Äta länge och med nöje – Fredagskocken tipsar

Favoritmarkera

För alla er som är lediga i helgen rekommenderar jag varmt att ni åker och storhandlar. Köp massor av god mat och goda viner, laga helgens fina meny, njut och drick härliga viner till.

Här kommer en ypperlig meny att tillaga och äta i helgen. Vinerna som jag rekommenderar är självklart perfekt matchade till menyn. Lycka till och ha en smakfull helg, Mattias!

Krispigt inbakad havskräfta och avokado samt sallad med kakao- och chipotledressing
Vintips: Penfolds Rawson’s Retreat Riesling 2012 (16406), South Eastern Australia Australien, 75 kr

4 stora, kokta havskräftstjärtar
2 avocado
2 tsk pressad citronjos
2 tsk finhackad ingefära
4 blad vårrulledeg eller filodeg (ca 20X20 cm)
1 ägg
salt och sesamolja

½ chipotle (rökt chili)
1 msk apelsinjos
1 tsk honung
1 tsk balsamico
1 msk olja
1 tsk kakao
salt

60 g salladsskott

Värm ugnen till 225 C.

Hacka havskräftan och fintärna avokadon. Blanda havskräftan med avokado, citron och ingefära, smaka av med salt.

Lägg ut ”bladen” (vårrulledegen) på en skärbräda.

Vispa ägget lätt och pensla bladen. Lägg en sträng av fyllningen längs ena sidan, vik in sidorna och rulla ihop till en rulle.

Pensla rullen med sesamolja och placera dem i en ugnsfast form. Ugnsbaka ca 7 minuter till fin färg.

Kärna ur chipotlen och finriv den på ett rivjärn.

Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen och blanda ihop med salladen precis före servering.

Servera den nybakade havskräftrullen tillsammans med salladen.

Gorgonzolafyllda kycklingrullader med rödbetspytt samt äppel- och pepparrotsfil
Vintips: Lindemans Bin 40 Merlot 2012 (6376), South Eastern Australia Australien, 79 kr

500 g fast potatis
300 g rödbetor
1 rödlök
olja och salt

500 g kyckling, tunt skivad på längden (finns att köpa färdigskivad)
100 g gorgonzola
olja och salt

½ äpple
1 msk, riven pepparrot
1 dl gräddfil
1 msk finhacka persilja

Värm en stekpanna på medelhög temperatur.

Skala och tärna rödbetor och potatis i 1 cm-bitar. Skala och klyfta rödlöken. Stek rödbetorna 5 minuter i lite olja, häll därefter ner potatisen och stek vidare i 5 minuter, tills potatis och betor är mjuka med en fin stekyta. Häll ner rödlöken och stek i ytterligare 2 minuter och smaka av med salt.

Värm ugnen till 225 C. Lägg ut kycklingskivorna och salta de. Fördela osten på kycklingen och rulla ihop dem. Pensla ruladerna med olja och ugnsbaka i ca 5 minuter.

Skala och fintärna äpplet. Blanda äpplet med gräddfil, pepparrot och persilja. Smaka av med salt.

Servera rödbetspytten med rulladerna samt äpple- och pepparrotsfilen.

 

Fredagskocken Mattias Larsson,

>Modern Gastronomi

Kommentera