Veckans vin, rött med finvinstatus

Favoritmarkera

Visst kan bubbelvinmakare göra stilla vin och tvärtom. Det finns hur många exempel på det som helst i vinvärlden. Enklaste tillvägagångsättet är när en firma köper en annan och i ett svep har båda breddat sortimentet. Gratien & Meyer är en av dom. Producenten gör mousserande och stilla vitt samt rött vin. Veckans tips är rött och smakar friskt av örter.

Det finns vinhus som köper druvor för att göra eget vin och det finns dom som bara använder frukt från egna vingårdslägen. Varianter på dessa nämnda finns också. Det finns också vinproducenter som kan göra båda, därtill med en genomgående snits och stil. Gratien & Meyer är en av dom. Producenten gör mousserande plus stilla vitt och rött vin.  Och för att inte trampa någon på tårna, självklart finns många fler som Gratien & Meyer!

Gratien & Meyer håller till i franska Loiredalen. Av tradition odlas chenin blancdruvan som man producerar vitt vin av. Det kan vara torrt till sött, med eller utan bubblor. Loiretrakten är onekligen känd för sitt mousserande samt sina söta vita viner. Men glöm inte bort distriktets röda viner, där många av dem tillverkas av cabernet francdruvan. Det är här det händer ”smak -innovation-under”, frågar ni mig. Det som är nytt, på G, det utvecklande och det  som har den där dosen av personlighet som är alltmer svårfunnen i en global vinvärld. Håll koll på Loire, på sorter som cabernet franc och chenin blanc precis som att uppstickaren Sydafrika är alltmer intressant i stil och kvalitet för nämnda druvor.

Cabernet francdruvan är vanlig i Loire för rött vin. Druvkarakteristiken säger att man kan hitta drag av gräs och örter i doft som smak. Säg att typiciteten påminner om cabernet sauvignons svarta vinbär och markerade tanniner, fast utan den extrema kärvheten. Cabernet franc är snällar helt enkelt. Påståendena stämmer bra, förutsatt att vinet inte är modernt vinifierat (framställt) och hård extraktion och hög alkoholhalt döljer typiska druvkännetecken.

Château Gratien 2009 (2236), Frankrike, 89 kronor
Örter och röd frukt i doft. Smaken är medelfyllig, tydligt örtig med inslag av gräs, smak av röd frukt, svarta vinbär och fat. Eftersmaken är frisk och har fin längd. Vinet passar bäst till mat. Serveras lamm blir jag extra glad-tycker att det passar som handen i handsken.
Betyg: 4+
Provad: 2011-03-10

Lämna ett svar