Recept på skinkresterna

Favoritmarkera

Julen är slut och kanske har du massor av rester i frysen. Här kommer några enkla recept på skinkresterna. En fruktig cider passar bra till skinkans sälta.

Alla goda ting är … tre! Tre goda rätter som gör slut på skinkresterna du la i frysen.

Skinklåda med sparris och smält ost

500 g okokt pasta, exempelvis skruvar eller penne
200 g fryst sparris
1 gul lök, finhackad
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 dl mellancrème fraiche
1 dl mellangrädde
cirka 2-3 dl finskuren skinka
150 gr riven gratängost

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt instruktionerna. När en minut återstår lägg i sparrisen. Häll av vattnet.

Stek löken mjuk i olja eller smör. Häll på creme fraiche, grädde, skinka och kryddor. Låt puttra några minuter. Späd eventuellt med mjölk eller grädde. Ta av från värmen och rör i osten. Smaka av.

Häll pasta, sparris och sås i en ugnssäker form. Strö lite riven ost och torkad oregano på toppen. Låt stå i ugnen cirka 15 minuter tills gratängen fått lite färg.

Bakad potatis med ost och skinkfyllning

4 bakpotatisar
2 dl skinka, finhackad
2 dl smakrik ost, riven
3 salladslökar, finhackade
2 dl crème fraiche
svartpeppar

Gör så här:
Tvätta och pricka potatisen. Baka den i ugn på 225 grader tills den är mjuk. Cirka 45 minuter. Känn efter med sticka.

Ta ut potatisarna och dela dem på längden. Sätt ugnen på grill.

Skopa ut det mesta av potatisen och rör ihop detta med creme fraiche, skinka, lök, hälften av osten och svartpeppar. Skopa tillbaka i skalen. Ställ i en ugnssäker form och strö resten av osten över. Grilla i några minuter till färgen är gyllene. Servera med en grönsallad.

Stekt ris med skinka och grönsaker

3 skivor bacon, hackade
cirka 2-3 dl finskuren skinka
1 röd eller grön paprika, hackad
5-10 champinjoner, skurna i skivor
3 salladslökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kryddmått chiliflakes
5-7 dl kokat ris
2 ägg, lätt uppvispade
soja

Gör så här:
Stek baconet krispigt. Ta det ur pannan men behåll fettet. Stek skinkan i fettet tills det fått lite färg. Tillsätt grönsakerna och stek tills de fått lite färg. Tillsätt riset och stek det tills allt är genomvarmt.

Skjut allt åt sidorna i pannan så det blir en grop i mitten. Häll i äggen och stek dem några minuter under omrörning. Rör ihop allt, tillsätt baconet och soja efter smak för att få sälta. Tänk på att skinkan är salt.

 

Servera skinkresterna med ett glas cider

Cidre Biologique Brut (1803), 5 %, Normandie, Frankrike, 49 kr för 750 ml
Cidern är torr med aningens fruktsötma, avslutet är torrt. Smak av mogna äpplen med viss uppstramande bitterhet. Bra till mat.

Cornish Gold Cider (11917), 4,5 %, Storbritannien, 49,50 kr för 750 ml
Torr och fruktig smak med viss sötma. Smakar mogna äpplen med inslag av halm och apelsinskal.

Flaskjäst Äppelcider (88332) 6 %, Skepparps Vingård, Sverige, 98 kr för 750 ml
Denna svenska cider har jäst en andra gång på flaska, som champagne. Halvtorr, fruktig och lite blommig smak av mogna äpplen och kanel.

Äppelmust Ingrid Marie (1863), 0 %, Sverige, 38 kr för 375 ml
Cider på äpplen från skånska Förslöv. Mycket fruktig smak med inslag av röda äpplen, citrusfrukt och kanel. Trevligt alkoholfritt alternativ.

Skål!

Kommentera