och direkt bärsmak är Rodas ledord och vinet är tänkt för konsumtion när det släpps. Producenten rekommenderar att Roda serveras till en fiskrätt vilket gör användningsområdet än bredare en klassiker genren ”passar bäst till kött”. Roda I ska alltid vara av annan kaliber, tyngre, kraftigare och tätare. Tanninerna ska vara söta (ja-de var det!). Vinet är tänkt att kunna sparas något och det rekommenderas till rätter av kött och helst med en föregående dekantering. På middagen när vinerna serverades upptäckte nog fler provare än jag själv att dekantering inte hade varit en dum idé…….vinet utvecklades kontinuerligt i glaset allteftersom timmarna gick.

Kännare av Riojaviner menar att Rodas husstil ligger långt ifrån en så kallad typisk eller klassisk Rioja. Ska man sätta en stämpel på dem är vinerna moderna varför de platsar bland dem som räknas vara ”det nya Rioja”. Riojadistriktet trogna är Bodegas Roda ändå med sin förkärlek till druvan tempranillo och pro-ekfatslagring. Huset arbetar med franska ekfat och vinerna lagras på dessa i 24 månader, något som förvisso påverkar stilen direkt och ger en allt annat än mjuk vaniljsmak till vinernas karaktär. Toppvinet heter Cirsion och görs på det sätt man tycker passar årgången bäst vilket bl a innebär att lagringstiden kan variera. Cirsion rankas av många som ett av Spaniens bästa, och möjligen bland världens bästa, viner.

Roda provning i Stockholm, 2010-09-13 Ledd av Rodas VD Augustín Santolaya (bild)
Sela 2008, 199 kronor (lanseras i beställningssortimentet i november)
Druvor: Tempranillo 96%, graciano 4 %
Blåröd. Fruktig, mörka bär. Medelfyllig. Fruktig, tydligt bärig smak. Hallon. Spänstiga tanniner, inslag av fat och ungdomlig syra. Kvalitetsvin. Välgjort bra vin. Höga priset är tveksamt för stilgenre.
Betyg: 3

Ribeira 2008, 249 kronor (lanseras i beställningssortimentet i november)
Druvor: Tempranillo.
Blåröd. Fruktig, fat. Medel/fyllig. Smak av mörk frukt, skiffer, tät av plommon, lätt kärnighet, strama och spänstiga tanniner, mogen syra. Fat. Lång eftersmak. Kvalitetsvin. Bra, komplex och modern. Vänta in/spara. Fest.
Betyg: 3+

Roda Reserva 2006 (73863), 259 kronor
Druvor: Tempranillo 97 %, graciano 3 %
Blåröd. Fruktig, frisk och lätt kärnig. Fyllig. Markerade fat. Spänstig mörk frukt, inslag av tobak, choklad och örter. Dill? Kvalitetsvin. Ursprungstypisk härledning är spännande.
Betyg: 4 –

Roda I 2006 (73862), 399 kronor
Druvor: Tempranillo.
Blåröd, tät. Fruktig, frisk och lätt kärnig. Tydlig choklad. Fyllig rik och stram, kryddig mörk frukt, plommon och körsbär, touch av russin, drag av kakao, punchpralin. Strama tanniner, ungdomlig syra. Fat. Koncentrerad eftersmak. Kvalitetsvin. Ung, potential m viss utveckling. Fest.
Betyg: 4

Cirsion 2007
Druvor: Tempranillo.
Blåviolett, tät. Fyllig, rik söt mörk frukt. Fyllig. Mörk choklad, bitter kakao, mörk frukt, plommon, fat och mineral. Viss eldighet. Kompakt och tät, bra driv. Ung. Kvalitetsvin. Häftig mineralitet ger extra krydda. Mycket bra vin, special middag+vän.
Betyg: 5-

Roda I 2001
Druvor: Tempranillo.
Rödblå, tät. Choklad, tät, mörk frukt, mineral. Fyllig. Mörk frukt av plommon, generös, inslag av russin, kakao, fikon och mineral. Tät, kompakt eftersmak, Fat. Kvalitetsvin. Årgången rankas högt, vinet bevisar. Tät, ännu lagringsduglig. Kvalitetsvin. Årgången rankas högt, vinet bevisar.
Betyg: 4+

Besök Bodegas Roda här.

Meny
Oxfilé Carpaccio med färsk Karl-Johansvamp, vit Alba tryffel och lagrad parmesan
*
Risotto med karamelliserad rödlök och pepparhalstrad anklever
*
Vildandbröst med plommonsmaksatt potatisgnocchi pch pancettafräst spenat
*
Urval ostar bla get- och komjölk samt grönmögel

Lämna ett svar