Laddar annons
28 Nov, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Priorat och Touriga Nacional

Nya denna vecka är bl.a. en stilig och rik Touriga Nacional från Swartland och en läcker Priorat med mognad.

 

Swartland är ett ganska varmt distrikt där man klassisk har odlat druvoster som gillar ett sådant klimat. Det är också platsen för några av de bästa portvinsliknande vinerna i Sydafrika. För att få till dem riktigt bra så importerade man de klassiska druvsorterna från Dourodalen i Portugal som Tinta Barrocca och Touriga Nacional. Vinhuset Allesverloren gör numera lättviner på dessa druvor. Allra mest imponerad är jag av deras Touriga National. Nu finns nya årgången 2010 att köpa för 120 kronor flaskan. Stor kraftfull och lite ädel i stilen med bra längd redan i dagens ungdom. Betydande utvecklingsmöjligheter vid lagring upp till fem år.

 

Priorat i Spanien är ett mycket intressant distrikt för röda viner. Det ligger i södra Katalonien nära Medelhavet i Ebros floddal. En bergskedja och branta raviner gör att distriktet i stort sätt är helt avskilt från havets inflytande. Mycket varma torra somrar och låg avkastning ger här intressanta komplexa viner och de kanske allra bästa Grenacha vinerna i världen. Normalt säljs de unga för dyra pengar och behöver en tid för att bli riktigt intressanta. Finca el Puig, 2006 är i sammanhanget rätt billig, 189 kronor, har redan fått bli sex år med betydande mognadskomplexitet och fortfarande betydande framtid. Dessutom är det ett riktigt bra vin. Ovanligt lyckad kombination tycker Röttorps Bästa.

 

När man vill ha ett vitt torrt vin med lite tyngd och balans för att matcha med smakrika såser till fiskrätter är vit Bourgogne ofta det bästa alternativet. Då växer både vin och mat i kombinationen. Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, 2010 från Brocard för 169 kronor är då ett utmärkt vit bourgogne i sådana sammanhang.  Mycket innehållsrikt och generöst med längd och mulligt långt slut. Ovanligt mäktigt för att vara en Chablis 1er Cru. Finns bara i åtta butiker just nu, men även i Webbutiken, tillgängligt för alla.

 

Söta viner till efterrätter är ett intressant kapitel. Dr L Riesling Beerenauslese, 2006 från Mosel i Tyskland är ett magnifikt stort vin för t ex riktigt eleganta fruktefterrätter och mycket annat. Stor kombination av sötma, friskhet och magnifik nyansrikedom med nästan evig framtid. Röttorps Bästa lovar Dig allt detta för bara 99 kronor flaskan. Haken är att det bara är en kvartsbutelj, 19 cl. Men ofta är det bättre med lite och förnämnt än mycket och grovt och klumpigt. En kvartsbutelj räcker alla gånger till två och egentligen för en efterrätt till fyra personer.

 

Veckans nya fuskchampagne är utsökta Ferrari Brut från Trentino i norra Italien. Bättre än många champagner och rimligt prissatt för 139 kronor. Tillräckligt bra för alla normala användningar inklusive lättare maträtter på skaldjur och fisk.

 

När det skall vara riktigt exklusiv storslagen champagne har Röttorps Bästa letat upp Delamotte Blanc de Blanc, 2002 för 549 kronor i Beställningssortimentet. Delikat och läckert med stor framtid och magnifika sluttoner redan nu, extrem komplex och lång smak. Ett av de absolut bästa champagnealternativen från toppåret 2002. Champagne i denna kvalitet kostar annars ofta dubbelt så mycket.

 

Veckans nya röda lyxvin är en bra ungdomlig Barolo med intensitet och rikedom utan att vara svårtillgänglig. Här finns betydande struktur, utan onödig hårdhet med stor nyansrikedom och dessutom till i detta sammanhang rimligt pris. Barolo Paolo Scavino, 2007 för 359 kronor blir ändå bättre med lagring men är ovanligt givande redan som femåring.

 

Premiumboxen Ramos Reserva, 2011 från Alentejo i östra Portugal är en av de bästa och mest användbara röda boxarna på Systemet för Röttorps Bästa. 219 kronor kostar tre liter rikt bra balanserat vin med långt bra slut. Stilen gör också att det fungerar väl som ackompanjemang till lättare rätter på kyckling mm och hela vägen till en blodig rostbiff eller en renfilé.

 

Veckans lite ädlare röda lagringsvin är det unga lovande bordeauxvinet Château Chasse-Spleen, 2009 för 304 kronor. Ett slott som inte kom med i klassingen 1855 men som de senaste 40 åren ständigt visat upp bra viner. 2009 är ett toppår i Bordeaux som bör lagras länge. Med tålamod och en hygglig förvaringsplats kan det här bli en mogen topp bordeaux för mycket rimliga pengar om något decennium. Passa på innan det snart tar slut. Finns just nu i fem butiker och på webben. Också en utmärkt present eller julklapp.