Ropa Vieja pyttipanna från Kanarieöarna

Favoritmarkera

Det är inte bara i Sverige som ”man tager vad man haver” i köttväg, strimlar det och tillsätter lök och potatis för att tillreda pyttipanna. ”Ropa Vieja” betyder gamla kläder och är Kanarieörnanas motsvarighet till vår pytt i panna. Garanterat gott! Även kubanerna tillagar med förkärlek Ropa Vieja och variationerna på rätten är säkert lika många som i vår egen pytt.

Receptet och fotot nedan är insänt av Norberto Martí Martínez, som vill dedikera receptet till alla kanarier som bor i Sverige – ”En honor a todos los Canarios que viven en Suecia”.

Ropa Vieja – en pyttipanna från Kanarieöarna, till 6 personer:

• Köttbitar från gårdagens gryta, 1 kg
• Tjocka skivor färsk chorizo, ca 8 stycken
• 200 gram kikärtor (Dessa skall blötläggas i vatten med lite salt under ett dygn om du inte har färdigkokta)
• 4 tomater, finhackade
• 2 gröna paprikor, finstrimlade
• 2 gula lökar, finhackade
• 3 vitlöksklyftor
• 6 matskedar olivolja
• 1 matsked sött paprikapulver
• 1 gram saffran
• 1 tesked timjan
• 1 lagerblad
• 1 glas vitt vin
• 6 svartpepparkorn
• 1 bunt persilja, gärna bladpersilja, finhackad
• 1 msk socker
• salt
• Friterad klyftpotatis, drygt 500 gram

Så här gör du:
1. Strimla vid behov köttbitarna och stek dem tillsammans med chorizon i lite olivolja i en stekpanna. Ta av värmen när köttet fått lite färg.
2. Vid sidan i om en större panna, sautera finhackad gul lök och vitlöksklyftorna på låg värme i lite olivolja.
3. Tillsätt sedan de finhackade tomaterna och de strimlade paprikorna. Sedan kryddorna; pepparkornen, timjan, saffran, lagerbladet, persiljan och paprikapulvret.
4. Tillsätt vinet och sedan köttet och chorizon och till sist ärtorna och potatisen. Fyll på med vatten tills ingedienserna precis täcks.
5. Låt skjuda på låg värme tills vattnet försvinner och kikärtorna är mjuka.

Kommentera