Laddar annons
27 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Folkvinerna Zumbali och Umbala har hittat hem

I utkanten av Simrishamn ligger Sveriges största vinproducent, Nordic Sea Winery. Här, bakom välbevakade gallergrindar och högt, finmaskigt stängsel, tappas, packas och förädlas 25 miljoner liter vin av olika sorter och stilar varje år.

Nyheten för i år är att allmänheten hälsas välkomna. Man kan titta in i vineriet och man kan prova vin vid en bardisk lika lång som vore jämförelsen möjlig till ikonfilmen Sideways tappra huvudpersoners vinbarhäng.

Efter invigningen i början av juni kan ingen längre missa att Skåne fått ett vinhus av internationell klass. Den nya byggnaden ligger intill fabriken och är utformad som en gigantisk vintunna, placerad mitt i vingården,

Nordic Sea Winery i Simrishamn

Från Österlen distribueras ofantliga mängder vin varje månad. Bara av rödvinet Umbala och dess vita motsvarighet Zumbali går cirka 130 000 respektive 140 000 trelitersboxar ut till landets cirka 400 bolagsbutiker, varje månad. För att möta efterfrågan hos Systembolagets kunder och från övriga nordiska länder men också marknader långt bort som Kanada importerar Nordic Sea Winery, ofta förkortat NSW, vin till Simrishamn från hela världen.

Företagets affärsidé är att sälja viner som egna varumärken. Och när det stora expansiva företaget nu öppnar upp för turister bidrar de sammanlagt med hundratalet arbetstillfällen i den tidigare avsomnade avfolkningsbygden. Nyhet sedan juni är det stora showroom som placerats mitt i den 2 ha stora vinodlingen direkt i anslutning till vinfabriken. Innanför den pampiga entréen finns bland annat både en vinbar och restaurang. För dem som vill veta hur det går till på insidan går det bra att boka guidade visningar av produktionsanläggningen som förutom ett antal stora ståltankar och tappningshall för både flaska och boxar rymmer Sveriges största ekfatskällaren.

Varför i Simrishamn

När företaget Winborgs lade ned sin verksamhet 2002 förlorade Simrishamn sin största arbetsgivare och kommunen stod med  två lediga industrilokaler om sammanlagt 50 000 kvm. Den topputrustade fastigheten stod därefter tom fram till att entreprenör Takis Soldatos köpte mark och byggnad från Unilever 2006.

Målet var utstakat, Nordic Sea Winery skulle bli Sveriges och Nordens största vinhus med förädling och tappning av vin på butelj eller box, av vin från världens alla hörn. Stärkt av erfarenheten från liknande verksamhet, bland annat med rödvinet Mauro som framgångsrikt blandas i Apulien, ville Takis Soldatos utveckla den idé han länge drömt om, att göra folkvin på hemmaplan och så blev det att verksamheten förlades i Simrishamn.

Hur transporteras vinet till Sveriges

Boxvin har som bekant begränsad hållbarhet och att flytta dess tappanläggning nära slutkund säkerställer ett fräschare vin till konsument. Med full kontroll över vilka viner som fylls på box (eller i flaska) samt deras kvalité har NSW även kunnat sänka transportkostnaderna rejält med bonus av betydande miljövinster.

Extra intressant blir således boxviners datummärkning vilken visar tidpunkt för när vinet tappats i sin förpackning. Man kan i princip utgå från att alla viner som är tänkta att säljas som boxvin förvaras oklanderligt fram till tappning. Förvaringen sker antingen i ståltank eller som under transport i flexitankar vilka håller så hög materialkvalitetet att de sägs ge 100 procent skydd mot oxidation. Oxidationsprocessen startar därmed först när vinet hamnar i boxens plastpåse och utan tvekan är det själva plasten som är den svagaste länken i ett boxvin, tillsammans med ytan där fästet för tappkranen är.

Det är i den pågående jakten på förbättrad kvalitet som anledningen finns till att många stora varumärken vars vin har sitt ursprung i Sydamerika, Australien eller Sydafrika förlägger sina tappanläggningar nära marknaden. Det finns tappställen exempelvis i Holland, Tyskland, England och Finland. Eller Nordic Sea Winery vilka håller till i södra Sverige.

