VinbankensTopp 10-lista november 2012, trotjänare och nyheter

Favoritmarkera

Den första november publicerade vi en topplista över Systembolagets exklusiva november-vin-nyheterna. Nu kommer nästa lista, ännu en Vinbankens Topp 10-lista för november men nu med trevliga val bland nya årgångar. Här hittar ni många plånboksvänliga alternativ. Några mer exklusiva viner har smugit sig in men det är för rena nöjets skull. Listade är i prisordning och det trevligaste är att många av vinerna finns i alla Systembolagets butiker.

Månadens Topp 10-vita viner
Casal di Serra Classico Superiore 2011 (12419), Umani Ronchi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Italien, 79 kr
Druvor: Verdicchio.
Smak: Torr, medelfyllig. Skönt fruktig, gröna äpplen och päron, smak av örter, lätt citrus. Rund eftersmak.
Passar till: Moule Creme med massor av persilja.
Omdöme: Vardagsvin. Trevlig smak, men lufta gärna innan servering.
Betyg: 3

Adorato Appassimento Parziale 2011 (2147), Tommasi, Italien Italien, 89 kr
Druvor: Garganega samt övriga druvsorter.
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen gul frukt, päron, gula äpplen och persika. Lätt nötig.
Passar till: Kallrökt lax och därmed, perfekt vardagsvin.
Omdöme: Bättre vin. Viss fetma. Rakt på sak och utan krusidullvin.
Betyg: 3

Gewurztraminer 2011 (5249), Arthur Metz, Alsace Frankrike, 92 kr
Druvor: Gewurztraminer.
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt, parfymerad, exotisk, litchi, aprikos. Lätt kryddig. Balanserad, solmogen frukt.
Passar till: Fläskkotlett med cidersås.
Omdöme: Bättre vin. Solmogen frukt och parfymerad, skolboksexempel.
Betyg: 4

Saint-Véran Réserve 2011 (5602), Joseph Deshaires, Saint-Véran Frankrike, 99 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Gröngul frukt, mogen, inslag av smör, nötter och mineral. Balanserad.
Passar till: Pasta i många former med fisk eller kyckling. Svamp och ost är klockrena tillbehör.
Omdöme: Bättre vin. Trevlig, mogen och välgjord. Ja tack, gärna!
Betyg: 4

Langenloiser Grüner Veltliner 2011 (2910), Bründlmayer, Kamptal Österrike, 119 kr
Druvor: Grüner veltliner.
Smak: Torr, medelfyllig. Smak av mogna päron, inslag av kryddor, peppar, mogen citrus, och smak av mineral. Lång, balanserad eftersmak, lätt parfymerad.
Passar till: Servera gärna till kycklingrätter eller fisk med smak av citrus. Getost är ett annat tillbehör, eller gröna örter.
Omdöme: Bättre vin. Mycket trevlig, skön nyansrikedom och druvtypisk.
Betyg: 4

Scheiben Grüner Veltliner 2011 (95186), Leth, Wagram Österrike, 139 kr. Ny i november.
Druvor: Grüner veltliner.
Smak: Torr, medelfyllig. Smaken är koncentrerad av vit frukt, grape och gråpäron, av kryddor, med en liten beska. Lång smak.
Passar till: Panerad rödspätta, wienerschnitzel, lättrökt skinka och gärna till kittostar. En annan klassiker är ostfondue.
Omdöme: Bättre vin. Skönt druvtypisk och mycket användbar.
Betyg: 4

Chablis 2011 (5765), Joseph Drouhin, Chablis Frankrike, 149 kr
Druvor: Charonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Smak av gula äpplen och päron, generös mineral. Mogen och rund.
Passar till: Lagad maträtt, vit fisk med örtiga tillbehör, smörstekta kantareller.
Omdöme: Bättre vin. Stramare chablis än motsatsen. Hel okej.
Betyg: 3

Chassagne-Montrachet 2010 (5648), Joseph Drouhin, Chassagne-Montrachet Frankrike, 299 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medel/fyllig. Gul mogen frukt, generös smak av aprikos, mogna äpplen och nötter. Markerade fat.
Passar till: Kyckling, anka, vit fisk med svamp eller smörig sås.
Omdöme: Kvalitetsvin. Rökig med tydlig smak av fat. Kräver tid, men framförallt mat.
Betyg: 3

Brut Entre Ciel et Terre (91272), Françoise Bedel & Fils, Champagne Frankrike, 349 kr. Ny i november.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk röd äppelsmak, stram syra, tydlig mineralton, smak av bröd, nötter och kaffe, liten champinjonton. Nyanserad. Fin längd.
Passar till: En fin skumpa till mat. Hummer naturell, eller gratinerad. Fin fiskrätt, fest.
Omdöme: Kvalitetsvin. Nyanserad champagne, tack gärna.
Betyg: 4

Brut Vintage 2002 (7536), Pol Roger, Champagne Frankrike, 448 kr
Druvor: Pinot noir 60%, chardonnay 40%
Smak: Torr, medel/fyllig. Stram. Elegant koncentrerad. Finstämd frukt, mienral, syra, bröd, skön nötighet och lång eftersmak. Koncentrerad och balanserad.
Passar till: Fest!
Omdöme: Kvalitetsvin.Toppval och skönt tillgänglig 02a att dricka nu.
Betyg: 5

