Laddar annons
8 May, 2012

Ny etisk märkning för sydafrikanska viner

Förra veckan tillkännagav WOSA, Wines of South Africa, att Sydafrika får en ny etisk märkning. Det är den ideella organisationen WIETA, the Wine Industry Ethical Trade Association, som står bakom.

Sydafrika fick mycket kritik för ett år sedan när en rapport från Human Rights Watch visade på oacceptabla förhållanden för, främst svarta, arbetare på ett antal vingårdar runt Kapstaden.

Eftersom vingårdarna som beskrevs inte var namngivna har det påverkat hela industrin och den internationella synen på sydafrikanskt vin negativt. Systembolaget, som är Sydafrikas största inköpare av vin, och stora brittiska kedjor som Tesco har med all rätt krävt krafttag mot de dåliga arbetsförhållandena. Behovet av ett sätt att tydliggöra för konsumenter och inköpare att vinet i flaskan inte har skördats av barnarbetare eller under slavliknande förhållanden har blivit tydligt.

Nu kommer alltså en ny märkning som, bredvid märkningar som Fair Trade (Rättvisemärkt) och Fair For Life, visar att arbetet i vingården går rätt till. WIETA-sigillet visar att producenten följer reglerna gällande minimilön, barnarbete, rätt till fackligt engagemang och vettiga arbetsförhållanden. Märkningen har stöd av flertalet sydafrikanska människorättsorganisationer och fackföreningar vilket ökar sannolikheten att regelverket implementeras på ett trovärdigt sätt. Svenska Systembolaget ska även ha erkännande för att ha varit nyckelspelare i arbetet.

Märkningen är ett stort steg i rätt riktning för Sydafrikas vinindustri och förhoppningen finns att det inom ett par år kommer att vara en hygienfaktor för exportviner. Su Birch, VD på WOSA, säger till Vinbanken att hon hoppas få alla sydafrikanska vinproducenter i programmet inom de kommande åren. Utmaningen blir att få främst de små producenterna och underleverantörerna att anpassa sig till riktlinjerna och bli certifierade. 

Ska man rikta någon kritik mot WIETAs regler så skulle det främst vara att upp till 40 procent av viner från underleverantörer kan sakna certifiering utan att vinmärket tappar sitt sigill. Det gäller så länge dessa 40 procent förbereder sig för ett godkännande, vilket är ett vagt begrepp. Su Birch ser inte att det kommer bli ett långsiktigt problem då dessa underleverantörer inte kan hävda förberedelseprocess i mer än något år. En annan möjlig kritik är att den lönenivå som krävs för certifiering är den lagliga minimilönen. Tyvärr är denna extremt låg i Sydafrika. Några klagomål kommer även från vinproducenter som ser WIETA som för politiska för att få dem att vilja samarbeta. Dock är styrkan i systemet att det inkluderar inspektioner och att kostnaderna för de individuella producenterna och odlarna hålls låga för att inkludera så många som möjligt. Framöver ska sigillet integreras med Sydafrikas sigill för ekologisk hållbarhet.

WOSA kommer från och med nu att marknadsföra märkningen och hjälpa WIETA att skapa en konsumentmedvetenhet om vad sigillet innebär.

Jag ser detta som ett steg i rätt riktning och hoppas att svenska konsumenter kommer att titta efter WIETA-sigillet, Fair for Life eller Fair Trade på alla flaskor och boxar från Sydafrika framöver. Speciellt viktigt är det på billiga boxar där stora delar av druvorna eller vinet är köpta från underleverantörer. Underskatta inte den påverkan du som svensk konsument har på hur vingårdsarbetarna får det i Sydafrika under de kommande åren.

Av: Erica Landin