faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Röttorps Bästa med toppviner i nya årgångar

Favoritmarkera

Nya denna vecka är bl.a. ny årgång av Ornellaia’s utmärkta överkomliga Maremmavin och säsongens första rosé rekommendation.

I den billiga rödvinsklassen är Ramos Reserva även i den nya årgången, 2011, riktigt bra för alla typer av mat. För 69 kronor får Du en utmärkt, välbyggd och trevlig portugis med längd och genomklang, struktur och generös ungdomlig frukt. Finns också på box för 219 kronor.

Ornellaia i Bolgheri i västra Toscana tycker Röttorps Bästa är ett av Italiens bästa viner. Utöver 1:a vinet som kostar kring tusenlappen gör det ett andra vin, Le Serre Nuove, för knappt hälften. Dessutom tar de unga stockar och andra lite mindre märkvärdiga druvor från den egna egendomen och blandar med lite inköpta druvor från trakten. Detta tredjevin är ett riktigt toppvin i sin måttliga prisklass, 159 kronor. Le Volte, 2010, är ett stort och fortfarande ungt vin med betydande komplexitet och gjort med stor finess och längd.

Nu på sommaren har Röttorps Bästa också ett av de allra bästa rosévinerna med på listan med start denna vecka. Första rosévinet denna sommar är Les Fumées Blanches Rosé, 2011, från Francoise Lurton och hans vinproduktion i södra Frankrike. Klen roséfärg, verkligt frisk bra vin med genomklang, härligt långt och utmärkt matvin till sommarsalladen och kul utan mat också. Finns även på box för 212 kronor.

Till fina lätta fiskrätter när man vill ha ett friskt lättsamt och ändå karaktärsfullt vin passar en bättre Sancerre på sauvignon blanc utmärkt. Les Baronnes, 2011, från topproducenten Henri Bourgeois är för 159 kronor ett perfekt finare sommarvin till måttligt smakrika vitvinsrätter. Klassiskt är också att dricka det till den getost som görs i samma by.

Röttorps Bästa’s favorit bland mousserande viner kring hundringen är just nu Pongracz Brut för 109 kronor. Perfekt fuskchampagne från Sydafrika för hela sommaren. Återhållet och läckert med bra syra och fin mineralitet.

När det skall vara extra festligt eller riktigt gott med rosévin skall man välja en mousserande rosé. Det bästa är rosa champagne men för överkomliga 99 kronor finns ett verkligt bra festligt alternativ i Rotari Rosé Brut, 2007  från svala norra Italien med blek färg, mild finkänslig doft och smak delikat. Har den suveräna kombinationen av mognadskomplexitet och stor fräschör och friskhet.

Bästa vita torra boxen under 200 är just nu nya årgången av Moncaro Verdicchio, 2011, för 195 kronor per 3 liter. Milt och trevligt med en karaktär som gör det gångbart även till lite smakrika rätter. Även helt utmärkt som aperitif utan mat. Finns även på flaska för 62 kronor.

Lämna ett svar