Laddar annons
4 Jul, 2014

Smakrika röda viner till kyckling med gratinerade tomater

Mat som i sin enkelhet är helt fantastisk. Men hur gör man egentligen för att få till den där riktigt goda smaken? Som alltid är råvarorna viktigast, vilken rätten än är. Till detta recept måste du hitta mogna tomater och en bra kycklingfile som inte är sprutad med koksalt och vatten.

Fråga din butik om ursprunget för kycklingen. Vinet till maten är rött och smaken har samma soliga tilltal som mogna tomater. Barbro Guaccero som bidrar med receptet ger sitt vintips och Vinbanken toppar rekommendationen med ytterligare två bra vinval.

Kyckling med gratinerade tomater

 

Det här behöver du:

4 st fina kycklingfiler
2 dl färskt rivet bröd, gärna surdegsbröd på durumvete
salt och peppar
2 msk torkad oregano
1/2 dl olivolja extra vergine
8 st mogna stora tomater
2 dl riven parmesanost

 

 

Gör så här:

Putsa rent filéerna från hinnor och ta bort den inre filéen.

Krydda med salt, peppar och oregano. Gnid in ordentligt.

Bryn på filerna i en panna i rikligt med olivolja.

Tar upp dem och dra pannan åt sidan. Lägg i brödet och låt de suga upp oljan.

Rulla sedan filéerna i bröder. Stääl åt sidan.

Skiva tomaterna tunna och varva dem med lite salt, peppar och parmesanost i en form. Sätt in i ugnen på 220°C i 20 minuter. Låt ånga av på bänken.

Sänk värmen och sätt in kycklingen i ugnen på 100°C i 15 minuter.

Rött vin till kyckling med gratinerade tomater

Copertino Riserva 2007 (2077), Apulien Italien, 75 kr
Häftigt, moget och utvecklat vin i obegriplig budgetklass. Smakar, som det mogna vinet ska, av nypon, läder, och körsbär.

Elkes val:
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (12697), Penedès Spanien, 99 kr
Elegant vin med alla rätt. Frukt, balans och örtig utvecklad smak som även har inslag av tobak och kakao. Provade helt nyligen i äldre årgångar och det var ett sant nöje!

Aliança Reserva 2011 (2521), Dão Portugal, 79 kr
Smakrikt vin som med hjälp av olivoljan och parmesanen i rätten, gör en god kombination. Portugalvin till ringa peng och fina smakpoäng.

Barbro låter hälsa
Den här rätten är så god att den förtjänar en liten plats till höger om gud i himlen. Servera med ett glas Copertino! Ett giftemål i den högre förförelsekonstens matskola.