Två billiga röda viner på topp

Favoritmarkera

Just nu har det kommit två röda toppviner i nya årgångar. Båda kostar bara 69 kronor flaskan eller 219 kronor för en box på tre liter. Båda görs med stor kunskap och moderna metoder på klassiska lokala druvor. Här finns både långvarig tradition och yttersta modernitet. Båda har funnits länge i Sverige och är riktiga fynd.

João Portugal Ramos

Båda kommer från mellersta Portugal, en från östra delen och en från västra. Alentejo är hemorten för Ramos Reserva, 2012 och mannen bakom det är João Portugal Ramos. Han var på 80-talet som ung vinmakare med och skapade några av de första moderna portugisiska vinerna på Quinta do Carmo. Han fortsatte som konsulterande vinmakare hos många av de då ambitiösa vingårdar som deltog i förnyelsen av landets stolta vinarv. Han skaffade sig egen vingård och ett modernt vineri i Altentejo och började göra egna moderna viner med vördnad för landets traditionella vinskatt.

Ramos Reserva

Sedan dess har här skapats ett stort antal viner i alla prislägen och João har fått otaliga portugisiska, svenska och internationella priser för sina viner och sitt förnyelsearbete. Numera driver han också vinskapande i Tejo och Douro. Det viktigaste är dock fortfarande Alentejovinerna där han idag har ca 100 ha vingårdar. Hans billiga rödvin i Sverige är Ramos Reserva. Vi har haft vinet rätt många år nu och jag tycker det legat i toppen i sin prisklass hela tiden. Just nu har årgång 2012 anlänt som är lysande. Druvorna till vinet är trincadeira, aragonez och syrah som alla trivs väl i det stundtals riktigt varma Alentejo. Den mycket välgjorda blandningen är ett komplett rikt och härligt rödvin med betydande längd och stort långt slut med framtid. Både välbyggt och generöst med komplexitet för nästan larvigt billigt pris.

Periquita Original

Lite längre västerut på samma breddgrad alldeles söder om Lissabon ligger Setubal halvön. Där finns sedan början på 1800-talet vinfirman José Maria de Fonseca, namnet på grundaren. OBS skall inte blandas ihop med portvinshuset Fonseca i Dourodalen i norra Portugal. Deras mest kända vin är billiga Periquita. Namnet är också det informella namnet på en druva, castelão, som utgör merparten av vinet Periquita. Vinet fanns redan på 1850-talet även om det sannolikt var helt annorlunda än idag. 1950 skapades den nuvarande Periquitan, även om den också har utvecklats mycket sedan dess. 1979 började det säljas i Sverige. Idag heter vinet Periquita Original. Det finns numera många medlemmar i Periquita familjen, inklusive några utan alkohol!

Domingos Soares Franco

Under de senaste decennierna har vinet succesivt blivit lite mindre mustigt grovt och rustikt och lite mer renklingande, precist och fruktigt. En försiktig förnyelse som moderniserat vinet utan att det förlorat sin själ. 2011 som just nu i dagarna avlöser tidigare årgång är i mitt tycke den bästa på 30 år med fin balans mellan modernt och traditionellt. Mannen bakom Periquitas moderna utveckling är Domingos Soares Franco, 7:e generationen i familjefirman sedan Jose Maria. Han har sin vinmakarutbildning från Davis i Kalifornien. Sedan 1980 han drivit en stor förnyelse och nyskapande av många intressanta viner utan att fuska med arvet. Även här, med sina gamla rötter är det förnyelse av ett eget vinkulturellt arv på traditionella druvor som gör att det blir så gediget och bra. Det gäller inte minst den succesiva förnyelsen av Periquita Original. Druvsammansättningen i 2011:an är 50% castelão (periquita), 40% trincadeira och 10% aragonez. Det har resulterat i ett friskt laddat lite  mustigt och  renfruktigt vin med  bra längd och innehåll. Den kanske bästa Periquitan sedan 1850.

Även på box

Både Ramos och Perquita Original är seriösa matviner med nästan ingen sockerhalt alls, under 3 gr per liter. Det bidrar till att vinet inte bli trist och flackt bara för att man drack det igår. Båda är lysande husviner till allt och alla, när det skall vara bra utan att det behöver vara märkvärdigt. Ramos box, 219 kronor, finns i nästan alla butiker, medan boxen Periquita Original, 219 kronor,  ligger i BS, men har samma varunummer som flaskan ändå.

Ständigt bra, nu allra bäst

I klangfärgen är det två rätt olika toppviner i den billiga klassen. Bägge tillhör nu den exklusiva klubben av, ständigt år efter år, riktigt bra viner som just nu är bättre än någonsin.

Lämna ett svar