Dominio de Pingus med Peter Sisseck
En av vinvärldens stjärnvinmakare är danske Peter Sisseck. Under våren var Sisseck i Stockholm i samband med vinernas lansering på Systembolaget. Det var inte många flaskor det handlade om, bara få PSI och Flor de Pingus av årgång 2009 vilka sålde slut på kortare tid än jag själv hann blinka. Initierade bokstavligen hängde på låset för att köpa Sissecks viner. Druvan i båda dessa viner är tinta del pais, eller mer bekant som tempranillo när den odlas i Rioja.
Framöver får vi garanterat se nya årgångar av Sissecks viner i Sverige varför denna artikel fyller sin plats för alla som söker mer bakgrundsinformation inför kommande släpp. Alternativt sök vinerna hos näthandlare eller när på resa i Spanien.
Under tiden jag arbetade med denna text fick jag information att ytterligare en lansering av PSI, årgång 2010, ska lanseras den 1 okt 2010 (600 fl, för 279 kr med art nr 99270) och i feb-13 kommer Flor de Pingus 2010 (96 fl, för 599 kr) samt storheten Pingus 2010 (12 fl, 5 292 kr). Den senare, Pingus, kommer då att vara ekomärkt på baksidesetiketten. Läs gärna Erica Landins artikel här på Vinbanken om vilka regler som gäller för eko-märkning.
Clos d´Agon Blanco 2008, Celler Mas Gil, Katalonien (Systembolaget 95379, 329 kr, går dessvärre ej att beställa längre)
Ljusgul. Fruktig doft av persika, mogna gula äpplen. Torrt, fylligt vin. Frukten är mogen och smaken innehåller exotiska drag, persika, mogna päron och gula äpplen. Faten är balanserade och ger inget annat än en skön kafferostad ton tillsammans med smak av nötter och mineral. Vinet är komplext och eftersmaken, lång.
Omdöme: Även om Sisseck säger oss att 08 inte var ett bra år och jag förmodar därför att han inte är toppnöjd är nog de flesta överens om att detta vin är bra. Själv är jag inte heller lika entusiastisk som när jag provade vinet för ett år sedan. Läs tidigare artikel på Vinbanken.
Betyg: 4
Det ser ut som att röda Clos d’Agon Tinto, 95381, 429 kr finns kvar för att beställa, men kolla med ditt Systembolag.
Om PSI
Sedan 2007 görs PSI av druvsorten tinta del pais och mottagandet har varit översvallande. Inte förvånande har därför produktionen ökat från första årgångens 60 tusen buteljer till 2010 när 200 tusen buteljer tappades. Filosofin bakom vinet är att bevara de gamla vinstockarna i Ribera del Duero och göra vin som lokalbefolkningen gjorde tidigare. PSI lagras inte på fat, bara i cementtank. Peter Sisseck berättar att han köper alla druvor men att han medvetet vinifierar på samma sätt som man gjorde vin förr i tiden. Ett teknik-o-vänligt vin med andra ord men oj, så gott och tillgängligt.
PSI 2009, Ribera del Duero
Stor, tät och kompakt doft av viol och mörka bär. Fyllig, smak som går åt det mer saftiga hållet, frukten är mogen och generös, mörk med lätt sötma, inslaget av bär är tydlig. Mjuk eftersmak med inslag av kryddor och tobak.
Omdöme: Utan tvekan ett rustikt, ärligt vin. Den lätta bärsötma är som pricken över i.
Betyg: 4-
Om Flor de Pingus
Länge letade Sisseck efter ”läget” och den perfekta vingården. De 23 ha som så småningom köptes, idag Flor de Pingus, hade allt. Det var läge, höjd, vinkel, berggrund, jordlager med flera parametrar och de skulle också stämma med varandra. Flor de Pingus drivs biodynamiskt: Lägg bara på minnet att vissa druvor köps in varför det bara Pingus 4,2 ha som i dagsläget är eko certifierad. Från och med 2010 kommer Pingus vara CAECYL certifierad.
Sättet många jordbruk sköts på idag är enligt Peter Sisseck mindre lyckade. Man kan odla på alternativa sätt, menar han och lägger till,
- You could say that Flor de Pingus is a product of my frustration!
Egendomen har skötts ekologisk sedan starten 1990 och från 2010 (se ovan) är de även bio-certifierade med CAECYL Som så många andra producenter, över hela världen, hör Dominio de Pingus inte till den skara som basunerat ut just den informationen. Bra vin talar för sig själv och klart är att vinvärldens mer upphöjda deltagare inte behöver (ur kommersiellt syfte) tala om det som konsumenter annars gärna vill att någon berättar. Samtidigt, i den debatt som blossat upp bland vinkännare om de s k naturvinernas fördelar kontra tillkortakommanden borde det vara på tiden att lyfta in alla som faller in under genren natur.
Flor de Pingus 2009, Ribera del Duero
Fyllig smak, tajt och fullmatad. Mörk frukt med stor, parfymerad helhet av björnbär, örter, kryddor och tobak. Tydlig mineral och fatsmak. Skönt strukturerad, ung och stram. Lång eftersmak.
Omdöme: Energiskt, fullmatat vin som smakar länge, länge. Idag det bästa i provningen.
Betyg: 5 +
Flor de Pingus 2008, Ribera del Duero
Medelfyllig till fyllig smak av rödmogen frukt som körsbär, mörka plommon. Inslag av viol och tydlig smak av mineral. Syran ger vinet en skön ryggrad och tanninerna är unga, stramt kärva. Eftersmaken är lång och tydlig med en lätt eldig skjuts i den röda frukten.
Betyg: Det lätta draget av alkohol i smaken ger en liten svacka i-bästa-balans-form.
Betyg: 4
Om Pingus
Pingus är vingården som är på fyra ha, något mer än fyra fotbollsplaner. Den är inte stor med andra ord. Vin har odlats på plats sedan 1925 medan Peter Sisseck, som köpte egendomen 1990 lanserade första årgången av Pingus 1998. Druvsort är tinta del pais.
Pingus 2008, Ribera del Duero
Färgen är mörk violett och briljant. Doften är tydlig av kryddor, tät fruktig med inslag av fat. Smaken är fyllig, stram och rostad. Faten är markerade, frukten mörk och tanninerna väl integrerade samtidigt med ungdomlig stramhet. Smaken är komplex med tobak, choklad, mineral, örter och kryddor, mörk frukt, flörtiga inslag av mogna björnbär. Faten är integrerade om än idag, ungdomligt framträdande. Eftersmaken är lång och tät.
Omdöme: Härligt vin, stort, välgjort och gärna för att spara.
Betyg: 5-
Lästips
mer om Peter Sisseck i PRESSMEDDELANDE från importören Arvid Nordquist HAB
mer om The Wine People
mer om Dominio de Pingus
Peter Sisseck var i Stockholm i slutet av maj 2012 för denna provning.
Tack för lån av bild, Vinetur