Hög tid att baka Weihnachtsstollen

Favoritmarkera

I helgen bakar jag Weihnachtsstollen. Varför det är värt att nämna här är att det kräver en hel del tid och kraft att hacka, knåda och banka den stora degen. Jag sätter av en hel dag (nåja, lite överdrivet) åt det traditionella baket, men det är det värt!

Jag bakar efter ett recept som jag fått av min mor. Bara så smakar en äkta Weihnachtsstollen säger hon och jag håller såklart med. I sydtyskland och i närheten av Dresden är traditionen med Julstollen utbredd men den äts även i Schweiz och Österrike under Julen.

Lokala variationer finns och precis som i receptet nedan som innehåller mandelmassa säger man i min familj att mandelmassa är utesluten. Det ska vara finmalen mandel, inget annat.

 

Men oavsett vilket är alla varianter stollen. Det som är unikt är att kakan ska mogna och ligga till sig varför det inte duger att börja julbaket någon dag innan jul, det är ohjälpligt försent.

Stollen ska mogna under minst tre veckor på en sval och mörk plats efter att den dränkts i smör och florsocker varpå den lindas in i folie.
Varje Jul diskuterar vår familj årets smak och om eventuella årgångsvariationer av stollen. Stolligt, eller hur?

Stollen njuts i tunna skivor till svart kaffe eller till ett sött tyskt vin.

Använd gärna Jan Hedhs utmärkta recept på Weihnachtsstollen: