I den vilda vackra Dourodalen odlas fantastiska druvor som under århundraden har utvecklats till dagens stora röda söta portviner. Bra portvin finns i prisläget 127-25 000 kronor.
De bästa bör lagras länge, 35-150 år och blir då vinvärldens mest känslosamma och subtila viner.
[artikel id="58043" titel="Anders Röttorps bästa val bland portvinerna 2017"]
Historia
Portvinet har en lång historia. På 1600talets mitt slöt England ett förbund med Portugal. Konflikterna med Frankrike var stora och ledde till olika handelskrig, inklusive att Charles II helt förbjöd import av franskt vin till England. Istället började brittiska handelsmän i norra Portugal nu skeppa vin till England. För att vinet skulle klara resan bättre tillsattes sprit.
Dagens portvin
Under många år av upp och nedgångar utvecklades dagens portvin. Efter några dagars jäsning tillsätts sprit så att alkoholhalten blir ca 20 % och ca 100 gram socker per liter förblir ojäst från druvan. Vinet kan sedan i bästa fall bli något helt fantastiskt med långlagring på flaska eller ekfat.
Vintage sedan 1775
Många med mig tycker att det allra förnämsta Portvinet är en mogen gammal Vintage Port från ett stort år och bra vinhus. När flaskan under 1700talet fått en form som gjorde att den kunde ligga ned, så vinet håller korken fuktig och tät, kunde man 1775 börja långlagra Vintage på flaska. Det var 12 år före de röda bordeauxerna.
HusVintage
Vintage Port buteljeras efter ca 2år och då avgör man om året duger till Vintage. 3-4 år per decennium görs HusVintage. Just nu är 1980:orna alldeles fantastiska 34 åringar och de allra bästa 1945:orna är helt underbara för Vintage entusiasterna. Är Du lite ovan så välj en något yngre. Vintage är det allra bästa vinet till ostbrickan eller bara en Stilton. Men det går bra med vilken ursäkt som helst för att öppna en förförisk Vintage. Efter den långa lagringen på flaska samlas en mycket rik fällning i flaskan som måste dekanteras bort innan konsumtion. I Portugal öppnas Vintage sent, strax innan konsumtion. Jag tycker riktigt gammal Vintage kan dekanteras 5-10 timmar innan och yngre ett dygn före. Vinet håller sig bra öppet i tre dagar. Tips på en riktigt stor Vintage just nu är Graham’s Vintage, 2000 för 769 kronor. Borde egentligen vänta minst 15 år till, men fantastiskt vin även nu. Vintage släpps normalt unga och seden är att själv lagra dem till 25-40 årsdagen. Just nu finns en radda 2011or. Jag tycker Taylor’s och Graham’s är de mest lovande för ca 700 kronor styck. Nieport finns för ca 500 kronor. Det är bara den allra bästa procenten av portvinsområdets druvor som blir HusVintage.
Quinta Vintage
Ett år som man inte tycker att druvorna kunnat skapa ett tillräckligt toppenbra vin för att deklarera en HusVintage brukar man släppa en ”Quinta Vintage”. Lite mindre storslaget vin men till ca halva priset och säljs med redan många år i flaskan. Kan drickas direkt efter dekanteringen eller sparas i 10 år. Bra just nu är Fonseca Guimarens Vintage, 1998 för 329 kronor och Graham’s Malvedos Vintage, 1999 för 369 kronor.
LBV filtrerat och ofiltrerat
Lite enklare druvurval med ca fem år på stora ekfat i samma grundstil är Late Bottled Vintage, LBV. Det finns en typ av LBV som är filtrerad och stabiliserad. Den saknar fällning, har en cognacskork och utvecklas inte vidare på butelj. Praktisk och enkel att använda för rimliga pengar. Graham’s LBV, 2008 är bra för sina 167 kronor. Utmärkt ostvin. Ofiltrerad LBV utvecklas och mognar på butelj till något mycket mer sofistikerat och har en vanlig klassisk vinkork. Vid längre flasklagring kan det dyka upp lite fällning. Churchill’s LBV ofitrerad, 2008 är ett bra exempel på en ganska nybuteljerad utvecklingsbar LBV. Smith Woodhouse LBV, 2001 har många år i flaska och är en mogen utvecklad LBV för 205 kronor i BS. Kallas ibland för fattigmansvintage.
Premium Ruby
Ännu lite enklare selektering och lite färre år i lagring blir det en Ruby. Bättre hus har en premium Ruby och min favorit där är det justa bra basportvinet Graham Six Grapes för 127 kronor. Utmärkt till ost och många efterrätter. Billigare port än så, är det inte klokt att köpa.
10, 20 och 40 års Tawny
Alternativet till Port som lagras reduktivt och utvecklas på flaska med djup färg och stor kraft och mustighet är ”träport”. Den lagras länge på mindre träfat under oxidation. Det ger den ljus färg och i bästa fall milda delikata feminina toner. Riktigt enkel snabboxiderad tawny bör man undvika. Den är inte bra till något. Riktigt bra Tawny börjar egentligen med 10 åringen. Där har vinet i genomsnitt lagrats 10 år på fat. Det är en blandning av olika åldrar. När vinet buteljerats utvecklas det inte vidare, men håller i oöppnad flaska många år. I öppnad flaska kan man ha det någon månad. Smith Woodhouse 10 års Tawny för 195 kronor är huvudtipset just nu. Noval 10 års Tawny för 211 kronor är också riktigt bra. Äldre Tawny blir i bästa fall ännu delikatare och subtilare. Samtidigt ökar risken för koliga och lite torrbrända toner i eftersmaken. Priset för en 20års tawny är ungefär det dubbla och för 40 års tawny 4-5 gånger högre än för 10 åringen.
Colheita
I Portugal är Colheita, en långlagrad årgångstawny, allra störst. Krohn är ett topphus för Colheita. I måttlig ålder finns Krohn Colheita, 1997 för 309 kronor i BS. Syra, extrakt och innehåll koncentreras under långlagringen i tunnan genom avdunstningen. Det gör att en träport i riktigt gynnsamma fall kan leva väl och utvecklas mycket längre än en Vintage. Jag provade i går en Taylor’s Singel Harvest (Colheita), 1863. Det var en spänstig fruktig och balanserad port efter 151 år. Stort vin för ca 25 000 kronor flaskan.