Porky’s bbq – en tugga av Memphis i Camden

Favoritmarkera

Porky’s bbq är ett veganernas Hades i hjärtat av Londons subkulturer – Camden. Hit går du för revbensspjäll och välkomponerade drinkar.

Camden Town i norra London dignar av populärkulturella referenser, i dess gränder ekar strofer och beats från Dylan Thomas, The Who och Amy Winehouse. Och här, i kvarteren runt Camden Lock, har subkulturer som punk och goth vuxit fram ur sprickorna i teglet och blivit mainstream.

Längs Chalk Farm Road, vilken löper likt en huvudartär genom området, ligger marknadsstånden tätt. Här hittar du Louis Vuitton-väskor för fjorton pund, manga-pornografi, dödskallar, i stort sett vad som helst med Union Jack-tryck, vinyl, gummi, lack och läder – ett lapptäcke av folkliga fetischer.

Vi stannar till och tar en pint invid Regent’s Canal och ser flodbåtar slussa på sin väg in mot London.

Porky’s bbq badar i söderns hetta

Längre ner på Chalk Farm Road huserar köttrestaurangen Porky’s. Krogen drivs av Joy och Simon Brigg som älskar allt med USA utom juicen Sunny D. Mest förtjusta är de över den köttiga sidan av landet: revbensspjällen, hamburgarna, stekarna samt annat som orsakar hjärtstillestånd i Memphis.

Innanför dörren möts du av den amerikanska söderns hetta, den slickar längs de nakna tegelväggarna och högtalarna vibrerar av Elvis, Carl Perkins och Johnny Cash. Deras stämmor blandar sig med klingande bestick och anemiska diskussioner om Skottlands nah till självständighet.

Belysningen är så dämpad att min far läser menyn i skenet från hans mobiltelefon. Likt fladdermöss sveper serveringen mellan köket och borden. Familjen har bokat ett långbord i massivt trä, den typ av möbel man bygger hus kring. Runt oss hänger inramade porträtt av Johnny Cash, Roy Orbison samt Morgan Freeman(!).

Jag beställer en Long Island Iced Tea, barvärldens svar på anrikat uran, och försöker få ett grepp om den lätt flottiga menyn. Inte helt oväntat spelar fläsk en huvudroll i köket – restaurangens logotyp är en gris med solglasögon.

Grillugnar från bibelbältet

Eftersom djur är gjorda av kött är de en utmärkt basingrediens vid matlagning. Och själva tillredningen har inte ändrats nämnvärt de senaste miljoner åren, vi föredrar alltjämt att elda på djur. Porky’s fokus är på revbensspjäll, hamburgare, pulled pork och rökt kyckling – allt varsamt tillagat i grillugnar från Oklahoma. Som tillbehör serveras en egengjord, och smått himmelsk, bbq-sås samt en uppsjö av amerikansk hantverksöl.

Jag fastnar för revbensspjäll, vilka serveras med coleslaw och frasiga pommes frites. Köttet är saftigt, perfekt kryddat och så varligt grillat att jag känner en svag puls under stekytan.

Medan en klunk Fordham Copperhead Amber Ale rullar runt i min mun dämpas belysningen ytterligare. Och väl ute på gatan igen inser jag att jag delvis signerat notan på vänster skjortmanschett.

Porky’s bbq

Profil: Köttrestaurang.
Adress: 18 Chalk Farm Road, London.
Klientel: Alla.
Vinlista: Nah, drinkar och amerikansk hantverksöl.
Typsituation: Köttet är så mört att jag äter det med bultpistol.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar