Wien är inget undantag. Precis som fallet är med många av de främsta vinregionerna i världen, så är den österrikiska huvudstaden nära vatten. Donau har stor betydelse för vingårdarna som återfinns i den norra delen av Wien, i förorterna Döbling och Grinzing exempelvis.
En gång i tiden fristående byar men i takt med att Wien som stad expanderat är Döbling numer integrerad i huvudstaden. Lika märkligt som det är att finna de två världsberömda slotten Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion intryckta i Bordeuaux södra förorter, lika fascinerande är det att stå i vingården Nussberg och blicka ut över storstaden Wien.
Nussberg
Österrikes huvudstad är framförallt känt för en speciell vintyp, Gemischter Satz. Vinet, som är en salig blandning av druvor, serverades traditionellt sett som senaste skörden på de omkringliggande heurigen, typiska enklare serveringsställen i Wien. För två-tre decennier sedan påbörjades en ansiktslyftning av Gemischter Satz och den som gått i bräschen för detta är Fritz Wieninger. Weingut Wieninger tog fältblandningen till en ny nivå och fler följde efter. Gemischter Satz av idag är ett tämligen seriöst vin men tanken är fortfarande den samma; det vill säga en druvblandning.
Nu låter det inte särskilt märkvärdigt eller unikt med druvblandning, så en närmre förklaring är på sin plats. Det finns sällan någon nämnvärd organisation i en Gemischter Satz-vingård utan de olika druvsorterna växer bredvid varandra. De vanligaste som odlas är frühroter veltliner, gelber traminer, gewurztraminer, grüner veltliner, müller-thurgau, neuburger, pinot noir, riesling, welschriesling, weissburgunder och zweigelt. Den uppmärksamme har redan noterat att det är tal om såväl gröna som blå druvor. Det som gör Gemischter Satz ett unikt vin är det faktum att druvorna skördas samtidigt och vinifieras tillsammans - oavsett respektive druvsorts mognadsgrad och oberoende av färg på druvan.
Vingårdarna i Nussberg, i norra delen av Wien, består till stor del av kalksten med inblandning av fossil. Eller som österrikarna själva kallar jordmånen - muschelkalk. Vinerna är slanka och syradrivna med en fascinerande renhet i frukten. Bland de främsta producenterna är som tidigare nämnts Weingut Wieninger vars Nussberg Alte Reben och Rosengartl är värda att ta med sig hem efter ett besök i Wien. Besöker du Döbling kan det vara värt att boka bord hos sympatiska Stefan och Elke Hajszan som driver restaurang och vineri Hajszan-Neumann. Bägge vinerier har för övrigt valt en ekologisk inriktning. Även Weingut Rotes Haus producerar Gemischter Satz värd att prova.
Urvalet på Systembolaget är märkligt nog obefintligt vilket är aningen besynnerligt med tanke på den höga kvalitet Wien står för. Du kan däremot beställa duktiga Groiss 2012 Gemischter Satz för 139 kronor hos näthandlaren Handlavin.se.
Skribent: Niklas Jörgensen