Dim sum och dumplings på Dubbel Dubbel

Favoritmarkera

I väntan på vårt sällskap beställer jag och Frida varsin hallon-mojito. Isen i våra glas är en höjd näve mot den tropiska värmen i dim sum-baren Dubbel Dubbel; vi är osäkra på om den har sitt ursprung i att diskmaskin samt andra smakprov av maskinparken placerats i matsalen. Eller om så är fallet att det blivit sommar i Göteborg.

På Kastellgatan 14 ligger Dubbel Dubbel och jäser i kvällssolen. Skuggorna sträcker sig likt nyvakna katter över gatstenar, smeker husfasader. Jag och Frida hittar ett hörnbord invid ett element, vilket är en smula ironiskt eftersom staden kokar. Inredningen är i ljust trä med ränder i blått, grönt och lila, som om någon utrustat en alpstuga med gymnastiksal av sent tjugotalssnitt. Ur högtalarna strömmar The Cure, Charlatans och Blur – vilket ska visa sig få sin förklaring.

”Vi är ingen vanlig kinakrog, jag har ju aldrig varit i Kina eller jobbat med kinamat förr. Förutom att jag lagat dumplings på eget bevåg, jag tyckte att det var roligt med mat i paket. Men nu samarbetar jag med kockar från Kina, Tibet och Malaysia – det blir bra mat av kombinationen av människor”, säger Emma Kolback, köksmästare och delägare.

Blenda-Lars, Uppåt framåt-John och Plåt-Erik startade en bar

Emmas kollegor, delägarna Blenda-Lars, Uppåt framåt-John och Plåt-Erik ville starta en bar och då måste man servera mat. För tre år sedan var dumplings en relativt obskyr historia i Göteborg. De hittade ett hål i väggen, fyllde det med deg och dim sum och till sist med Emma.

Uttalet av mojito är i sig en källa till underhållning, men inget att basera en kvälls diskussioner på. Detta blir tydligt när Fridas vänner dyker upp och strax avhandlar vi allt från dj-akten Lebb Zeppelin till aperol spritz. I ett nafs är min mojito slut och jag börjar känna mig lika immig som restaurangens rutor.

Deg, algsallad och Tsingtao

Unisont riktar vi nu vår uppmärksamhet mot menyn. En dumpling, läser jag, är kokt deg med mat i. Den är inte helt olik huvudet på Alien-monstret som nyförlöst, fast fylld med tofu.

”I Kina finns vagnar med dim sum-rätter, man äter det till frukost och lunch tillsammans med te. Vi har gjort det till en kvällsvariant. Vi har även andra kryddstarka rätter: sechuan och sådant från norra Kina och gränsen mot Korea”, säger Emma.

Rätterna går att beställa var för sig eller serverade i grupp, med urval från hela menyn. Vi bestämmer oss för Shandong: mantao, jiaozi, wontons, ribs och tillbehör.

Med samma frenesi som en hammarhaj på ostprovning kastar vi oss över förrätten: ankburgare badandes i hoisinsås, vårlök och kinesisk majo. Den är så delikat att vi går tillbaka två dagar senare. Förutom nyss nämnda burgare dukas det upp grön algsallad, små revbensspjäll, edamame med flingsalt samt jalapenopicklad blomkål – allt i små skålar. Allt portionerad extas.

”Våra rätter är en del av en större smak, en helhet – då är det bra med färdiga set där vi föreslår rätter som passar bra tillsammans. Men våra stammisar brukar hitta sina favoriter själva”.

Dubbel Dubbel gör regelbundet ändringar i vinlistan. Just nu rekommenderar de en Riesling som matchar maten och som ett alternativ Primitivo.

”Rödvin fungerar förvånansvärt bra till kinesisk mat, men det får inte vara för tungt. Hellre bärigt än laggård. Veteöl funkar också bra, krispigt och cornflakesigt som Tsingtao”.

Dubbel Dubbel är inte ängslig fine dining, berättar Emma, hit kommer gästerna flera dagar i veckan.

”Då Per Hagman jobbade här som bartender kallade han det chosefritt. Han brukar dyka upp när vi har jubileum”.

Dubbel Dubbel

Profil: Dim sum-bar.
Adress: Kastellgatan 14 och Surbrunnsgatan 8, Göteborg.
Klientel: Vid jubileum Per Hagman.
Vinlista: En del naturviner. Och så Riesling samt Primitivo. Men välj Tsingtao.
Typsituation: Plomberna i mina tänder smälter.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar