Röttorps Bästa med Fyndig Syrah

Favoritmarkera

Den både rika och välstrukturerade Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, har just bytt årgång till 2010. För 102 kronor får man ett riktigt bra seriöst Syrahvin i europeisk stil som passar väl till hela skalan av kötträtter. Fortsatt fynd i sin prisklass.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en fyndig Syrah i hundrakronorsklassen, en delikat 1er cru Chablis, en söt chenin blanc, ett finare mousserande Loirevin, och en ljuvlig Alsaceriesling.

Delikat Chablis

När Du vill ha ett finare elegant torrt vitt vin utan att det skall vara mäktigt och tungt är Chablis Premier Cru Beauroy, 2012, från Bochard för 161 kronor är toppalternativ. Denna trevliga finessiga Chablis är frisk, lättsam och lättbegripligt god.

Söt Chenin Blanc

I Loiredalen gör man många härliga söta viner på chenin blancdruvan. De är mycket trevliga och utvecklas länge med långt potentiellt vin. Kombinationen av sötma och syra är hemligheten bakom den långa livscykeln. Nu finns en ovanligt bra och samtidigt billig sådan i Vouvray La Levrière Moelleux, 2008, för 141 kronor i BS. Läcker söt med mycket frisk syra och läckert slut.

Finare chenin blanc bubbel

På samma druva, chenin blanc, görs det torra mousserande vinet Langlois Crémant de Loire Brut, för 121 kronor. Det finns också lite Chardonnay och Cabernet Franc med vid pressningen. Detta Loirevinhus ägs av champagnehuset Bollinger och vinet är en specialcuvée för Sverige, med extra lagringstid på fällningen från bubbeljäsningen i flaskan. Det ger lite extra komplexitet och innehåll till vinet. Går bra att använda både för skål och mat. Bra mineralitet kombinerad numera väl balanserad med fruktiga toner.

Ljuvlig Alsaceriesling

Veckans nya vita torra lyxvin på Röttorps Bästa är Cuvée Ste Catherine Riesling, 2011 för 401 kronor. Domaine Weinbach gör här en delikat ung Alsaceriesling. Bör egentligen lagras i många år men är riktigt läckert även idag. Hög ljuvlighetsfaktor.

Seriös röd box

Veckans ny röda premiumbox på Röttorps Bästa är klassiska Vila Santa Reserva, 2011, 275 kronor per 3l efter skattehöjningen vid årsskiftet. Tillhör den yppersta eliten bland de seriösa röda boxarna. Häll gärna upp i en karaff någon timme före konsumtion.

Lättare chardonnaybox

Ny vit box är KWV Chardonnay, 2013 för 205 kronor per 3 liter. Enkel, frisk och just chardonnay med lite genomklang och eftersmak.

Lämna ett svar