Månadens Topp 11-röda viner
Touriga Naçional 2010 (2005), Allesverloren, Swartland Sydafrika, 120 kr
Druvor: Touriga naçional.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, stram helhet, markerade tannienr, bra syra, inslag av gummi, lakrits, vanilj och viol. Fat.
Passar till: Grillad fläskkarré.
Omdöme: Bättre vin. Bra helhet. Passar bra också till finmiddag.
Betyg: 4

Tinta Barocca 2010 (12002), Allesverloren, Swartland Sydafrika, 120 kr
Druvor: Tinta barocca
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt och söta mörka bär, lätt rökton och smak av viol. Bra eftersmak.
Passar till: Älgtafelspits med gräddig sås.
Omdöme: Bättre vin. Eldig längd röjer varmt urpsrung alt varmt odlingsår.
Betyg: 3

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2010 (94025), Das Mimosas, Lisboa Portugal, 139 kr. Ny i november.
Druvor: Cabernet sauvignon.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, bär som svarta vinbär, markerad syra, strama tanniner, inslag av tobak och fat. Ung.
Passar till: En juste entrecote är aldrig fel. Gärna i klassiskt snitt med gröna bönor, bearnaise och pommes!
Omdöme: Bättre vin. Ungt vin. Har potential. Spara gärna.
Betyg: 3

Faustino I Gran Reserva 2000 (2678), Faustino Martínez, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: Tempranillo.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, örtig smak, inslag av mineral, vanilj och fat. Frisk längd, ej sträv. Vanilj.
Passar till: Kryddiga revbenspjäll. Kyckling eller gryträtter. Ost.
Omdöme: bättre vin. Skön Rioja med mognad och typicitet.
Betyg: 4

Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2009 (2144), Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese.
Smak: Medel/fyllig. Fruktig, plommon och rödstrama körsbär, mogen, inslag av örter och kryddor, fat, läder och nypon. Lång, tydlig mineralsmak.
Passar till: Helstekta lammracks med ugnstekt färskpotatis och örtig fetaostsås.
Omdöme: Bättre vin. Bra och välgjort vin från välrennomerad producent.
Betyg: 4

Promis 2010 (95252), Angelo Gaja, Toscana Italien, 245 kr. Ny i november.
Druvor: 55% merlot, 35% syrah, 10% sangiovese.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, kärnig ton, mjuk rondör, balanserad syra och tanniner om än stram och ungdomlig, inslag av kryddor, lättsam lakritstouch med viol. Lång eftersmak.
Passar till: Grillat oxkött, grytor på kalv, fågel eller vilt, lagrade ostar, t ex Emmenthaler, Västerbotten och Parmesan.
Omdöme: Kvalitetsvin. Toppen, eller bättre-ruggigt bra. Modern och ändå personlig.
Betyg: 4

Allegrini 2011 (2309), Allegrini, Venetien Italien, 249 kr. Boxvin, 3 Liter.
Druvor: Corvina, veronese, rondinella och molinara.
Smak: Medelfyllig. Bärig, röd fruktig sötma, lätt nötig, strama tanniner, smak av mandel och körsbär.
Passar till: Trevligt vin i box att dricka nu.
Omdöme: Frisk, kärnig smak. Ren, i bemärkelse välgjord. Gärna till vardags.
Betyg: 3

Château La Garde 2009 (96024), Pessac-Léognan Frankrike, 269 kr. Ny i november.
Druvor: Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, smak av mogna bär, vinbär, inslag av tobak, örter, ceder och blyerts. Fat.
Passar till: Laga klassiskt och gärna stek, fin köttbit med gräddig sås med en majo eller som i Frankrike, servera senap.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skön helhet, mkt koncentrerad. Gärna spara.
Betyg: 4

Amarone Costasera 2008 (2345), Masi , Amarone della Valpolicella Italien, 275 kr
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara.
mak: Fyllig, mörk frukt, körsbär, inslag av apelsin och choklad. Balanserad syra och tanniner, fortfarande ungdomlig. Kärnig, lätt apelsinton i eftersmaken.
Passar till: Älgfärsbiff med gräddsås. Smakrik kötträtt, gärna med tillbehör som rotsaker.
Omdöme: Kvalitetsvin. Lägg undan något år eller fler, idag för ung.
Betyg: 3

Château Poujeaux 2009 (95212), Moulis Frankrike, 308 kr. Ny i november.
Druvor:
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, mörka bär, tydlig svarta vinbär, inslag av örter, fat, tobak och ceder. Balanserad med strama tanniner och dito syra.
Passar till: Kvalitetsvin. Oxfilet eller entrecote, laga maträtt för fest.
Omdöme: Kvalitetsvin. Skön, bra repr genre röd Bordeaux.
Betyg: 4

Tignanello 2009 (32152), Marchesi Antinori, Toscana Italien, 499 kr
Druvor: 80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, generös, strama tanniner, kärv, uttalad syra, liten välgörande bärig sötma. Fat.
Passar till: Ripa med gräddsås som förslag mat-genre. Smakrik kötträtt.
Omdöme: Kvalitetsvin. Årgångsrelaterad värme. Generös smak med drag som påminner om vin från varmklimatodling. Så är inte fallet dock.
Betyg: 3

Denna lista publicerades först i Vinbankens månadsbrev november 2012. Utskicket gick iväg måndag den 30 oktober.

Kommentera