Somm – så blir du Master Sommelier. Dokumentär

Favoritmarkera

“The tannins nearly ripped my face off”, säger master sommelier-kandidaten Ian Cauble efter ännu ett blindtest.

I dokumentären Somm får vi följa honom och tre andra sommelierer när de förbereder sig inför en prövning som kan ge inträde i det prestigefyllda the Court of Master Sommeliers. Vilket färre än 200 personer i hela världen lyckats med.

Vindokumentärer har, en smula orättvist, ett rykte om sig att vara lika upphetsande som att tugga på stenar eller andas in aromen av ruttna blommor (något de faktiskt ägnar sig åt i Somm).

Men det som gör regissören Jason Wises film intressant är inte vinet per se, som i utmärkta Red Obsession, utan att vi lär känna karaktärerna som korkar upp, dekanterar och i just detta fall: stundtals bryter samman.

The Master Sommelier exam

När vi först möter kandidaterna: den känslige och högpresterande Ian, hans vän Dustin, Brian samt Dlynn (som initialt attraherades av yrket eftersom han fick bära slips) återstår endast ett par veckor innan de står inför den mest masochistiska utmaningen i vinvärlden: The Master Sommelier exam.

Själva examen innebär tre dagars tester som tar upp varje aspekt av sommelieryrket. Prövningarna består dels av en alkoholromantisk geografilektion, där du bör känna till varje vinregion och distrikt i världen samt vilka årgångar som är att föredra i respektive region.

För att lyckas memorera rumänska vingårdar och obskyra odlingstekniker listar kandidaterna allt som kan komma att dyka upp vid förhöret på lappar. Dustin har över fyra tusen stycken.

Läs också: Sommelierutbildning

Sauvignon Blanc luktar kattkiss

Inför examens blindtest förbereder sig gruppen med en serie egna vinprovningar i varandras hem. Deras flickvänner misslyckas nästan helt med att se charmen i att prydnadsskålar förvandlas till spottkoppar.

Något som underlättar inlärningen är att de skapar egna doft- och smakattribut, väsensskilda från ”bärig”, ”stram” och ”nyanserad”: Syrah doftar bacon, Viognier har en bouguet av varmkorv och gällande australiensisk Riesling kan en nyans av nya tennisbollar skönjas.

Vid det avgörande blindtestet ska sex viner – tre röda och tre vita – identifieras. Under tidspress ombeds kandidaten att korrekt beskriva vinets struktur, identifiera klimatet där druvan hör hemma, ja, rentav den exakta geografiska platsen samt vinets årgång.

Vi ser Dustin snurra glaset, sluta ögonen och göra en djup inandning. Sen kommer svaren i rask följd, med samma torra precision som sjöväderrapporten. Eller Rainman: ”Det här vinet är från Europa, det är från Frankrike, från Rhônedalen, norra Rhône. Vinet är St. Joseph, från 2008”.

En del hävdar att den krävande processen kandidaterna utsätts för är att jämföra med att studera inför en läkarexamen. De löser den konstanta tidsbristen genom att undvika petitesser som att raka sig eller att sova.

Somm hyllades vid Napa Valley Film Festival

Somm är Jason Wises första långfilm och den hyllades av en enad kritikerkår efter premiären vid Napa Valley Film Festival. Och för ett par dagar sedan utsåg The Academic Journal of Wine Economics dokumentären till “den bästa filmen om vinvärlden sedan Sideways”.

Se trailern till Somm här:

Somm

Regi: Jason Wise.
Genre: Dokumentär.
Land: USA.
Typsituation: Ians far visar ett klipp från en thanksgiving, där den åttaårige sonen höjer ett glas vitt vin och berättar om dess struktur.
Betyg: 5 av 5.

Lämna ett svar