Bistecca alla Fiorentina är det som vi kallar T-benstek. Men en T-benstek är ofta en halv Bistecca, där man sågat "T" till två "L". En äkta Bistecca alla Fiorentina skall vara på ca 1,5 kg och vara 5-6 cm tjock.
Köttet till Bistecca alla Fiorentina ska traditionellt vara av sorten Chianina vilket är en mycket gammal ras som idag är fredad. Läs mer om Chianinakorna på Wikipedia.
Bistecca Fiorentina
4 pers
2 st välhängda T-benstekar på ca 800 g styck
salt och peppar
citron
olivolja (extra vergine)
Gör såhär:
Grilla biffarna två minuter på varje sida. Låt vila några minuter och upprepa proceduren tills du fått en centrumtemperatur på 58-60 grader. Servera med citronsaft, salt (gärna havssalt), peppar och olivolja (extra vergine).
Vintips
Barbros vinval:
Cimerio del Parco Riserva 2010 (2343),Moncaro Terre Cortesi, Rosso Conero Italien, 140 kr
Budget: Moncaro Sangiovese 2012 (2339), 69 kr
Elkes vinval:
Diaporos Kir-Yianni Estate 2009 (92112), Kir-Yianni Estate, Naossa Grekland, 189 kr
Budget: Réserve de la Condamine 2012 (12804), 69 kr
Läs tidigare inlägg
Till Toskana för sangiovesevin
Mycket på gång i Montalcino
Villa Cafaggio, en pärla i Toskana
Kommande artikel
Jonas Alwin berättar om sina bästa grilltips för oss på måndag den 30 juni!