Laddar annons
26 Nov, 2010

Veckans mat och vin, vitt till fisk

Percys vintips ger en försmak av det fantastiska vinåret 2009 i Europa. Nu var just Rheingau, som detta vin kommer ifrån, inte det bästa distriktet i Tyskland 2009. Inte bäst men gott nog ändå och odlaren är en riktig höjdare så här får ni en aning om vad som väntar när 09:orna börjar komma från Mosel, Nahe, Hessen med flera.

Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken 2009 (94861), Tyskland, 149 kronor
Friskt och fruktigt, ungt med rejäl syra. Äpplen, mineral och en liten lätt honungston. Läckert så det förslår men absolut matkrävande.
Varför inte testa till halstrad eller ugnstekt fisk (chiliglazad lax t.ex.) och en couscous med mycket stekta grönsaker i, borde passa finfint.

Vill lägga till mina egna anteckningar om vinet, till Percys text ovan:
Torr, lätt/medelfyllig. Uttalad grön frukt, frisk, citrus och äpple, inslag av mineral. Bättre vin. Trevlig, stram och örtaromatisk. Gärna till mat.
Matförslag: Asiatisk nudelsoppa, sydfransk fisksoppa.
Betyg: 3+
Provad: 2010-09-16

Och fisken, den köper i alla fall jag av Fiskbilen. Dit kan ni också gå för mer mat och recept inspiration.