Laddar annons
25 Feb, 2011

Päron Madeleine

En härlig dessert som kan förberedas i god tid. Päron smakar fräscht efter mustig vintermat. Dessutom är päron lätta att transportera, om färska eller i burk, vilket är perfekt i sportlovstider. Till det ett vin.......

Castelnau de Suduiraut 2007 (3690), Frankrike, 159 kronor för 375 ml.
Doft av saffran och gul, exotisk frukt. Söt, medelfyllig. Exotisk frukt, aprikos, persika med inslag av mandel och saffran som ett stänkt honung. Lång eftersmak.
Betyg: 4
Provad: 2011-02-14

Dessert
Lägg de skalade päronen i vatten med askorbinsyra
för att de inte ska bli mörka. Beräkna 3/4 tsk askorbinsyra per liter vatten. Vill du hellre använda citronsaft fungerar det lika bra. Servera desserten varm med den hårt vispade grädden. Läckert!

Ingredienser:
4 stora mogna Anjou-päron
2 msk citronsaft
rivet skal av 1 citron
¾ dl råsocker eller strösocker
2 msk smör eller margarin
2-3 dl hårt vispad grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Skala päronen, dela i halvor och tag ut kärnhusen med en tesked.
Lägg päronen i en smord ugnsfast form med den flata sidan neråt. Pensla med citronsaft så de inte mörknar.
Strö citronskal och socker på päronen. Klicka på margarin. Häll ev överbliven citronsaft i formen.
Grädda 10-15 minuter mitt i ugnen. Ös ev någon gång under gräddningen med spadet.