Röttorps Bästa med stort Maremmavin

Favoritmarkera

Ett nytt stort Maremmavin, bättre rött vardagsvin, ljuvlig torr riesling, toppsancerre, bästa fuskchampagnen till nyår, lyxig riesling med mognad, billig röd box, hygglig rieslingbox och ett födelsevin 2012 är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v50 2014 på Röttorps Bästa

Mandrone di Lohsa Poliziano, 2010 för 259 kronor är ett nytt tillfälligt vin med stora kvaliteter. Det kommer från Maremma i västra Toscana på i huvudsak bordeauxdruvor; 80% Cab S och 10% Petit Verdot och 10% Alicante Bouschet. Saftig, rik och komplext välbyggd, både storslaget ungt i vardande och utvecklat stort och tätt. Detta nya storvin har skapats av främsta vinhuset i Vino Nobile området, Poliziano. Det finns bara i de tre vinkällarbutikerna men kan beställas till övriga.

Bättre rött vardagsvin till allt

Laurent Miquel Cabernet Sauvignon/Syrah, 2012 för 79 kronor i BS är en utmärkt snygg och städad aussiblend från södra Frankrike. Det är ett utmärkt bättre husvin, med sina milda fina drag. Passar till alla och allt. Beställ en låda på en gång.

Ljuvlig torr riesling

Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2012 för 129 kronor är en riktigt läcker och delikat riesling med redan långa ljuvliga toner och bra komplexitet och balans. Ligger numera i ordinarie sortiment och finns i 23 butiker. Du får hem den på två dagar till Din egen butik.

Sancerre i topp

Sancerre Les Baronnes, 2013 för 159 kronor är i sin just inkomna nya årgång en riktigt frisk, snygg och lättsam fräsch Sancerre. Den har en tuch av det berömda svartvinbärsbladet som skall finnas i bakgrunden. Snygg och lång eftersmak gör det till den bästa Loire sauvignon blancen i rimligt prisläge just nu.

Bästa fuskchampagnen till nyår

Pongrácz Brut för 109 kronor är detta nyårs bästa och mest champagnelika bubbel kring hundringen. Utmärkt både för skål och mat, dessutom i riktigt snygg flaska.  

Lyxig delikat riesling

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken Alte Reben, 2009 för 271 kronor i BS är en magnifik lyxig Rheingauriesling i måttligt hård stil med lysande komplexitet och utveckling. Delikat till fina fiskrätter. Beställ minst en vecka i förväg.

Röd billig box

Casas Patronales Carmenère Cabernet Sauvignon Syrah box, 2013 för blott 179 kronor per tre liter. Den i mitt tycke billigaste bra röda boxen just nu. Det blir inga stordåd i detta prisläge men en ärlig bra fruktig box med just struktur och genomklang.

Vit rieslingbox

Mad House Riesling box, 2014 för 229 kronor per tre liter har just anlänt i ny årgång. Så mycket riesling man rimligen kan begära för denna ringa kostnad. Klassisk rieslingfrukt hela vägen i måttligt tät frisk stil.

Födelsevin 2012?

Château Montrose, 2012 för 819 kronor. Den busunga röda bordeaux i toppklass har just anlänt som tillfälligt nytt vin. Blir nog inte gammal på bolaget, men har ett mycket långt tidsspann i källaren. Bra födelsevin för år 2012. Kan med fördel sparas över 20 årsdagen vid hygglig förvaring. Blir då en klassisk stor röd Bordeaux av klass. Slottet har numera börjat stiga rejält i pris, men det är fortfarande ett av de allra bästa när Du lagrar länge.

Lämna ett svar

 1. Jonas
  10 december 2014

  Hej

  Vad är haken med att man tydligen kan köpa Château Montrose 2010 för under 200:- på Bacchus-Vinothek och en annan tysk vinhandlare?

  • Anders Röttorp
   11 december 2014

   Ingen seriös vinhandlare säljer ”den kända” Château Montrose, 2010 för ”under 200 kronor”. Antingen är uppgiften helt enkelt fel, eller så är det ett helt ”annat” slott med namnlikhet, eller ett rent falsarium. Det är som att köpa en ny ”äkta” Rolex för ett par tusen spänn. Ingen chans att det är äkta.
   Anders

  • Alex
   12 december 2014

   Montrose ’10 kostar 236 euro för 75 cl hos Bacchus-Vinothek. Rätt skall vara rätt, vinhandlaren är seriös och jag är nöjd kund sedan ett antal år.

   Du får gärna visa hur du lyckades komma fram till priset som du uppger.

 2. Fredrik G
  12 december 2014

  Det är tredjevinet från Château Montrose och inte Château Montrose. Det framgår i meddelandefältet om man följer länken till http://www.wine-searcher.com/merchant/2679?wine_id_F=1346035