Laddar annons
4 May, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fredagskocken Mattias Larsson lagar snygg-middag

Man blir inte söt av söt mat och man blir inte fet av fet mat men man blir snygg av snygg mat. Själv blir jag så trött på alla olika bantningskurer och dieter där den ena säger att man ska äta kolhydrater och den andra säger undvik, den tredje säger att man bara ska äta grönt och så vidare... Jag säger bara en sak, använd sunt förnuft.

 

Menyn jag bjuder på idag är en typisk vanlig måltid som får mig att må bra och hålla mig form. Råvara är lammytterfilet. Lycka till, hälsar Mattias.

Alla kroppar har olika fysiska förutsättningar och fungerar olika. Lyssna till dig själv, bry dig om vad du äter, välj riktiga råvaror, tillaga din mat med kärlek, motionera lagom och hitta ett levnadsätt som fungerar för dig. Ingen normal människa med arbete och familj har möjlighet och ork att exempelvis träna fem gånger per vecka. Ät lagom, träna lagom och ännu en gång, bry dig om vad du äter. Mår man bra och trivs med sig själv har man en stark utstrålning och blir snyggare.

Brynt lamminnerfilé med sallad av vit sparris, avocado, tomater, saltrostade nötter och sesamdressing

700 g lamminnerfilé
1 kruka timjan
2 vitlöksklyftor
olivolja, grillpinnar, salt och svartpeppar

sesamdressing
½ rödlök
1 msk rapsolja
1 ½ msk sesamolja
½ msk rödvinsvinäger
1 tsk honung
1 msk rostade sesamfrön
salt

200 g stor vit sparris
2 avocado
100 g coctailtomater
100 g saltrostade nötter
100 g machesallad
flingsalt och honung

Sätt lammfiléerna på grillspetten, grovhacka timjan och vitlök och gnid in hacket på spetten, häll över lite olja och låt dem marinera minst 15 minuter. Skala och finhacka rödlöken och blanda med övriga ingredienser till dressingen och smaka av med salt.

Skala sparrisen noggrant (allt skal ska bort) och skär den i sneda cm-tjocka skivor. Stek sparrisen i olja på medeltemperatur i stekpannan ca 5 minuter tills den har ett lätt tuggmotstånd. Tillsätt då 1 tsk honung och lite flingsalt och stek vidare ca 1 minut. Ta upp sparrisen och låt den svalna något.

Skala, kärna ur och tärna avokadon. Dela cocktailtomaterna och blanda upp samtliga ingredienser till salladen med dressingen. Värm stekpannan till högsta temperatur och bryn lammspetten hastigt till fin färg i oljan från marinaden och krydda med salt och peppar. Servera spetten till den fräscha salladen.

Goda ostar med rabarber- och sellerimarmelad

4 bitar ost a ca 100 g

rabarber- och sellerimarmelad (förberedes med fördel dagen innan)
150 g rabarber (125 g skalad)
125 g stjälkselleri
250 g syltsocker med pektin
1 msk vatten

gott bröd till servering

Skala rabarbern. Skär rabarber och sellerin i ½ cm-tjocka skivor. Blanda rabarbern och sellerin med sockret och vattnet i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt i 10-15 minuter tills marmeladen är 105°C. Dra då av den och häll upp i en burk och låt stå i kyl. Ställ fram ostarna i rumstemperatur före middagen och servera dem med marmeladen och gott bröd.

Mattias Larsson, Modern Gastronomi