Stekta äpplen på nytt vis till Tokajer

Favoritmarkera

Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker. Birgitta Höglunds variant är lite mindre söt än den dåtida som ofta bestod av ett ugnsstekt äpple fyllt med nötter och sirap. Vaniljsås hör till. Den här desserten är betydligt lättare, men minst lika god.

Birgitta Höglund har en favorit bland äppelsorterna där hon lever vid Medelhavet, och det är Golden Delicious. Aromatiskt, syrligt och inte alltför hårt. I Sverige har vi väldigt goda, röda vinteräpplen, som skulle passa utmärkt till den här efterrätten. Birgitta Höglund tipsar vidare, -som du säkert märkt, använder jag då och då lite honung för att få en liten sötma och smakbrytning i mina desserter. Det fungerar bra om man inte vill/behöver vara allt för strikt i sitt kolhydratintag. En smaksak alltså, bestäm själv var din nivå ligger. Vill du nå Birgitta Höglunds blogg, gör du det här.

Stekta Äpplen i glas
½ fast Äpple

½ tsk Ekologisk Honung

1 msk Smör

Några droppar pressad Citron

Lite Kanel

Några korn Havssalt

1 dl Grädde

Ekologiskt Vaniljpulver

2 Valnötter

Skär äpplet i små tärningar. Bryn smöret och fräs äppeltärningarna några minuter. Häll över honung och citron. Krydda lätt med kanel och salt.

Lägg upp i glas och låt svalna lite. Vispa grädden lätt med vaniljen. Knäck nötterna, bryt i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena. Toppa med grädden, strö lite vaniljpulver över.

Drycken till:
Pommeau eller calvados är läckert till. Tokajer är ett annat läckert val.
Bäst smakar; Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos (81727), Ungern, 420 kronor för 500 ml. billigare alternativ finns, – självklart!

Läs mer om Tokajer här.

Lämna ett svar

 1. 7 september 2011

  Hej Ilke. Roligt att se att du skrivit om min lilla äppeldessert 🙂 Tak för länken.
  Kan tänka mig att den smakar ljuvligt med ett glas Tokajer.
  Våra Svenska, smakrika äpplen passar också mycket bra, samtidigt ger de ju en läckert rosa färg till kompotten.

 2. Birgitta Höglund's Mat
  7 september 2011

  Förlåt felstavningen av ditt namn, lite trött så här i arla morgonstund…

 3. 8 september 2011

  Hej Birgitta,
  trevligt att du uppmärksammat inlägget. Har du fler trevliga recept som du vill dela med dig av är du så välkommen att höra av dig. Vi fixar dryckestipset till :-). Vänliga hälsningar/Elke