Inte nytt

Men egentligen är idén med härtappade viner varken ny eller revolutionerande. Många minns fortfarande hur Vin och Sprit AB arbetade med vissa varumärken exempelvis franskt eller spanskt lantvin fram till 1995 när monopolet för import och tillverkning av alkoholdryck hävdes.

Hur går processen till

Allt vin som levereras till Simrishamn anländer i tankar, i de så kallade flexitankarna som kan rymma mellan 14 till 24 tusen liter och ser ut som gigantiska, superstarka och helt lufttäta plastpåsar.
För containertransport är dessa tankar ytterst effektiva och de används till många andra mer eller mindre flytande livsmedel och varor förutom vin.

När en container anländer hamn i Helsingborg går transporten omgående vidare till Simrishamn med lastbil. Efter ankomst till fabriken genomgår alla viner en kvalitetskontroll varpå de blandas enligt Nordic Sea Winerys ”recept” för egna varumärken. När vinerna slutligen lämnar byggnaden för vidare transport till systembolagens lagerdepåer har det gått cirka två veckor.

Logistiklösningen är väl utarbetad men det låter också bakvänt att vin som lämnat Simrishamnfabriken går med bil till centrallagret i Stockholm för att sedan vända tillbaka till Simrishamn med slutdestination ortens bolagsbutik.

Att göra folkvin är utan tvekan en lyckad affärsidé för Nordic Sea Winery som gör precis vad de säger; producerar vin väl värda sitt pris av varierande sort och stil från olika ursprung. Och om folkvin låter som en främmande beskrivning kan man som Takis Soldatos säger jämföra folkvin med vilken annan produkt som helst vilken utmärker sig med att smaka mer än vad den kostar.

Besöks- och upplevelsescentret Nordic Sea Winery

Och visst är det spännande att det i Sverige precis som på kontinenten numer finns möjligt att prova vin och äta lunch eller middag samtidigt som vi kan besöka en vinanläggning på insidan. Och vem vet hur framtiden ter sig, kanske har vi en blomstrande vinnäringen i Skåne om 50 år.

Min enda enda invändningen är att det är tråkigt att det inte är tillåtet med försäljning av vin över disk men förbudet beror på lagstiftning och inget annat.  Själv tänker jag på vilken lysande idé det vore att förlägga Simrishamns bolagsbutik vägg i vägg med NSW. Inte utan att skratta kan man ju nästan tänka sig vilket formidabelt Ullareds-vin-mecka Simrishamn skulle kunna utvecklas till.

Fakta NSW
I Simrishamn finns närmare 100 anställda, varav fem vinmakare. Många av de anställda arbetar periodvis i tvåskift . På bara några få år har NSW expanderat sin verksamhet kraftigt och från att buteljeringslinjerna för flaska respektive box installerades 2009 har nya tankar, ute och inne införskaffats samt att ett nytt laboratorium för bland andra vinmakarna färdigställts. Det finns 103 ståltankar inomhus som sammanlagt rymmer 3 miljoner liter, utomhus står 11 tankar med en sammanlagd kapacitet om 3, 6 miljoner liter. I den tempererade källaren ligger 1 000 nya och begagnade fransk ekfat om 225 liter. Kapaciteten beräknas till en produktion om 40 miljoner liter viner per år.

Hemsida
Nordic Sea Winery

Läs mer
Läs även Anders Röttorps artikel
Takis gör Sverige till stor vinexportör

Läs Elke Jungs undersökandeartikel
Besk eftersmak i populära viner

Till den senare texten kan tilläggas att Systembolaget under senare år metodiskt arbetat med CSR frågor och att personal från bolaget gjort så kallade besök på plats (audits), bland annat i Sydafrika. Tillsammans med Systembolaget arbetar importörer med ett ansvarsdokument (code of conduct) i vilket parterna förbinder sig att kontrollera och säkerställa vissa punkter, bland annat att förhindra barnarbete samt garantera arbetarna skälig ersättning. CSR arbetet hos Systembolaget är en pågående process, för alla, även för oss konsumenter.