Laddar annons
22 Jun, 2014

Till Toskana för sangiovesevin

Att resa i vinets tecken är en upptäcktsfärd för alla sinnen. Syn, doft, smak, känsel och hörsel är påtagligt närvarande i mötet med vin. Besöker man vingårdar, producenter eller kända vinplatser stannar det dock inte bara vid de sinnliga upplevelserna.

När man reser i vinet och matens fotspår ges även tillfällen till hjärngympa av mer klassiska mått. Kulturhistoria är alltid närvarande. Räkna också med en geografilektion utanför Google maps skyddande exakthet. Att hitta till vingården bortom Autobahns eller Routes de Soleils skyddande raksträckor kan vara trixigt men väl värd en extra omväg för upplevelser långt över de vanliga. Enligt min erfarenhet finns exempelvis den godaste maten bortom gängse allfartsväg.

En vinvän på upptäcksfärd har möjlighet att ta del av kultur i realtid eller i rum av museer men framförallt att möta människor i miljöer man kanske aldrig annars hade besökt. Se därför vinresan som själva målet, att lära mer om vinet, om smakens ursprung och anledning till etiketten. Att ta sig till Toskana från Sverige är enkelt, speciellt sommartid då flera flygbolag trafikerar ett antal destinationer.

I Toskana huserar druvan sangiovese vilken gör sig sådär härligt bra till hjärtlig husman, som exempelvis, bönrätter, risottos eller pastas.

Druvkarakteristik sangiovese

Sangoviese utmärks av rik frukt, bra syra med god tanninstruktur, en doft av kryddor och körsbär med bittra körsbärskärnor i avslutet. Andra beskrivningar kan vara viol, tomat, örter, te, pinjenötter och läder (om inte av den senaste årgången).

Enklare sangioveseviner bör drickas inom ett par år. Bättre viner från till exempelvis Chianti och Brunello di Montalcino vinner en hel del på att lagras. De sistnämnda ibland uppemot 15-20 år

 

 

Bakgrund Druvan sägs stamma från den vilda arten Vitis silvestris. Forskare har funnit att sangiovese har släktskap till de sorterna ciliegiolo och calabrese montenuovo. I Montalcino kallas sangiovese för brunello eller sangiovese grosso.

Sangiovese förekommer i många olika kloner, i dagsläget har man funnit 14. Namnet sangiovese betyder "Jupiters blod". Sortens ursprungs är Toskana, alternativt och möjligen även grannregionen Emilia-Romagna.


Fiasco - vad hände sedan

Traditionell flaska för vin från region Chianti. Vinerna som tappades i fiasco var/är av enklare snitt och kan komma från många olika områden inom distriktet. Det är inte tillåtet att skriva kommun eller annan närmare precisering av ursprung på etiketten.

Vid flasktillverkning är det enklare att få till en butelj med rund botten. Basten skyddade helt enkelt flaskorna vid transport.

Det har kommit modernare version av den bast-inklädda flaskan. Bland andra gör Chianti Ruffino en ny version i 1 litersflaska. Se mer i annonsen härintill och som visas under juni 2014.

Andra producenter gör sina moderna fiascos i färgglad bast.

Bästa och skönaste sommarvin-valen 2014 - sangiovese

Bolgarello Rosso Sangiovese 2011(2325), Poggio al Tesoro, 79 kr
Druvor: 85% sangiovese och 15% syrah.
Smak av mörk frukt, örter och rostade fat. Trevlig med pricken över i för inslaget av mörka bär och mustiga lakritston.
Betyg: 4

Villa Puccini 2010 (32417), Villa Puccini, 87 kr
Druvor: Sangiovese 90%, merlot 10% Supertrevligt sangiovesevin som smakar av körsbär, läder och örter.
Betyg: 4 

Villa Antinori 2009 (2300), Marchesi Antinori, 139 kr
Druvor: 60% sangiovese, 20% cabernet sauvignon, 15% merlot och 5% syrah.
Kryddörtig timjanston, smak av körsbär, tobak och ceder. Bra vinval från ursprung med smak som andas internationell snits.
Betyg: 3+

