Vegansäkra viner?

Favoritmarkera

”Chill Out-familjen har fått en ny ekologisk vegansäker medlem genom nya röda argentinaren Chill Out Mountains Malbec” meddelar Altia AB. Försäljningsargumenten för viner har nu nått osannolika nivåer. Kan man verkligen hålla sitt hem helt veganfritt med en flaska billig argentinsk Malbec?

Förundrad både över behovet och försäljningsargumentet, läser man vidare i det futuristiska pressmeddelandet. Då visar det sig att avsikten är den motsatta. Det är  specialtillverkat för strikta veganer! Snacka om nischvin. Det visar sig dock att vegananpassningen, som det borde heta, enbart består i att vid klarningen av vinet har man undvikit alla ämnen från djurriket som äggvita eller mjölkbaserade klarningsmedel. I klartext betyder det att man använder sämre och billigare syntetiska för att inte säga kemiska medel för att klarna vinet. Hur ekologiskt eller bra är det?

Detta hokus pokus lanseras som ”veganssäkert”. Det visar sig dessutom inte alls handla om vad vinet innehåller för konsumenten. Det finns inga substanser kvar i vinet efter klarningen oavsett metod, hävdar Altia. Vegananpassningen består bara i att det inte använts substanser från djurriket vid just klarningsmomentet. Det kan nämligen inte ”strikta veganer” acceptera skriver Altia.

För veganer som utöver reklamsnacket verkligen vill ha viner utan att de berörts av djur och djursubstanser, gäller att försöka undvika ”ekologiskt” odlade viner. När man odlar ekologiskt försöker man just ersätta behov av kemiska (odjuriska) produkter med naturliga, djuriska. Det är vanligt att man städslar husdjur som äter upp skadedjur i vingården. T ex gäss som äter sniglar och andra skadedjur. Ibland i täta fina gamla vingårdar går man tillbaka till hästar som även passar på att tillföra lite naturlig djurisk gödning. I ekologisk odling tar man fram särskilda insekter och djur som äter upp skadeinsekter mm. Man odlar fram en hel massa olika djur i skapandet av närande komposter och gödning.

Kort sagt varje genomtänkt fundamentalistisk vegan bör alltid undvika ekologiska eller organiska viner som Malbecen ovan. Risken är betydande att djur förslavats i odlingen och att djursubstanser använts långt innan man kommer till klarningen. Sådana veganer ska satsa på gammaldags massframställda viner med konstgödning och hela den gamla odjuriska kemiska apparaten med växt- och djurgifter. Men å andra sidan så går det ju inte heller för sig.

Vegansäkert vin förblir en anomali inte bara i språkligt hänseende. Om veganen har problem med att man använder den bästa klarningsmetoden med naturligt hönsäggvita, (som många av världens bästa viner fortfarande klaras med, när man har råd) är det kört med vin. Drick vatten. Chill Out Mountains Water är den produkt som behövs. Blir det en ny medlem i Chill Out-familjen för verkligt strikta veganer eller är det en för smal nisch?

Lämna ett svar

 1. Fredrik G
  12 december 2011

  Det gäller att veta vilket ben man ska stå på. 😉

 2. Mattias
  19 december 2011

  Det finns ett ord/begrepp Herr Anders har missat i sammanhanget och det är ordet ”strävan”!
  Om man slutar sträva mot ex. ett mål så kommer inte målet att poppa upp färdigt och klart helt plötsligt bara!
  Sedan var det ett intressant inlägg!
  Personligen, om man ska välja mellan pest och kolera (vin eller inte i det här fallet) så ser jag att ex. gäss som går runt och ev. äter upp insekter på gården är aningen mer ’lämpligt’ än att sprida ut gifter för att döda massa insekter m.m. för att inte tala om riskerna både för andra djur och oss som då senare ska nyttja jorden … eller vinerna!

 3. Mea
  19 oktober 2013

  Nu finns det ju viner som filtreras med lera eller inte behöver filtrera alls.. Och inte behöver man vara särskilt strikt vegan för att inte vilja dricka vin som framställts med hjälp av tillexempel gelatin. Jag skulle vilja påstå att man inte kan kalla sig vegan och samtidigt förtära mat/dryck som man stoppat animaliska produkter i.

 4. Georg
  4 mars 2015

  ”I klartext betyder det att man använder sämre och billigare syntetiska för att inte säga kemiska medel för att klarna vinet. ”

  Jaaa, nu är jag vegan för att jag inte vill bidra till förslavandet av djur. Om det innebär ”syntetiska” eller ”kemiska” (vad är inte kemiskt?!) So what.

  Märkligt och intolerant inlägg…