Sasso al Poggio 2008 (74957), Gestioni Piccini, 159 kr
Här ett vin som till nästan hälften innehåller andra druvor än sangiovese. Inblandningen av cabernet sauvignon och merlot till 40 procent är anledning till ursprungsmärkningen IGT Toscana. Smakar härligt av körsbär, pinjenötter, tobak och örter. Skönt vin med bra "stuns"!
Betyg: 4

Brunello di Montalcino Fattoi 2009 (3097), Fattoi Ofelio & Figli Soc. Sempl. - Soc. Agr., 201 kr
Druvor: Sangiovese Balanserad, medel/fyllig, elegant! Smak av körsbär, lätt torkade fruktinslag, kakao och timjan.
Betyg: 4+

Eneo Montepeloso 2010 (95308), Montepeloso, 300 kr
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, tobak, björnbär, torkade örter, kakao, svarta oliver och peppar.
Betyg: 4+

Castello di Fonterutoli 2010 (32130), Marchesi Mazzei, 299 kr
Druvor: Sangiovese Nyanserad, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, hallon, kaffe, nötter och örter.
Betyg: 4+

Asinone Vino Nobile di Montepulciano Poliziano 2010 (90166), Poliziano, 299 kr
Druvor: Sangiovese Kärnig stramhet, god kraft och tydlig koncentration. God nu men gärna för att lägga undan något år.
Betyg: 5 (OBS inte många buteljer kvar)

Castello di Brolio Barone Ricasoli 2010 (91266), Barone Ricasoli, 331 kr
Druvor: 80% sangiovese, 15% merlot och 5% cabernet sauvignon Skön balans, koncentrerad smak i modernt tilltal men även i tveklös, klassisk stil av sitt ursprung. Körsbär, tobak, kryddörter som pinjenötter.
Betyg: 4+ (OBS inte många buteljer kvar)

Siepi Mazzei 2011 (99390), Marchesi Mazzei, 499 kr
Druvor: Sangiovese, merlot Komplex smak med rostad fatkaraktär. Inslag av svarta vinbär, salvia, plommon, ceder, kaffe, pinjenötter och kakao. Vinet är ungt, spara för stor utväxling!
Betyg: 4- (OBS inte många buteljer kvar)

Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2008 (79235), Casanova di Neri, 599 kr
Druvor: Brunello Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, nypon, salvia, lakrits och rosor.
Betyg: 5 (OBS inte många buteljer kvar)

Vino Nobile di Montepulciano Poliziano 2010 (90314), Poliziano, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano, 191 kr
Druva: 85% sangiovese och 15% colorino, canaiolo och merlot. Nyanserad, kryddig, stram smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, korinter, kakao och pinjenötter.
Betyg: 4+ (hittar du en flaska, slå till!, för det finns faktiskt några magnumbuteljer kvar i butik runt om i landet)

 

Inspirationsläsning Rekommenderar en artikel på Systembolagets webb, publicerad 2012, Smakerna möts i Toskana. Bolagets hemsida har under senare år genomgått en stor förändring. Bredden och djupet av information om ursprungsländer, druvsorter och tips på hur man kombinerar mat och dryck är imponerande. Här har vi också en artikel om en matresa till Toscana.

 

Om årgångarna i Toskana

Att dra slutsats om viners kvalitet med utgångspunkt i årgången för det samlade Toskana är vanskligt.

Det är skillnad mellan det vid Medelhavet belägna, ofta svalare, Bolgheri som mellan Maremma, Montalcino och Chianti. För alla som söker säkerhet är tipset att ta stöd av fakta på detaljnivå i de olika distrikten.

Här följer några övergripande omdömen, senare år i Toscana.
2008 Bra år, generellt. För den sent mognande sangiovesedruvan var förutsättningarna gynnsamma. Vinerna är utvecklade och lätta i stilen.
Prova: Don Tommaso Chianti Classico 2008 (76856), Principe Corsini, 249 kr

2009 Mycket bra år. Extraordinära förutsättningar nämns hos vissa producenter.
Prova: Volpaia Balifico 2009 (71951), Castello di Volpaia, 351 kr

2010 Mycket bra år. Extraordinära förutsättningar nämns hos vissa producenter.
Prova: Villa Cafaggio Riserva 2010 (78022), Villa Cafaggio, 199 kr

2011 Mindre skörd jämfört med 2010. Kvalitet lovande!
Prova: Fonterutoli 2011 (32229), Marchesi Mazzei, 155 kr